Гроші на дитячий майданчик збирала вся Україна, а поставити його в Козятині досі не можуть

Гроші на дитячий майданчик збирала вся Україна, а поставити його в Козятині  досі не можуть
  • Ще два роки тому «Лідерський волонтерський рух» почав збір коштів, щоб зробити у Козятині дитячий майданчик із елементами інклюзії.
  • Ігрові елементи вже закупили і поки вони припадають пилом.
  • Причина в тому, що не можуть забрати проєкт, бо з міського бюджету на це не виділяють кошти

У листопаді минулого року ми розповідали, що в Козятині планують облаштувати дитячий майданчик із елементами інклюзії. Це буде перший подібний майданчик у нашому місті, де зможуть гратися без виключення усі діти, тому що ігрові елементи будуть доступні для діток з інвалідністю. І облаштувати його планували у міському сквері, на місці існуючого дитячого майданчика, що поруч із «Активним парком».

Кошти на майданчик збирав «Лідерський волонтерський рух». Процес стартував ще у 2021 році. Половина зібраних коштів пішла на закупівлю ігрових елементів. Але для того, щоб їх встановити та облаштувати майданчик, потрібно мати проєкт.

«Проєктна документація попередньо замовлена. На сесію виносилось рішення на виділення 300 тисяч гривень для проєктно-кошторисної документації і сума на виконання робіт. За кошти мають проголосувати депутати, а також важлива фінансова підтримка проєкту містом, бо ціни на будівельні матеріали дуже зросли у порівнянні з 2021 роком.

Відео дня

Прошу всіх, від кого залежить дане питання, посприяти у його найшвидшому вирішенні, щоб вже розпочались роботи по влаштуванню інклюзивного майданчика, щоб особливі дітки могли гратись разом зі звичайними дітками.

Без рішень депутатського корпусу це неможливо реалізувати, бо це встановлюється на землі громади. Проєктанти працюють з цим проєктом, він на виході. Міська рада має прийняти рішення про програму капітального будівництва, виділення коштів на проєктно-кошторисну документацію і фінансування робіт, це 300 тисяч гривень», — написала у Фейсбуці звернення координаторка волонтерського руху, козятинчанка Марина Сарбаєва.

Четвертий майданчик в Україні

Аби обговорити цю тему, у п’ятницю, 31 березня, в міській раді організували збори. Долучилися міський голова, секретар ради, керуюча справами виконкому, матері дітей із інвалідністю, голови ОСББ, представники громадських організацій. Від депутатського корпусу, який налічує 25 осіб, була лише Сніжана Явна.

— Люди з усієї України збирають на наш інклюзивний майданчик, — сказала на зборах Марина Сарбаєва, координаторка волонтерського руху. — На сьогоднішній день зібрано майже 1 мільйон 200 тисяч. Це четвертий майданчик в Україні. Перед цим були великі міста. А ми не обласне і не дуже велике місто, але нам довірилися, що ми зможемо реалізувати такий проєкт. Ми пішли по прикладу вінницького майданчика. Ми були на відкритті і нам сподобалися ці елементи. Елементи виготовляє торгова марка «Гойда». Вони якісні, гарні, сучасно виглядають. Вони майже найдорожчі в Україні, але це якість. На сьогоднішній день вже закуплені елементи на 600 тисяч гривень.

— Зазвичай в інших містах, де встановлюють такі майданчики? — запитав голова ОСББ Грушевського, 23.

— У міських парках, — відповіла Марина Сарбаєва. — Там, де загальне місце ігор дітей. Де з візочками гуляють.

Не можуть підписати угоду

Депутатка Сніжана Явна запитала, скільки елементів придбали для майданчика. Марина Сарбаєва відповіла, що їх вісім. Це інтерактивна ігрова панель, ігрові комплекси та гойдалки.

— Ви за свої кошти купляєте елементи? — перепитала депутатка.

— Вони вже куплені і вони в Козятині, — відповіла Сарбаєва.

— Міська рада має оплатити гумове покриття, — каже Сніжана Явна.

— Міська рада має проєкт оплатити і я не знаю, яке прийме рішення міська рада далі, що оплатити, чим допомогти, але ми просимо допомогти, — уточнила Сарбаєва.

За словами міського голови Тетяни Єрмолаєвої, на майданчику планували зробити наливне покриття і на це треба витратити орієнтовно мільйон гривень, але на останній сесії депутатів просили виділити на інклюзивний майданчик 300 тисяч гривень. Із цієї суми 38 тисяч мали заплатити за проєктно-кошторисну документацію, решта грошей пішла б на монтажні роботи. 

— Проєкт забрати ми не можемо і договір підписати ми не можемо, — каже очільниця громади. — Тому що депутати повинні підняти руку.

— Просто у депутатів немає таких дітей і їм все одно, — сказала одна з мам, яка прийшла на збори.

— Триста тисяч ви просили на сесії на що тоді? — перепитала депутатка Сніжана Явна.

— На проєктно-кошторисну документацію і роботи, — відповіла міський голова.

— А що ж встановлювати, якщо там наливне покриття? — перепитала Явна. — Спочатку встановлюються елементи, а тоді ставиться наливне покриття?!

— Спочатку знімається асфальт, стелиться щебінь, гранвідсів, все решта, замуровуються в бетоні палі, потім все це вирівнюється шаром бетону, тоді робиться наливне покриття і тільки тоді ставляться деталі, — відповіла Єрмолаєва. 

