«Хворі серед нас»: Леонід Ящук розповів про хвилю ковіду та про загрозу туберкульозу

«Хворі серед нас»: Леонід Ящук розповів про хвилю ковіду та про загрозу туберкульозу
Леонід Ящук: «Останній штам «Омікрону», який зараз виявлений, відрізняється від попередніх — вражаються нижні дихальні шляхи і знову з'явилися пневмонії»
  • Останні два тижні серед козятинчан почала ширитися нова хвиля коронавірусу.
  • У Козятинському відділі контролю та профілактики хвороб надали статистику захворюваності — кількість хворих зросла з 15 осіб у січні до 300 у березні. 
  • Також там додають — ковід не єдина небезпечна вірусна недуга. За останній рік значно зросла кількість хворих на туберкульоз.
  • Де лікуються пацієнти, якщо тубдиспансер закрили та до якої нової можливої епідемії готуються лікарі — читайте у матеріалі

Зазвичай у весняний період загострюються всі хронічні хвороби і набирають нових обертів вірусні, сезонні захворювання. Не виняток і цей рік. Останні два тижні козятинчани все частіше хворіють на коронавірус, про який потроху почали забувати, але він нікуди не подівся, лише трохи притих під тиском грипу А та В, який вирував цієї зими. Наразі ж недуга знову швидко шириться серед людей. Про це свідчать статистичні дані, які нам надали у Козятинському відділі контролю та профілактики хвороб. Якщо брати кількість хворих за місяцями, то в січні цього року ковід виявили у 15 пацієнтів, у лютому на нього хворіло 87 осіб і вже станом на 24 березня таких хворих більше 300.

Новий «Омікрон» провокує пневмонії

За словами завідувача Козятинського відділу контролю та профілактики хвороб Леоніда Ящука, штам «Омікрон», який наразі виявляють у козятинчан, відрізняється від попереднього.

— Загалом в області у 2022 році випадків ковіду було менше ніж у 2021, — розповідає Леонід Ящук. — В цілому по Козятину в минулому році фіксували штам «Омікрон», різні його підвиди. Відміність від попередніх штамів вірусу в тому, що він протікав легше. В основному в нас більшість населення вакциновані, тож хворіли в легкій формі — було менше пневмоній, натомість були ларингіти, фарингіти, температура тіла в межах 37,0-37,1. Але, на жаль, останній штам «Омікрону», який зараз виявлений, відрізняється від попередніх — вражаються нижні дихальні шляхи і знову з'явилися пневмонії. Тому кількість хворих, які госпіталізуються, збільшилася і це нас насторожує в тому плані, що ми боїмося поширення цього нового штаму. Але, думаю, в квітні потепліє і захворюваність знизиться.

Відео дня

Захворюваність на туберкульоз зросла на 90%

Леонід Ящук повідомив і про поширення не менш небезпечної інфекційної хвороби  — туберкульозу. Зокрема, він приголомшив статистикою — по колишньому Козятинському району, тобто в наших чотирьох територіальних громадах захворюваність зросла на 90%. 

— Це респіраторна захворюваність і коли дотримувалися маскового режиму, наприклад, в 2021 році в розпал ковіду, в нас туберкульозу було менше, — стверджує Леонід Ящук. — Коли епідемічні заходи послабили, всі перестали носити маски, захворюваність на туберкульоз різко зросла.

У порівнянні з 2021 роком на території колишнього Козятинського району фіксується зростання захворюваності на туберкульоз на 90%. По області — на 70%. 

За 2022 рік на Вінниччині виявили 468 хворих, в 2021 ця цифра була значно менша — 274. 

Якщо брати дані конкретно по колишньому Козятинському району, то у 2021 році було 9 випадків туберкульозу. В 2022 році їх уже 19. Так, у Козятинській громаді виявили 6 випадків, у Махнівській — 2, у Самгородоцькій — 4 і у Глуховецькій — 7.

 — На 100 тисяч населення по області показник 30,75,  а у нас  — 31,55

і, як бачимо, він більший за середньо-обласний, — підсумовує Леонід Ящук. — Зростання захворюваності більш як у два рази. На відміну від 2021 року, у 2022 серед хворих є і одна дитина.

На запитання, де лікуються хворі на туберкульоз, Леонід Ящук нагадав, що наш тубдиспансер закритий. Тому деякі хворі знаходяться в обласному, але в основному всі проходять лікування в домашніх умовах.

— Вдома хворі лікуються, але вони заражають інших, — пояснює Леонід Ящук. — Якщо хворий не регулярно приймає ліки, не дотримується правил безпеки, не користується плювальницею, не знезаражує своє мокротиння, він є небезпечним для оточуючих. На жаль, наші реформатори вирішили, що можна як в Європі лікувати — амбулаторно. Але в Європі такого рівня захворюваності на туберкульоз і близько нема, там це рідкість, зовсім інші показники. І те, що підходить для Європи, не підходить для нас. Хворих на туберкульоз ведуть сімейні лікарі, є ще фтизіатр у нашій опорній лікарні. СЕС зруйнована і такий нагляд за хворими на туберкульоз, як був раніше, відсутній. Ми не маємо права відвідування туберкульозної лікарні, нас позбавили права перевірки. У нас в Сестринівці були резистентні форми туберкульозу і хворі на туберкульоз та одночасно на СНІД лікуванню не піддавались. Відділення закрили, їх пустили в світ. От вам таке і зростання, хворі пішли серед нас. 

«Боїмося погіршення епідситуації з віспи мавп»

Наостанок нашої розмови Леонід Ящук звернув увагу на ще одну небезпечну недугу, випадки якої вже є в Україні — це мавпяча віспа. 

— МОЗ прогнозує погіршення епідситуації по віспі мавп, тому ми уже визначили кількість людей, яких ми маємо щепити проти цієї інфекції. Мова йде про наших працівників, які будуть розслідувати, на випадок ускладнення епідситуації, випадки захворювання віспою мавпи. Такі випадки вже є в Україні і ми боїмося погіршення епідситуації, тому і щеплюємо людей, які будуть розслідувати ці випадки, і дезінфекторів, які будуть робити дезінфекцію у вогнищах цього захворювання. Ми готуємося, бо не знаємо, як повернеться епідемічна ситуація

Читайте також:

У Козятині провели День донорства

Температура до 40 С: козятинчани хворіють на грип. Що варто знати?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Pes Mayonez

    тубдиспансер в корпусі знесеного танка?
    неперевершено!
  • Татьяна Войтко

    Замість того щоб танк зносити краще про туб диспансер відкрила хоть якась користь від мера буде

keyboard_arrow_up