Як зміняться тарифи на газ для українців

Як зміняться тарифи на газ для українців

Національна комісія, що регулює ринки енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) змінила методику розрахунку тарифів на газ

З 1 квітня тариф для населення розщепиться надвоє і включатиме окремо плату за газ як за товар та абонплату за користування приєднаними потужностями. Абонплата буде нараховуватися відповідно до одного з 4-х типів газового лічильника та відрізнятиметься в кожного газорозподільного підприємства.

Відокремлення вартості газу від транспортування і постачання є вимогою Третього Енергетичного пакету (пакет законів щодо внутрішнього ринку газу та електроенергії у Європейському Союзі – VoxConnector).

Теоретично, за наявності ринку, споживач у майбутньому зможе змінити постачальника газу. Проте, на сьогодні такої можливості ще немає.

Відео дня

За даними НАК "Нафтогаз України" ми зафіксували* усі варіанти абонплати по кожному із підприємств за місяць, а також за рік – інтерактивна мапа.

*Для того, аби перевірити обсяг абонплати, який стосується кожного конкретного споживача, потрібно клікнути на назву газорозподільного підприємства, яке обслуговує його помешкання, обравши його на мапі України (скажімо, "Київгаз" або "Київоблгаз"). Далі потрібно обрати тип лічильника, який у нього встановлено: його вказано на корпусі засобу обліку (G 1.6 / G2.5 / G4  / G6). Якщо споживач не має лічильника на газ – потрібно дивитися показники абонплати для лічильника G2.5.

Особливо сильно тариф зросте для тих споживачів, які використовують газ для приготування їжі і не мають індивідуального лічильника G1.6. Для ти, хто має лічильник G1.6 – зростання буде менш відчутним. А для споживачів, які використовують газ для опалення, оплата залишиться незмінною, а то і зменшиться.

На сьогодні досить важко уявити, як механізм діятиме на практиці і чи прийдуть нові платіжки уже в травні (за квітень). На цей момент не до кінця зрозуміло, як новий механізм узгоджуватиметься з субсидіями.

Тетяна Бойко, керівник житлово-комунальних програм громадянської мережі "Опора", експерт РПР
VoxConnector спеціально для "RIA-Козятин" 
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:03 Розбита дорога, повінь та дерево з гострим сучком 18:30 На Вінниччині 41 людина отруїлася грибами. Це лишень за пів жовтня play_circle_filled 17:42 За пів року роботи переробили 21 порося play_circle_filled 15:57 У Козятині розпочався сезон змагань Гімназіади — учні змагались з бадмінтону play_circle_filled Від читача 10:11 Загиблому в Маріуполі Артему був 21 рік - петиція про присвоєння звання Героя України 13:48 На Чернігівщині загинув Герой Іван Білоус 12:08 Минає два роки, як виконуючи бойове завдання загинув Герой Олексій Мельник 11:23 Майже 60 тисяч на кісткові імпланти для поранених бійців зібрав гурт «Draft» 10:20 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 10:07 Наприкінці жовтня запрошують на ярмарок вакансій 09:17 Подвір'я Козятинської гімназії №9 перетворилось на ярмарковий майданчик photo_camera 08:00 17 жовтня відключення світла не прогнозують (Оновлюється)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up