Планують відкрити відділення реабілітації і лікувати від інсультів

Планують відкрити відділення реабілітації і лікувати від інсультів
Фото ілюстративне
  • Минулого тижня ми розповідали, на які договори із Національною службою здоров’я України подала документи Козятинська центральна районна лікарня.
  • Процедура подання пропозицій відбувається у два етапи і під час другого ЦРЛ буде подаватися на пакети послуг, яких не було минулого року.
  • Це лікування інсультів та реабілітація. Поговорили про це із заступником директора з організаційно-методичної роботи

У минулому номері газети «RIA-Козятин» ми публікували статтю «Які види послуг планує надавати лікарня цьогоріч». У тексті ми написали, що Козятинська ЦРЛ подала до Національної служби здоров’я України документи на 17 пакетів медичних послуг. Проте за інформацією заступника директора з організаційно-методичної роботи Руслана Петруци, пакетів послуг цього року у лікарні буде більше.

— Подача пакетів пропозицій розділена на два періоди, — пояснює Руслан Петруца. — Перший етап проходив у 2023 році. Ми подавали угоди на оформлення тих пакетів послуг, які лікарня мала раніше. Другий етап стартував у січні 2024 року, під час якого ми подаємо пропозиції на нові пакети послуг, які у минулому році лікарня не надавала. Така умова Національної служби здоров’я України. За виключенням пакету на проведення військових медичних комісій (ВЛК). Усі медичні заклади України подають на ВЛК документи у січні. Це загальна умова НСЗУ для всіх.

Тож військові медичні комісії у лікарні цього року також проводитимуть — відповідний пакет документів медичний заклад вже готує. Натомість на пакет по бронхоскопії, який Козятинська ЦРЛ мала минулого року, цьогоріч документи не подають. На це є об’єктивні причини.

Відео дня

— Бронхоскопія — це вузько-спеціалізований пакет, — каже Руслан Петруця. — Для закладу вторинного рівня, яким є Козятинська ЦРЛ, за всіма протоколами лікування це не надто затребуваний вид діагностичного дослідження. Тому на нього ми документи не подавали. Ми подаємося на ті пакети, по яких будемо працювати, щоб приносити користь громадам і покращувати якість надання медичних послуг.

Тепер про нові види послуг, які планують запровадити у Козятинській центральній районній лікарні. Медичний заклад має намір укласти із НСЗУ договори на надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті та проведення реабілітації дорослим та дітям як в амбулаторних умовах, так і в стаціонарі.

— Амбулаторний рівень реабілітації —  це не тільки лікувальна фізкультура, це також і фізичні процедури, — розповідає заступник директора з організаційно-методичної роботи. — Із пацієнтом також працюватимуть такі фахівці як фізичний терапевт, ерготерапевт, психолог. При важчих порушеннях, наприклад, якщо пацієнт, переніс інсульт, необхідна реабілітація на стаціонарному рівні. До прикладу, якщо є потреба  відновити не тільки рухові навички, а й навички до самообслуговування, скажімо, тримати ложку чи застібнути гудзик, цим займається ерготерапевт.

— Наскільки високі шанси у нашої лікарні отримати ці пакети? — запитуємо заступника директора.

— Шанси у нас є достатньо високі, — відповідає Руслан Петруца. — До будь-якого пакета є вимоги і цим вимогам ми відповідаємо. У нас є матеріально-технічна база, підготовлені фахівці. Ми маємо достатьо анестезіологів, наше анестезіологічне відділення досить потужне.Також у нас достатньо невропатологів та інших фахівців, які необхідні для надання таких видів послуг. Крім того, у нас є підтримка обласного департаменту. Мозковий інсульт — це проблема досить таки важка. Інсультів зараз багато, потреба у наданні медичної допомоги у цій категорії є велика. Тим паче, сучасні стандарти вимагають проведення тромболізису. Якщо на ранній стадії виявлений інсульт, при проведенні тромболізису швидше відновлюється робота мозку.

За інформацією, оприлюдненою на сайті Національної служби здоров’я України, станом на 14 січня 2024 року документи на пакети по амбулаторній реабілітації та медичній допомозі при гострому мозковому інсульті лікарня вже подала. Тож якщо Національна служба здоров’я України підпише договори, козятинчан з інсультом більше не будуть везти до Вінниці, як це роблять зараз, а лікуватимуть безпосередньо у Козятинській ЦРЛ.

 

 

Читайте також:

Які види послуг планує надавати лікарня цьогоріч

За останніх два тижні кількість хворих на грип А у Козятині збільшилася вдвічі

Глухівчан запрошують стати донорами і здати кров для бійців ЗСУ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up