В Україні стартувала кампанія вакцинації проти трьох небезпечних хвороб

В Україні стартувала кампанія вакцинації проти трьох небезпечних хвороб
  • З 1 серпня і до кінця 2024 року в Україні посилять заходи з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця.

Протягом цього періоду дорослі та діти, які не отримали планові щеплення або ревакцинацію, зможуть отримати необхідну інформацію про процедуру та вакцинуватися, повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

— З 1 серпня по всій країні починається додатковий раунд з вакцинації дітей та ревакцинації дорослих, який триватиме до кінця року. Медична система забезпечує можливість отримати щеплення як в пунктах щеплень, так і під час виїзних сесій вакцинальних команд медиків до громад, — йдеться в повідомленні міністерства.

Як зазначають у відомстві, за результатами 2023 року рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців, попри наявність вакцин у медзакладах, на 37% нижчий, ніж в країнах ЄС.

Відео дня

Очікується, що за допомогою додаткових заходів 80% українців отримають щеплення від кашлюку, дифтерії та правця.

У Козятині, нагадаємо, лікарі відзначають деяке підвищення рівня захворюваності на ковід. Деталі ТУТ.

Довідка

Кашлюк – гостра бактеріальна інфекційна хвороба дихальних шляхів, яка здатна викликати важкі напади кашлю. Симптоми захворювання можуть тривати від кількох тижнів до місяців.

Інфекція становить найбільшу небезпеку для немовлят, в яких може спричинити тимчасову зупинку дихання. Крім того, маленькі діти мають високі ризики ускладнень та смерті від захворювання.

Кашлюк поширюється повітряно-крапельним шляхом або чханні інфікованого.

Дифтерія – гостра інфекційна хвороба, що вражає переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та шкіру. Перебіг захворювання характеризується утворенням характерних плівок, які можуть викликати серйозні ускладнення.

Бактерія, яка спричиняє дифтерію, в дихальних шляхах людини починає виділяти токсин – через кров він вражає серце, нервову систему, нирки та інші органи.

Навіть своєчасне лікування за відсутності вакцинації не може забезпечити одужання. У близько 20% таких випадків хворі помирають.

Правець – гостра інфекційна хвороба, спричинена бактерією, яка виділяє потужний токсин. Хвороба вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом).

Інфікування відбувається, якщо збудник потрапить через пошкодження шкіри: рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини.

Смертність від правця у випадку зараження досягає від 25 до 80 %.

Про заходи з імунізації проти дифтерії, кашлюка і правця серед дитячого та дорослого населення на Вінниччині:

 

Читайте також:

Епідемія холери в Авдіївці. Є імовірність завезення інфекції на Вінниччину

Амброзія — небезпечний бур’ян, а деякі наші земляки поливають його як мімозу

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up