Поршенко зробив все, щоб антикорупційний суд запрацював лише після його президенства

Поршенко зробив все, щоб антикорупційний суд запрацював лише після його президенства

На сайті Верховної Ради України з'явився законопроект Президента про Вищий антикорупційний суд.

У тексті йдеться, що суд буде складатися з суддів, слідчих суддів та суддів апеляційної палати. Розглядатиме цей суд лише справи, у яких сума збитків перевищуватиме 500 прожиткових мінімумів, або понад 880 тисяч гривень. На посаду судді Вищого антикорупційного суду претендент обиратиметься на конкурсі, ним може стати громадянин України віком не менше 35 років, зі стажем роботи на посаді судді не менше 5 років, із науковим ступенем в галузі права. Або ж кандидат має пропрацювати в науковій галузі щонайменше 7 років і мати адвокатський досвід. Суддями не можуть бути колишні силовики, політики і корупціонери. Законопроект передбачає цілодобову охорону суддів. Президент в цьому проекті запропонував створити Громадську раду з міжнародних експертів і дозволив главі держави ветувати кандидатури в Антикорупційний суд.

Цей закон справді буде ухвалено наступного року, вважає лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, адже Президенту ставлять це питання на кожній дипломатичній зустрічі. Хоча «Порошенко зробив усе для того, аби запропонований ним законопроект почав працювати не при нинішній владі», - каже Гриценко. В ефірі телеканалу «NewsOne» він поділився своїм баченням подальшого розвитку подій навколо прийняття закону про Антикорупційний суд.

«Такий орган потрібен, тому що зависають оті всі затримання НАБУ. Справи розглядаються місяцями, а деякі й понад рік. Порошенко зробив все, упираючись руками й ногами, щоб цей суд запрацював після того, як він вже не буде Президентом. Щоб його владна команда не боялася, що вона стане предметом розгляду. Він цього досяг. Він, по-перше, на півроку затягнув цей процес. А по-друге, він вніс законопроект, навколо якого зараз знову виникнуть скандали. Те, що я побачив переглянувши проект по діагоналі - громадська структура, що утворюється з міжнародних експертів, не матиме вирішального слова по кандидатах, вона матиме право тільки на рекомендації. Далі утворений Президентом орган буде все остаточно вирішувати. Окрім того, я думаю, що цей суд можуть закидати справами, які до того вели всі правоохоронні органи і тим самим не дати йому можливості займатися справами чиновників найвищого рівня.

Відео дня

Сам процес утворення передбачає довжелезні конкурси. Ми ж бачимо, на рівні аудиту НАБУ, коли в якості міжнародних експертів запрошують якихось невідомих людей, які, як виявилося, представляють фракцію Порошенка. Треба людям змиритися, що нинішня команда за їхні порушення законів не буде притягнута до відповідальності допоки Порошенко не буде переобраний.

Є два варіанти розвитку подій у Верховній Раді. Варіант перший: Президент хоче, щоб законопроект прийняли в такому вигляді, як він є, без жодних змін, що дасть йому можливість маніпулювати процесом. Тоді депутати можуть прийняти швидко і навіть одночасно в двох читаннях і в цілому.

Варіант другий. Якщо в залі не буде сприйняття президентських «хотєлок» і захочуть виправити цей документ, тоді тактикою Президента буде - максимально затягувати його прийняття, вносити туди кількасот поправок. Тоді прийняття затягнеться до березня-квітня 2018 року. Але навіть цією затяжкою на один рік Петро Олексійович добився того, що на кожній дипломатичній зустрічі звучить питання Антикорупційного суду. Навіть вимоги МВФ містять у собі створення Антикорупційного суду. Цей зовнішній фактор для Порошенка дуже чутливий. Порошенко прекрасно знає, що американська, британська фінансові розвідки, не такі як українська. Він прекрасно знає, що всі його офшори для них абсолютно прозорі. Тому він не буде виходити далеко за межу і наступного року Антикорупційний суд буде утворено точно», - вважає Гриценко.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:51 Клуб ТАКО привезли з чемпіонату України 2 золота, срібло та 5 бронзових нагород 19:49 Більше десяти днів у Глухівцях не буде газу. Перелік вулиць та будинків 17:26 Жалоба: під час бойового завдання загинув Герой Сергій Черній 16:57 Цей тиждень погоду визначатиме антициклон — буде тепло та сонячно play_circle_filled Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 15:08 Захисник з Козятина Олександр Печевистий отримав «Золотий хрест» 13:08 У нашому ЦНАПі запровадили онлайн-запис в електронну чергу на послуги Сервісного центру МВС 12:17 На території ліцею №1 імені Шевченка висадили сакури 11:00 Кліщі атакують. Як уберегти домашніх улюбленців 10:55 Малий бізнес в Україні: який бізнес найприбутковіший в Україні (Новини компаній) 10:02 На обласних «Подільських зорях» козятинські студенти здобули Гран-прі та Дипломи І ступенів 09:14 Воїн Олександр Петлінський з Бродецького став першим «Почесним громадянин Якушинецької громади» 08:20 Автотроща на залізничному переїзді: водій загинув, пасажирка — у реанімації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up