Міський парк тихий зранку, а з вечора і до ночі він «гуде»

Міський парк тихий зранку, а з вечора і до ночі він «гуде»

Міський сквер — улюблене місце відпочинку козятинчан. Дітей приваблює в парку кольорове морозиво на паличці, цукрова вата та гойдалки. Літні люди в парку полюбляють просто посидіти, знайомих побачити і себе показати.

Коли ми прийшли до парку, першими зустрыли дітей. Одні йшли в парк і знали, що мають робити, щоб розважатися, інші йшли в парк з надією, що все вирішиться на місці.

На інклюзивному майданчику найбільшою популярністю у дітлахів користується карусель і трохи менше — спускна гірка. Ми запитали у підлітків Миколи, Влада і Матвія, що їм найбільше подобається на інклюзивному майданчику.

— Поки тільки карусель, але коли поставлять гамак і тарілку, то буде класно, — відповів Влад.

Відео дня

З батьками дітей у нас виникла невелика дискусія. Нам відомо, що на інклюзивному майданчику ще не все обладнання встановлено, про що свідчила безпекова стрічка, яку діти в пориві активного відпочинку поклали на землю. У батьків аргумент був в тому, що на майданчику є табличка, де білим на зеленому написано, що майданчик встановлено за кошти волонтерів. «Коли є напис, що його встановили — значить, його вже встановлено», — казали батьки.

У інших дорослих з дітьми на рахунок інклюзивного майданчика була своя думка. Вони не розуміли чому на майданчику поклали настил і не засипали ями поруч з майданчиком. А ще були обурені, що з будівництвом майданчика влада міста так довго тягнула, що ціни на матеріали сильно подорожчали і тепер зібраних раніше коштів не вистачає, щоб розрахуватися з підрядником. Саме з цієї причини було оголошено новий збір коштів.

— Я будівельник і знаю, як заробляють на відкатах. Я не хочу показувати пальцем на нашу міську владу, але по іншому не буває, — каже тато маленької Мальвіни, якій в день нашого візиту до парку виповнилось 3-и місяці і один день. Пожартувала і тітка дівчинки: «Майданчик буде повністю готовий коли Мальвіна до школи піде сказала вона».

Варто нагадати, що майданчик куплений і встановлений за кошти волонтерського руху.

Три роки тому «Лідерський волонтерський рух» почав збір коштів, щоб зробити у Козятині дитячий майданчик із елементами інклюзії. Тривалий час ігрові елементи, які закупили, припадали пилом. Причина була в тому, що не могли забрати проєкт, бо з міського бюджету на це не виділяли кошти

Врешті-решт у жовтні 2023 року під час 36 позачергової сесії облаштування дитячого майданчика з елементами інклюзії внесли до програми капітального будівництва, але без фінансування з бюджету громади. І вже у квітні цього року почалися перші роботи по його облаштуванню.

 

Багато дітей було біля кіоска з смаколиками, де найбільшим попитом у дітей користувалися різнокольорове морозиво на паличці, солодка вата та варені початки кукурудзи.

Найбільшим гурманом солодкої вати був песик на кличку Арчі. Коли його господиня відривала йому чергову порцію він з нетерпінням дряпав її за ноги.

На центральній алеї діти екстремального виду спорту облаштували собі майданчик для їзди з трампліна. Старші виконували стрибки з штучної споруди на велосипедах, а молодші діти долали таку ж висоту самокатами.

Чим ближче стрілка годинника повертала на вечір тим більше до парку приходило молоді.

Наша землячка, чиї вікна будинку дивляться в сторону парку розповідає: «Коли в парку починає смеркати, сюди йдуть молоді люди і майже кожен з своєю музикою. Так, війна, не до розваг, але ж це молодь вони не можуть просто сидіти. Чому їм не зробити тут дискотеку, де буде грати музика і дівчата з хлопцями будут танцювати, як в роки моєї молодості, а головне, що місце для цього є. Клітку для танців в парку для цього й робили. Нехай, навіть рок музика, але думаю, що все одно в парку буде менше шуму, який стоїть до пізньої ночі та нецензурної лексики. Ви просто не уявляєте, як все те діє на нервову систему людей, які просто хочуть відпочити.

— Ніч пройшла, —  далі розповідає жінка поважного віку, — а на ранок купа двірників прибирають паркову зону. Щось таки прибирають тільки у мене складається враження, що й не прибирали. Наприклад, от це надкушене яблуко, яке лежить тут вже другий день. Приїдьте сюди в годин 8 ранку і все будете бачити, — сказала жителька вулиці Грушевського.

.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up