У парку буде на один дитячий майданчик більше

У парку буде на один дитячий майданчик більше
  • Зовсім скоро сквер стане безбар’єрним середовищем для усіх дітей — там візьмуться облаштовувати дитячий майданчик із елементами інклюзії.

  • Той самий, на який з усієї України зібрали більше мільйона гривень.

  • Розповідаємо, де саме його встановлять

Декілька років тому «Лідерський волонтерський рух» із Хмельницького започаткував благодійний проєкт, за яким у різних містах України почали встановлювати дитячі майданчики з елементами інклюзії. Хмельницький, Вінниця, Тернопіль — це ті міста, де в рамках проєкту вдалося зібрати кошти і облаштувати майданчики. Мав бути у цьому списку і Козятин, адже наразі наше місто не має жодного дитячого майданчика з елементами інклюзії ані в міському сквері, ані в дворах багатоповерхівок.

Гроші на майданчик для нашого міста взялися збирати ще у 2021 році, але потім почалася повномасштабна війна. Проєкт вирішили не зупиняти і збір коштів продовжили. На дитячий інклюзивний майданчик зібрали більше мільйона гривень. Левову частку цієї суми витратили на закупівлю восьми ігрових елементів. Як розповідала нам учасниця «Лідерського волонтерського руху» Марина Сарбаєва, серед елементів, які придбали для майбутнього майданчика — карусель, гойдалка, ігровий комплекс із гіркою та гімнастичним комплексом, гойдалка-балансир, ігровий елемент «Гітара» та гойдалка на пружині. Усе це привезли на зберігання до Козятина ще в 2022 році. Але виникла ще одна перепона — потрібно було виготовити проєктно-кошторисну документацію, а для цього необхідно було, щоб міська рада внесла облаштування майданчика до програми капітального будівництва, тому що його запланували встановити у парку. 

Із цього приводу минулого року навіть проводили збори. Зібратися зібралися, координатора проєкту, батьків дітей з інвалідністю та позицію деяких депутатів міської ради вислухали, але великого результату це не дало. Почалася політична криза, сесію не могли провести місцями, тому що депутати не збиралися. Частину обранців обурювало ще й те, що у проєкті рішення про програму капітального будівництва, який так і не прийняла тоді міська рада, на облаштування майданчика передбачалося фінансування з міського бюджету. 

Відео дня

Врешті решт, у жовтні 2023 року під час 36 позачергової сесії облаштування дитячого майданчика з елементами інклюзії внесли до програми капітального будівництва, але без фінансування з бюджету громади. Днями стало відомо, що зовсім скоро розпочнуться підготовчі роботи із облаштування майданчика в парку. Про це на своїй сторінці повідомила громадська організація «Козятинська нова громада».

«Із радістю повідомляємо, що в міському сквері розпочинається підготовка до встановлення дитячого інклюзивного майданчика! Цей проєкт, на який збирали кошти всією країною, нарешті буде реалізований у нашій громаді. Кожна дитина, незалежно від своїх можливостей, має право на щасливе дитинство, на радість гри та спілкування з однолітками.

Проєкт реалізується ГО «Козятинська нова громада» за кошти, зібрані в рамках волонтерського лідерського руху тренінгової компанії «Розвиток» з міста Хмельницький», — йдеться в дописі

Начальник Управління житлово-комунального господарства Іван Вовкодав підтвердив — незабаром дійсно розпочнеться підготовка до облаштування дитячого майданчика з елементами інклюзії.

— Минулого року сесія прийняла рішення і громадській організації «Козятинська нова громада» дали дозвіл на виготовлення проєктно-кошторисної документації, — каже Іван Вовкодав. — Проєкт пройшов експертизу і тепер ми вже будемо працювати. Міська рада на розробку проєкту та експертизу коштів не виділяла. Це все профінансували за рахунок коштів, які зібрав «Лідерський волонтерський рух».

Спочатку планували, що дитячий майданчик із елементами інклюзії встановлять у сквері на місці старого майданчика, що зі сторони вулиці Склярова. Але цей майданчик залишиться. Для інклюзивного обрали нове місце — його облаштують по правий бік алеї, що веде від універмагу до центру парку.

— Поки що ми відбили форму для майбутнього майданчика, — продовжує Вовкодав. — Зараз планується готувати котлован і в першу чергу формувати та видаляти дерева. На тій ділянці є два аварійних дерева, які мають нахили. Вони підлягатимуть видаленню. Решті дерев проведуть формувальну обрізку.

 

Читайте також:

«Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування

Козятинський ліцей придбав для учнів електронний мікроскоп та 3-D-принтер

Коли закінчиться навчальний рік та які дати канікул — пояснення від МОН

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (77)
  • Таня Рибак

    Чудова ініціатива!! Дай Бог вам сили встановити те що вже давно лежить і не використовується за призначенням!  А діти ж то виростають. Їм потрібна турбота суспільства.
    А наші захисники для того і на передовій, щоб кожна дитина, а особливо з інвалідністю мала можливість рости і розвиватись
  • Лина Васина

    Удачі!
  • Галя Федорук

    Гроші потрібно списати а Промінь для інклюзивних дітей закрили і в приміщення ментів посадили
  • Андрій Карась

    дуже велике досягнення😁можете запросити столичне телебачення і перерізати стрічку😁

keyboard_arrow_up