Музею історії міста Козятин виповнилося двадцять років

Музею історії міста Козятин виповнилося двадцять років
  • У середу, 10 липня Музей святкував ювілей. Минуло рівно двадцять років, відколи заклад відчинив свої двері для відвідувачів.
  • Усе починалося з крихітних двох кімнат, а нині тут шість залів із експонатами різних епох. Більшість речей дарували самі ж мешканці міста.
  • Про історію заснування музею розповіла директорка закладу Лілія Макаревич

Музей історії міста — одна із родзинок Козятина. Не лише тому, що тут зібрано унікальні предмети, які розповідають про минуле нашого рідного краю. Не меншу цінність має й саме приміщення, у якому розташований заклад. Одноповерхова будівля розташована на одній із найдавніших вулиць Козятина. Зі спогадів старожилів, колись у цьому приміщенні була земська пошта.

— Наше приміщення дуже давнє, — розповідає Лілія Макаревич, директорка Музею історії міста. — Коли ми міняли вікна, ми побачили дерев’яні палі, такі, як були в давнину. Тобто це приміщення побудоване зі звичайного дерева, обкладене цеглою, а зверху шубою (так називається шар декоративної штукатурки — авт.). Тому взимку у нас тепло, а влітку прохолодно.

Саме у цій старовинній будівлі 10 липня 2004 року відкрили Музей історії міста, хоча розглядали й інші приміщення. Ініціював створення музею тодішній очільник Козятина, Олександр Гвелесіані. Освячував новостворений заклад знаний у місті отець Олександр Бойко, почесний громадянин міста Козятин.

Відео дня

— Нинішній кабінет директора музею на той час був моїм кабінетом, — згадує Світлана Рибінська, начальник відділу культури. — І це був не тільки мій кабінет. Будинок культури теж там розташовувався.

— Починався цей музей із зовсім скромного приміщення, — додає Лілія Макаревич. — Кабінетів працювало лише два: той, де зала, присвячена подіям війни і зала, де сьогодні історія Козятина від найдавніших часів. В давнину у цих кабінетах розташовувалася і митниця, і житлово-комунальна служба №1, і РАЦС. Одного разу вночі впав дах і відділ РАЦС перевели в Центр дитячої та юнацької творчості, щоб вони там проводили реєстрацію шлюбів. У нас є навіть кошторис на ремонт будівлі після того нещасного випадку. Дякувати Богові, що тоді просто постраждало приміщення, а не люди.

Із часом музей розширився і сьогодні тут працює шість залів із різними експозиціями. Вони розповідають про побут мешканців нашого міста в давнину, найдавнішу історію нашого краю, життя та творчий шлях уродженця Козятина, радянського режисера Віктора Іванова, інших відомих діячів, які народилися в нашому місті, історію розвитку фотоательє в Козятині, Другу світову війну та війну сучасну.

Серед експонатів — світлини та предмети старовини. Фонд музею сформований переважно із речей, які подарували мешканці нашого міста, тож кожен експонат також має свою історію, якою з відвідувачами залюбки діляться працівники закладу.

 

Читайте також:

Його будував увесь Козятинський район — історія створення ЦДЮТ

Віряни будували його власноруч сім років: історія нашого костелу

Козятинському відділку поліції виповнилося сто років

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Галина Пасічник

    Вітаю! Благородна справа?

    Музей історії міста Козятина reply Галина Пасічник

    Галина Пасічник дякуємо
  • Галина Кравцова

    Широ вітаю!
    Бажаю процвітання!
    Лілія нехай і надалі буде наснага, сила здоров'я!
    Живи і процвітай наш найкращий
    Музей.

    Лілія Макаревич reply Галина Кравцова

    Галина Кравцова Дякуємо, Галино! Для того, щоб був найкращим треба кошти вкладати..

keyboard_arrow_up