З початку року на кір захворіла мешканка громади. Що про недугу кажуть лікарі-епідеміологи

З початку року на кір захворіла  мешканка громади. Що про недугу кажуть лікарі-епідеміологи
  • В Україні триває Всесвітній тиждень імунізації, щоб нагадати про важливість щеплень для захисту людей —  а особливо маленьких дітей —  від інфекційних хвороб. Для нашої країни це питання є вкрай важливим, адже рівень охоплення щепленнями в Україні недостатній.
  • Водночас триває війна, яка через часте перебування в укриттях з іншими людьми, обмежений доступ до води тощо наближає інфекційні хвороби до кожного.
  • Козятинський лікар-епідеміолог Костянтин Захваткін розповів про хворобу та необхідність вакцинування

З початку 2023 року на території Козятинщини виявили 1 випадок захворювання на кір, захворіла мешканка Козятинської ТГ, не щеплена, в ході епідрозслідування встановили, що ймовірно випадок захворювання завізний, оскільки в термін інкубаційного періоду дитина перебувала у Львівській області. За 2022 рік також зареєстрували 1 випадок захворювання, захворіла дитина з Козятинської ТГ, щеплена, джерело захворювання не встановили. 

— Єдиним шляхом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього лишається проведення дітям профілактичних щеплень, внаслідок чого і виробляється імунітет до хвороби. Найбільшому ризику захворювання на кір та розвитку ускладнень піддаються не щеплені діти раннього віку. Інфікуватися на кір може будь-яка особа, яка не має специфічного імунітету, тобто та, яка не була вакцинована, — пояснює  лікар-епідеміолог Козятинського відділу контролю та профілактики хвороб Костянтин Захваткін

Що потрібно знати про кір

Кір — гостре інфекційне, надзвичайно заразне захворювання, яке викликається вірусом кору та проявляється гарячковою реакцією, катаральними явищами, висипкою на шкірних покровах, на слизових оболонках щік у вигляді плям. За словами Костянтина Захваткіна, вірус кору достатньо стійкий у навколишньому середовищі, при кімнатній температурі зберігається протягом декількох годин, боїться провітрювання, поширюється при кашлі та чханні хворої людини. Кір належить до числа інфекцій з дуже легким крапельним механізмом передачі і масовою сприйнятливістю.

Відео дня

Вірус передається повітрям з краплинами виділень з дихальних шляхів носа чи при кашлі.

Хворі на кір можуть бути джерелом інфекції за два-чотири дні до висипання (гарячковий період) і до чотирьох днів після початку висипки. Інкубаційний період після контакту триває 7—21 день. Початок захворювання гострий. У хворих з’являються симптоми інтоксикації, катаральні явища. Температура звичайно висока, турбує головний біль, слабкість, нежить, кашель, виникають симптоми кон’юнктивіту. За 1-2 дні до появи висипки на слизовій оболонці щоки виникають плями, ніби посипані манною крупою. Це цінна діагностична ознака, що дозволяє поставити діагноз до появи висипу.

— Це носить назву плями Копліка. Плями існують 2-3 дні, іноді довше і зазвичай зникають з появою висипу, — пояснює лікар-епідеміолог. — Температура на короткий час знижується, потім звичайно підвищується знов, і у хворого з’являється висип. Перші елементи висипу з’являються за вухами і на обличчі, потім висип поширюється на тулуб і кінцівки. З 5-го дня відбувається пігментація висипки. У хворих частий пульс, низький тиск. Обличчя стає одутловатим, сльозяться очі, продовжуються виділення з носа. Висипка тримається протягом 3-4 днів, а потім зникає у тому ж порядку, що і з’явилася,залишаючи за собою пігментовані плями ділянками. Необхідно пам’ятати, що в наш час кір зустрічається не тільки у дітей, але і у дорослих, причому перебігає, як правило, важче.

В більшості випадків кір перебігає сприятливо, але можливі ускладнення, які можуть з’являтися в будь-який період хвороби. До них належать: ларингіт, ларинготрахеїт, пневмонія, абсцес легень, гнійний отит, може погіршуватися слух, спостерігатися розумова відсталість, енцефаліт, гострий склерозуючий паненцефаліт, виразкове ураження слизової оболонки рота, шлунка та кишківника. Дуже небезпечний кір для вагітних жінок, оскільки може спричинити викидень чи патологічні зміни у розвитку дитини. Єдиним ефективним заходом запобігання захворювання кором є вакцинація. 

— Запобігти поширеності кору можливо шляхом формування у конкретному співтоваристві колективного імунітету, — каже Костянтин Захваткін. —  Колективний імунітет створює умови для того, щоб інфекційні захворювання не передавалися від одного члена колективу до іншого. Він може бути створений шляхом імунізації, а також шляхом, коли значна кількість людей із популяції перехворіє інфекційним захворюванням, і після цього в них формується стійкий пожиттєвий імунітет. Для формування колективного імунітету проти кору шляхом імунізації необхідне охоплення профілактичними щепленнями не менше як 95% населення.


Коли робити щеплення

З метою попередження спалахів кору необхідно дотримуватись Календаря профілактичних щеплень. Зробити щеплення потрібно, якщо:

  • Дитині виповнилося 12 місяців: не зволікайте із плановим щепленням КПК.
  • Дитина старша від 1 року і Ви пропустили перше щеплення: негайно надолужте
  • його, звернувшись до Вашого сімейного лікаря.
  • Дитині 6 років: це час іти на планову ревакцинація КПК.
  • Ви пропустили планову ревакцинацію в 6 років – зверніться до свого сімейного
  • лікаря, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист.
  • Дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК – у такому разі
  • потрібно зробити 2 щеплення з інтервалом не менше одного місяця.
  • Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних
  • підтверджень – у цьому випадку дитину також потрібно вакцинувати.
  • Підлітки, що не хворіли на кір і не отримували щеплень від кору – їм також потрібна
  • вакцинація від кору.

— Наразі в Україні триває кампанія наздоганяючої імунізації проти кору. Зробити безоплатне щеплення КПК та надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років, — наголошує лікар-епідеміолог

Довідково

Кір є вкрай заразною важкою хворобою вірусного походження. За оцінками ВООЗ, в 1980 році, до широкого поширення вакцинації, сталося 2,6 мільйона випадків смерті від кору. Незважаючи на наявність безпечної і ефективної вакцини, кір і сьогодні залишається однією з головних причин смерті серед дітей раннього віку у всьому світі. За період з 2009 по 2019 рр. протикорова вакцинація привела до зниження глобальної смертності від кору на 71%.

Читайте також:

«Хворі серед нас»: Леонід Ящук розповів про хвилю ковіду та про загрозу туберкульозу

КТ з контрастом у Козятині робитиме лікар, який раніше працював у Бердичеві

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up