Важко збивається температура, сухий кашель: козятинчани хворіють ГРВІ

Важко збивається температура, сухий кашель: козятинчани хворіють ГРВІ
На прийомі у сімейного лікаря Альони Ільчук. «У середньому, якщо говорити про «гарячі прийомні дні», приймаємо до 50-ти пацієнтів
  • Не хворійте. Статистичні дані за останні два тижні по Козятинщині кажуть про зменшення хворих на ковід.
  • Але, якщо говорити в загальному, то рівень захворюваності на вірусні інфекції залишається підвищеним.
  • Це стосується як дорослих, так і дітей. Які симптоми недуг, чи є ускладнення та як вберегтися?

Зазвичай з настанням осені, з початком нового навчального року захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції, грип зростає. У цей період сезонні вірусні хвороби особливо активні. Та цього року хворіти на ці болячки козятинчани почали ще з літа. Коронавірусна хвороба з новим штамом «Флірт» стрімко почала набирати обертів з середини серпня. 

Підвищена захворюваність зберігається і надалі, але вже не по ковіду, а в загальному, по ГРВІ. Про це кажуть цифри, які нам надали у Козятинському відділі контролю та профілактики хвороб. Як розповідає помічник лікаря-епідеміолога Людмила Кондратюк, на 36 тижні захворюваність на грип, ГРВІ і ковід склала 239 випадків, з них 133 —  діти. Ковіду — 59 (16 — діти). 

— Якщо порівняти з 37 тижнем, то в загальному по захворюваності зменшення немає, а от по ковіду — є, — каже Людмила Кондратюк. — Всього зареєстрували 244 випадки, з них 140 діти, а ковіду — 34 (11 — діти). Що стосується госпіталізації, тут спад. На 36 тижні таких пацієнтів було 9, двоє з ковідом, то на 37 таких два і не з ковідом, а з ГРВІ.

Відео дня

Запитали у сімейного лікаря про симптоматику хвороб, з якими наразі звертаються козятинчани, профілактику та ускладнення.

—  Симптоматика така ж як і зазвичай — підвищена температура тіла, — розповідає Альона Ільчук, лікар загальної практики сімейної медицини Козятинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги. — При цьому вона не завжди керується жарознижувальними препаратами. Тобто, або не повністю збивається до субфебрильних цифр (37,5), або це займає трішки більше часу, ніж при звичайному застудному захворюванні. Також досить часто з’являється сухий, надсадний кашель. Тому ми завжди говоримо пацієнтам, щоб зверталися до лікарів, як тільки з’явилася перша симптоматика.

Щодо ускладнень та пневмоній на фоні ГРВІ чи ковіду, за словами Альони Ільчук, особисто в неї на прийомі таких пацієнтів не було. Але були поодинокі випадки бронхітів, що найбільш часто супроводжуються сухим подразнюючим кашлем.

— Це ларингіти, ларинготрахеїти. Тобто, найменш приємні кашлі, серед всієї маси, — додає сімейний лікар. — Вони важко піддаються лікуванню, особливо коли задавнені, бо це ті кашлі, які потребують протикашльових препаратів, не муколітичних. Ці кашлі відходять тривало, десь два-три тижні. Інколи і довше. Тому чим раніше людина звернеться і отримує потрібну терапію, тим швидше вилікується і симптоматика не буде такою надсадною і настільки впливати на якість життя.

Запитали і про ковід. Лікар каже, що він теж є, висіюється за допомогою лабораторного тестування, яке, нагадаємо, є безкоштовним.

— Тестування, як правило, робиться тим людям, які приходять вчасно, протягом перших трьох діб. Пізніше саме навантаження вірусу не буде таке велике, яке б дало результат на тестуванні, — пояснює Альона Ільчук. — Інколи ставимо ковід клінічно, якщо досить виражена симптоматика.

Щодо того, скільки пацієнтів звертається по допомогу, сімейний лікар розповіла — в середньому в день до 50 пацієнтів. Це якщо говорити про «гарячі» прийомні дні. Зазвичай це понеділок та п’ятниця. У решту днів теж немало — не менше тридцяти.

— Мій прийом попереднього запису щоденно розписаний, — каже Альона Ільчук. —  Для лікаря на один робочий день може бути 24 людини, це означає що з 8.00 до 14.00 кожні 15 хвилин має бути пацієнт. Це ті, що 100% розписані і плюс ургентні пацієнти, тобто з гострим захворюванням.

А хто ж хворіє більше — діти чи дорослі? Лікар каже, що десь 50 на 50. 

— Почалося навчання, період адаптації. Всі обмінюються своєю флорою і це нормально, особливо для дошкільнят, — пояснює Альона Ільчук. — Всі мають пристосувальні реакції і те, що вони хворіють, в подальшому буде на благо їхній імунній системі. Єдине, є побажання для батьків діток, які відвідують дитячий садочок, — не відправляйте хворих дітей. Так не повинно бути. Від вашої дитини не повинні хворіти інші діти. І цього зараз є дуже багато. Часто кажуть, що в нас просто нежить. Але… нежить — це прояв вірусної інфекції. Дитина має бути ізольована і знаходитися під наглядом, отримувати рясне пиття тощо.

Це не єдина порада від лікаря. Альона Ільчук звертається до козятинчан з побажаннями дотримуватись елементарних правил гігієни. Каже: «Найкраща профілактика, з того, що ми маємо — це раціональне харчування, здоровий спосіб життя».

— Провітрюйте приміщення, майте адекватний режим сну, уникайте стресів, — каже сімейний лікар. — Розумію, що зараз така ситуація, яка не дозволяє нам цього всього отримати. Війна  внесла свої корективи, люди в стресі. Розумію, що зараз в нас масковий режим не введений, але якщо ви йдете в лікарню, магазин чи той самий базарчик, і якщо маєте прояви захворювання — одягніть маску, захистіть навколишніх від себе. Так само одягайте маску, якщо бачите, що хтось біля вас хворий. Від цього залежить ваше здоров'я та здоров’я інших. Будьте здорові!

Читайте:

Здорове харчування школярів: поради батькам

Оновлена міська «первинка» стане окрасою Козятина

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Никита

    Выезд в РБ для военнообязанных.
    @goinliferb

keyboard_arrow_up