«Я щаслива жінка, тому що на своєму місці»

«Я щаслива жінка, тому що на своєму місці»
  • Творча особистість. Козятинчанка Світлана Гуменюк, яка вже не один десяток років є керівником творчого гуртка, виборола перемогу на Міжнародному конкурсі «Талант року».
  • Поспілкувалися з майстринею і дізналися, з чого починався її творчий шлях, де бере натхнення та яку роль у перемозі зіграв… звичайний березовий віник

Світлана Гуменюк змалечку любила щось власноруч створювати. Не важливо чи клеїти, чи ліпити, чи вирізати. Жила і зростала вона у п’ятиповерхівці, навпроти центру творчості, який раніше називався «Будинком піонерів». Тож усі гуртки  декоративно-прикладного напрямку були їй до душі.

— І до Софії Іларіонівни ходила, і до Наталії Павлівни, і до Олександра Никитюка (відомого козятинського і вінницького художника), — ділиться спогадами Світлана Гуменюк. — Саме завдячуючи цим педагогам я маю тепер свою улюблену роботу. Вони прищепили мені оцю любов до творчості, до мистецтва. Я ходила на танці, на співи, але це не моє. А на цих гуртках я просто днювала і ночувала. 

Хоч мама Світлани Гуменюк за професією й економіст, але у вільний від роботи час любила шити. Вдома була швейна машинка, і пошити якийсь чи фартушок, чи косинку, чи спідничку мама могла. А Світлана завжди це бачила і з часом сама стала захоплюватися. У нагоді став гурток шиття.

—  У дев’ятому класі я вже могла собі пошити легкий одяг, вишивала щось там, в’язала, тож після закінчення дев’ятого класу вступила до Корсунь-Шевченківського педагогічного училища, — каже Світлана. — Навчалася за спеціальністю «Вчитель обслуговуючої праці».

В училищі Світлана провчилася чотири роки. Була на практиці в четвертій школі. Саме тоді і зрозуміла — хоче бути або вчителем праці, або щось пов'язане з цією професією. 

— Так як в школі не було місць, я прийшла у Будинок піонерів. Це був 94-ий рік. І ось, у серпні цього року вже буде 30 років, як я тут працюю, — розповідає Світлана.

Спочатку її  взяли в туристично-краєзнавчий відділ, вести гурток народознавства. Це виявилося для неї не простим випробуванням.

— Боже, я і плакала, і все таке, — пригадує жінка. — Говорила: «Я хочу щось ліпити-клеїти, малювати, а не збирати горщики, десь їздити по селах». Я це все, звісно, могла робити, в мене був диплом, але ближче мені те, чим я займаюся зараз. Згодом, я вже точно не пам’ятаю, чи хтось у декретну відпустку пішов, чи хтось переїхав і  звільнилася ставка. Мені дали декоративно-прикладне мистецтво. І все… Спочатку гурток називався «Природа і фантазія», потім я вела «М'яку іграшку». Розумієте, я двічі була в декреті і коли виходиш — вже якісь зміни. Але мені було цікаво пробувати, це мій досвід.

У хід іде і кава, і корки, і навіть фоаміран

Славнозвісний «Сувенір» Світлана очолює вже з 15 років. Наразі майстриня веде чотири групи дітей. Це більше 50 осіб. Кожна група відвідує заняття двічі на тиждень. Навчають три роки, майже кожен місяць змінюється розділ. Починають працювати з натуральними матеріалами. Це мішковина, джутовий шпагат, кава, корки. Є розділ, який всі люблять — «Новорічна майстерня». Там фантазії є де розгулятися — від гірлянд, листівок до ялинок, різні іграшки. 

— Зараз, наприклад, ми працюємо з солоним тістом, — каже Світлана. — Це дуже гарно розвиває моторику. Ми його і катаємо, і сушимо, і фарбуємо, і лакуємо. Дітям це цікаво. Також працюємо з текстильними матеріалами. Однією з найулюбленіших технік є робота з фоаміраном. Це така еластична спінена гума, яка змінює форму при нагріванні. Робимо ми і до Великодня різні вироби. Заключний етап — створення картин, композицій до різних виставок, конкурсів.

Світлана пишається своїми талановитими вихованцями, каже, що їх численні перемоги у конкурсах її надихають. 

— У мене є дівчинка — Ярослава Поліщук. Вона в цьому році отримує стипендію міського голови, — розповідає Світлана. — Раніше мої вихованці їздили в Артек, їм давали путівки за досягнення. Ось і Марія Титар вже має дві перемоги, в минулому і вже в цьому. У нас дуже багато творчих дітей. 

У нагоді став… березовий віник

Нещодавно Світлана перемогла у міжнародному конкурсі. Запитали, як вона робила свою роботу, де брала матеріал та скільки пішло на це часу.