— Тобто вам треба просити не 300 тисяч, а мільйон 200 тисяч гривень? — уточнила Явна.

— Навіщо, якщо із зібраних коштів залишилося ще майже 700 тисяч, — відповіла міський голова.

— На покриття у вас є частина коштів? — звернулася Сніжана Явна до Марини Сарбаєвої.

— Так, у нас залишилося близько 700 тисяч, але ми розуміємо, що їх не вистачить, — відповіла Марина Сарбаєва і додала, — Люди запитують: «Що ви робите? Чи ви почали? Коли почнете? Чому не робите». Я не знаю, що їм відповідати. Я не можу відповісти, що депутати мого міста не хочуть голосувати.

— Чому депутати не голосували — треба в них спитати і вони дадуть відповідь, — сказала Сніжана Явна. — Питання не в тому, що депутати проти інклюзивного майданчика. Питання по іншому стояло. Депутати за обидвома руками й ногами.

«Жителі мають висловити думку»

— Чи є сертифікація у цього майданчика? — запитала Тетяна Яковлєва, голова благодійної організації «Козятинське районне товариство батьків дітей з інвалідністю «Дом».

— Сертифікати ми не брали, — відповіла Сарбаєва. — Але торгова марка «Гойда», в інтернеті ви можете зайти на неї…

— Ми були в Ірпені і там сертифікації не було, — перервала Марину Тетяна Яковлєва. — Майданчик на вигляд суперовий, але виявилося, що якісь там кріплення не такі. Я не дуже в цьому розбираюся.

— Розглядався ще варіант в іншому місці встановлення майданчика? — запитала Сніжана Явна.

— Розглядався, — відповіла Тетяна Єрмолаєва.

— Можливо не в парку його поставити, оскільки це дуже велика територія, — каже депутатка. — Можуть люди не схвалити цього.

— А що, краще коли у нас в парку нічого немає і стоять прути? — запитала одна з мам.

— Ми не говоримо про дітей Козятина, — каже міський голова. — Є діти Глухівець, Самгородка, Махаринецькі. Батьки приїдуть у центр, бо їм треба на базар, в центр зайнятості, сімейну медицину, управління соціальної політики. 

— Думаю, жителі міста також мають висловити свою думку і сказати, чи в парку потрібно ставити цей майданчик, оскільки він дуже великий, — сказала Явна.

— Він не дуже великий, — заперечила міський голова. — Він такий самий, як і нинішній. Один в один.

— Ми ж розуміємо, що дякуючи Богу, у нас таких діток не так багато, — сказала на це Сніжана Явна.

— Ви не знаєте, тому для вас небагато, тому що не виходять ці діти на вулицю, — каже одна з мам. — Скільки дітей не виходять гуляти, тому що з такими дітками немає куди вийти. Я особисто зайвий раз не хочу вийти.

— У нас і звичайним дітям немає куди піти, — сказала на це Явна.

Матері, які були на зборах, підтримали ідею зробити майданчик саме у центрі міста.

«Треба йти бастувати»

— Ви на сесії виносили окремо питання виділення коштів на цей майданчик? — запитала Сніжана Явна. — Окремо, не в пакеті з усім, що тягло за собою різні суми?

— Остання сесія була така гаряча, що я тричі винесла кисень в лікарні, — каже Тетяна Єрмолаєва.

— Для чого нам кисень? Ми зараз про майданчик говоримо, — каже Явна.

Міський голова сказала, що на останній сесії винесли блоком 16 проєктів капітального будівництва. Туди входив як дитячий майданчик, так і кисень у лікарні. Але депутати за цей блок не проголосували.

— Ваше питання хочуть об’єднати з багатьма іншими питаннями, щоб це було одне голосування, одним підняттям руки. Ви це розумієте? — сказала Сніжана Явна.

— Я розумію, це треба ставати самому і робити, батьків об’єднати і стати змонтувати, — каже одна з мам. — Треба зібрати батьків, йти бастувати, я не знаю, чи під міську раду чи як, коли буде сесія.

— Треба винести на сесію ваше єдине питання і все, — сказала на це Сніжана Явна.

Редакція й надалі слідкуватиме за перебігом подій навколо інклюзиного майданчика.

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

Небезпечний майданчик зі штирями та недороблені доріжки: парк, яким він є сьогодні

«Ці стовбури посохнуть і парку не буде»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач42

    Не розумію, тобто просто вийти на прогулянку з "особливими" дітками батьки не мають змоги,а їдучи по справах в різні організації будуть брати їх і тоді буде змога?

    В той парк вже напхали хто що хотів!

    Не парк,а пародія
  • Сергій Олексійович Левчук

    Гроші вони поділити не можуть от тому і не має до цих пір майданчика
  • Маріна Павлюк

    Відкрийте басейн і робіть для людей а не для своїх карманів
  • Олександр Байбак

    На  дитячому  майданчику, який влада пропонує зрізати постійно граються діти і знищувати те що працює не вірно. Крім того в Козятині ще є басейн, який є в своїй суті найкращим майданчиком для всіх дітей, там 500 тонн води щоденно дозволяє іржі знищувати металічні кріплення.
    Владі необхідно покращити надання медичних послуг та створити  функціональне реабілітаційне відділення, яке необхідне вже учора.
    Влада має провести громадське обговорення і пояснити потребу, переваги, та втрати від тих чи інших своїх дій.

keyboard_arrow_up