Як козятинчанам здати кров

Як козятинчанам здати кров
У березні минулого року в Козятині організували День масового забору крові. У поліклініці ЦРЛ тоді працювали спеціалісти з Вінницького обласного центру служби крові
  • Свого часу у Козятинській ЦРЛ було ціле відділення трансфузіології, одне з найкращих в області, але зараз є тільки банк крові. Хоча, як кажуть самі лікарі, потреба в крові наразі дуже висока.
  • Чому так сталося, що відділення, яке займалося заготівлею компонентів крові, перестало працювати і куди звертатися мешканцям Козятина, які хочуть стати донорами — розпитали наші журналісти

Протягом багатьох років у Козятинській центральній районній лікарні функціонувало Відділення трансфузіології. В його обов’язки входило забір донорської крові, зберігання та забезпечення компонентами. Наше відділення трансфузіології мало відповідну ліцензію і заготовляло компоненти не гірші, ніж обласний центр. Забезпечувало воно здебільшого потреби Козятинської ЦРЛ, хоча за необхідності надавало свої компоненти також Вінницькій станції крові та іншим закладам. Але з січня 2022 року все змінилося — відділення реорганізували у лікарняний банк крові. 

Причина у тому, що на державному рівні вирішили реформувати Службу крові. Наприкінці 2021 року прийняли Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», який регулює організацію заготівлі, тестування, переробки, зберігання, розподілу, транспортування та реалізації донорської крові та компонентів крові та функціонування системи крові загалом. За новим Законом передбачалося, що в державі створять нову систему служби крові.

— На рівні області основним профільним закладом, який одержав право заготовляти компоненти крові, став Вінницький обласний центр служби крові, — пояснює лікар-трансфузіолог Козятинської ЦРЛ Петро Ковальчук. — На рівні районних лікарень, у яких будуть переливати кров та компоненти, мали бути створені банки крові. Вони повинні займатися вивченням потреби, прийманням заявок на компоненти від відділень, формуванням заявки на обласний центр крові, отриманням компонентів, розподіленням по відділеннях та контролем за їх використанням. Тому на рівні району жоден підрозділ районної лікарні, згідно нового законодавства, не мав право проводити заготівлю крові. Через це у Козятинській ЦРЛ припинили проводити заготівлю крові.

Відео дня

Лікар-трансфузіолог каже — зараз потреба в донорській крові збільшилася у зв’язку з російською агресією. Але мало просто правильно взяти кров. По-перше, донорами можуть бути не всі. Є серйозні протипокази і якщо людина з такими протипоказами здасть кров, у неї можуть після цього виникнути проблеми зі здоров’ям. По-друге, донорську кров необхідно ретельно обстежити перед тим, як розділяти на компоненти і використовувати за призначенням. Обстеженням частково займалася Козятинська ЦРЛ, частково — центр у Вінниці.

— Саме це і стало однією з причин необхідності реформувати службу крові, щоб покращити якість компонентів крові і захистити з одного боку пацієнта, щоб він отримав якісні і безпечні компоненти крові, а з іншого — донора, — продовжує Петро Ковальчук. — Проконтролювати обласний центр служби крові значно легше. Тим більше, що наш обласний центр пройшов перевірку якості і має міжнародний сертифікат. На мою думку, оскільки ми рухаємося в Європу, це правильно. Тому що люди, які приїжджатимуть до нас із Європи, мають отримувати такі ж якісні компоненти крові у наших лікарнях, як і в своїх країнах. А , в першу чергу, наш пацієнт також має отримати якісну допомогу.

Тож якщо ви хочете стати донором, потрібно звертатися до Вінницького обласного центру служби крові. Проте у Козятині періодично організовують Дні масового забору крові, під час яких до нас приїжджають спеціалісти з обласного центру. Цьогоріч їх вже проводили у Глуховецькій громаді та в локомотивному депо, а навесні минулого року спеціалісти з обласного центру проводили забір крові у поліклініці Козятинської ЦРЛ.

— Організувати виїзний забір крові не так просто, — каже Петро Ковальчук. — Питаннями донорства має займатися так яку всьому світі або «Червоний хрест», або спеціальні волонтерські організації, які формуватимуть списки донорів. На жаль, у Козятині такої організації немає. Адже для того, щоб організувати виїзд бригади з обласного центру служби крові, необхідно, щоб було три фактори. Перший залежить від обласного центру крові — працівники мають виділити день і приїхати до нас. Два інших фактори залежать від сторони, яка приймає. По-перше, потрібно підібрати місце, де можна організувати забір крові, яке відповідає вимогам. Це може бути не обов’язково на базі лікарні, а й у школі, будинку культури чи адміністративному приміщенні, де можна виділити сім-вісім окремих кімнат, необхідних бригаді для роботи. Третій фактор, найважливіший — потрібно, щоб прийшли донори. Тобто має бути сформований список потенційних донорів, які точно прийдуть і здадуть кров. Минулого року ми зверталися до працівників шкіл, вони відгукнулися на наше запрошення і велика кількість донорів, яка долучилася до Дня масового забору крові торік, це були саме працівники освіти, за що їм велика подяка. Тому що якщо просто опублікувати оголошення, може прийти небагато людей.

Цьогоріч у нашій громаді ще планують проводити Дні масового забору крові, тож лікар-трансфузіолог радить слідкувати за оголошеннями Козятинської ЦРЛ. Або за бажанням звернутись безпосередньо в обласний центр крові.

 

Читайте також:

Аби відремонтувати КТ-апарат, потрібно замінити рентгенівську трубку, вартістю майже 4 мільйони

Козятинська ЦРЛ за показниками роботи увійшла до десятки районних лікарень області

У Козятинській ЦРЛ з'явився безоплатний онлайн-сурдопереклад для пацієнтів з вадами слуху

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up