— Я — керівник гуртка-методист і потрібно постійно робити розробки, бути активними, — каже Світлана. — Кожні п'ять років ми підвищуємо кваліфікацію, хоча в мене вже і немає куди. В минулому році я робила янголів на Всеукраїнський конкурс. Вони також зайняли перше місце. У мене є дуже гарні гноми, такі високі скандинавські на тоненьких ніжках. А цей конкурс — Міжнародний, «Талант року». Загалом, для мене як для керівника, він третій. Була новорічна тематика, вона мені дуже близька, можливо тому що народилася взимку. 

Просто зробити ялинку — не цікаво. Та і не в Світланиному це стилі. Вирішила фантазувати. У нагоді став березовий віник, який придбали з чоловіком, коли їхали зі столиці.

— Знаєте, такі віники великі, замітати подвір'я, — пояснює Світлана. —  Я дивлюсь на нього і кажу: «Слухай, мені треба один», на що почула: «Навіщо?». Ну знаєте, я вдома завжди щось майструю. Приходжу вечорами, треба підготуватися до уроку, тому в мене там все, що хочеш — всі ці клейові пістолети, набори, інструменти. Це благо, що свій приватний будинок, не квартира. Є куди складати. Так от, я крутила цей віник і думала, що ж таке хочеться. І ось вийшла ялинка.

Загалом на композицію пішло десь чотири добрих вечори. Світлана — «сова» і може цілу ніч щось робити і не спати. Каже, що коли береться за роботу, то не відчуває часу. Буде робити з вечора цілу ніч, поки не побачить результат.

Як робила переможну ялинку? Спочатку майстриня зафіксувала всі гілочки на конус, потім залила у форму, щоб вона закріпилася, підсохла. Далі вже пофарбувала і задекорувала. Що стосується деталей, то є такі, що жінка купує, а є й такі, які робить власноруч, наприклад, квіти.

Але загалом Світлана не дуже активний учасник конкурсів. У минулому році її відзначили ІІ премією міського голови. Це стало стимулом працювати ще краще, не зупинятися, а йти вперед. Також виграли грант «Ми вінничани» і отримали на розвиток гуртка 9,5 тисячі гривень. Але найбільша її гордість — подяки за перемоги її вихованців. І таких у неї дуже багато.

Жінка-свято

А в цьому році Світлана опанувала новий для неї вид занять — майстер-клас, на який її вмовили колеги. Робили теж ялинки. Ініціативу проявили шість осіб, закупили матеріали, все пофарбували. І тепер у колег є свої чарівні ялиночки. Ще просять майстер-класи до Великодня. Тож треба думати і над цим.

 

 

Світлана каже, що втоми немає, бо від роботи має лише позитивну енергетику.

— Для кожної жінки, якщо вона отримує задоволення від роботи, це великий плюс, — говорить Світлана. — Можу сказати, що я щаслива жінка, тому що я на своєму місці і поки я це роблю, це можу — я цим живу. Мені пропонували змінити роботу, піти в школу, в мене є вища освіта, бо ще закінчила Вінницький педагогічний університет. Але мені подобається бути керівником гуртка. Мої всі кажуть: «Ну коли закінчиться ця ліпанина». А як кажу — ніколи (сміється — прим. авт).

До речі, діти Світлани теж виросли в Центрі творчості. Донька стала флористом, син — агрономом, хоча в дитинстві умів теж і шити, і вишивати.

— Я просто дітям не боялась давати голки з ножицями, — пригадує майстриня. — Нарву горобини, дам циганську голку і все, дитину не чути. Сидить собі і по бубці населяє пів дня.

Під час розмови помітили — про роботу, про дітей, про вироби Світлана може говорити годинами. Це її життя, її захоплення. А ще окрім гуртка Світлан паралельно створює фотозони до будь-яких подій.

— Я — жінка-свято. Отак і працюємо.

Читайте:

Вихованки гуртка «Сувенір» перемогли у Всеукраїнському творчому конкурсі

Співоча козятинчанка Вікторія Бондарчук підкорює не лише Україну, а й Європу

Його будував увесь Козятинський район — історія створення ЦДЮТ

Самгородоцький поет та майстер по дереву Дмитро Мальований взяв Гран-прі у міжнародному конкурсі

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (19)
  • Галина Бех

    Вітання
  • Наташа Мельничук

    Ти креативна, сучасна, вимоглива, генератор краси, тому і все до чого торкається твоя рука - то шедевр.
  • Світлана Кулик

    Щиро вітаю!!!
  • Лика Семчук

    Чудова, весела, з відчуттям гумору, енергійна, працелюбна, невтомна, комунікабельна, позитивна Людина! Вітаю зі всіма перемогами! Гарна публіація!

keyboard_arrow_up