За останніх два тижні кількість хворих на грип А у Козятині збільшилася вдвічі

За останніх два тижні кількість хворих на грип А у Козятині збільшилася вдвічі
Фото надали у Козятинській міській сімейній медицині. Процедура забору біологічного матеріалу на швидкий тест
  • Будьте здорові. У Козятині значно збільшилася кількість хворих на грип та ГРВІ. Хворіють і дорослі, і діти.
  • Сімейний лікар розказала про основні симптоми грипу, які ознаки ускладнення грипу та коли варто терміново звертатися по медичну допомогу.

Захворюваність на грип А зростає щодня. Тільки за останніх два тижні серед козятинчан вона збільшилася вдвічі. Хворіють як дорослі, так і діти. Так, з 26 по 30 грудня у Козятинській сімейній медицині зафіксували 67 випадків ГРВІ (з них у 30-ти дітей та 2-х підлітків), 36 випадків COVID-19 (у 5-ти дітей та 2-х підлітків), 25 випадків грипу А (у 6-ти дітей та 5-ти підлітків). Вже цього року, в період з 1 по 6 січня зафіксували 72 випадки  ГРВІ (з них у 22-х дітей та 2-х підлітків), 19 випадків COVID-19 (у 3-х дітей та 2-х підлітків) та 63 випадки грипу А (у 18-ти дітей та 1-го підлітка).

Сімейний лікар Ірина Олексюк розповіла про недугу та дала поради, як вберегтися від важких ускладнень

— Хвороба починається гостро: загальна інтоксикація – сильний озноб, а потім відчуття жару, різкий головний біль у ділянці лоба, надбрівних дуг, скронь, очей, який посилюється під час руху очних яблук і супроводжується світлобоязню, загальна слабкість, біль у м'язах, — каже лікар. — У першу добу хвороби явища інтоксикації домінують над катаральним синдромом, який проявляється сухістю та дертям у горлі, закладеністю носа. Але наприкінці першої доби починається сухий кашель. З'являється садніння та біль за грудиною, кашель стає нестерпним, іноді нападоподібним. Кашель  може зберігатися до двох тижнів. Якщо кашель посилюється, знов підвищується температура, зверніться до лікаря, це може бути ознакою ускладнення грипу.

Відео дня

Також Ірина Олексюк наголошує — грип досить підступне захворювання, яке може призводити до важких ускладнень: міокардиту, енцефаліту, пневмонії, отиту, гаймориту тощо. Крім того, може провокувати загострення хронічних захворювань. Саме тому, задля попередження важкого перебігу, лікарі рекомендують вакцинацію, дотримання елементарних правил гігієни, уникати скупчення людей. 

— Велике прохання до пацієнтів з високою температурою, катаральними явищами носити маску, особливо в лікарні і місцях скупчення людей, — каже Ірина Олексюк. — Окремо виділяють блискавичний перебіг, що характеризують надзвичайна важкість і швидкість розвитку уражень. Температура тіла при цьому навпаки знижується. Пацієнти в даному випадку лікуються стаціонарно. Окремо слід зазначити можливі ускладнення у вагітних.

Опитування

Ви хворіли (хворієте) на грип А?

При ознаках захворювання звертайтесь на прийом до сімейного лікаря або інфекціоніста. Телефони кол-центру для попереднього запису:  063-635-67-77, 096-008-40-85, (04342)-2-22-44.

У сімейній медицині наголошують — під час повітряної тривоги прийом пацієнтів і робота кол-центру припиняється до завершення тривоги.

Кому слід вакцинуватися?

Основна специфічна профілактика грипу та його ускладнень полягає в проведенні щорічної вакцинації. Вакцинацію необхідно проводити за 1-2 місяці до початку епідемії. Вакцинації підлягають: 

  • Люди зі зниженим імунітетом; 
  • Люди з хронічними захворюваннями (включаючи ожиріння, цукровий діабет, гіпертонію);
  • Люди з важкими захворюваннями легень;
  • Діти від 6-ти місяців до 15 років (насамперед, які часто хворіють);
  • Медичні працівники;
  • Працівники дитячих установ;
  • Працівники великих організацій з великою скупченістю людей;
  • Люди, чия робота пов'язана з великою кількістю контактів з іншими людьми;
  • Вагітні жінки і жінки, які планують вагітність; 
  • Вимушені переселенці.

Якщо ви хочете вакцинуватися від грипу, сконтактуйте зі своїм сімейним лікарем. Він підкаже, яку вакцину слід придбати. Щеплення можуть зробити у кабінеті щеплень вашої сімейної медицини

Читайте також:

Глухівчан запрошують стати донорами і здати кров для бійців ЗСУ

Що має містити домашня аптечка? Список, який може врятувати життя

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up