Незручне взуття — мозолі і натоптиші

Незручне взуття — мозолі і натоптиші

Наші ніжки

Вероніка ЛЮБІЧ

На думку фахівців, зараз проблеми з ногами починаються в юному віці, оскільки сучасне молодіжне взуття зазвичай незручне, воно викликає деформацію стоп, призводить до натоптишів та мозолів. У чоловіків подібні неприємності виникають через активні заняття спортом і, особливо, під час служби в армії. У жінок — через вузьке тісне взуття і високі підбори.

Основна причина багатьох проблем з ногами — неправильно підібране взуття. Лікарі-ортопеди консервативні, вони рекомендують носити взуття із середнім каблуком, не надто високим і не надто низьким. Вузьке взуття призводить до виникнення невеликих травм, тріщин, утворення потертостей, які посилюють можливість грибкового зараження. Взуття, яке велике, може стати причиною проблем з нігтями. Бажано вибирати взуття з натуральної шкіри, оскільки синтетичні матеріали створюють ідеальні умови для появи і розвитку грибка.

Відео дня

Любителям басейну та лазні варто знати, що сухе повітря в лазні і хлорована вода в басейні стимулюють розвиток грибкових інфекцій. Тому слід використовувати засоби з сильними протигрибковими добавками.

Болючі ущільнення шкіри

Мозоль — невелике хворобливе ущільнення шкіри з чіткими, найчастіше округлими обрисами. Як правило, вони виникають на п'ятках та пальцях ніг і бувають сухими та мокрими. У місцях мокрих мозолів проступає кров, а з часом накопичується рідина — результат пошкодження тканин. Такі мозолі треба обробляти антибактеріальним засобом і лікувати як дрібні рани або порізи. Згодом мокрі мозолі можуть трансформуватися в сухі, і мають глибокий стрижень.

Натоптиші — це ущільнення ороговілої шкіри підошви без стрижня (на відміну від проникаючих сухих мозолів або підошовних бородавок), які при ходьбі завдають сильний біль і печіння. Сприяє їм взуття, що натирає ногу, при тривалій ходьбі або стоянні на ногах.

Від мозолів слід відрізняти підошовні бородавки. На відміну від них, бородавка складається з живої, неороговілої тканини. Тому, якщо вколоти чи надрізати бородавку, проступить кров. Для видалення бородавок найкраще звернутися до лікаря.

Що робити?

Профілактикою появи ущільнень шкіри є зручне взуття, ортопедичні прокладки, які перерозподіляють навантаження на стопу. Прийшовши ввечері додому, зробіть для ніг гарячу ванну на 10 хвилин, потім облийте ноги холодною водою, витріть і надягніть інші панчохи і більш вільне взуття.

Якщо мозоль вже є, найкраще спробувати звести його спеціальним засобом. У аптеках продаються різні препарати для видалення мозолів. Активна речовина більшості з них — саліцилова кислота. Можна придбати 10%-ну саліцилову мазь або креми та мазі, в яких саліцилова кислота поєднується з іншими активними компонентами, наприклад, бензойною кислотою. Використовувати антимозольних мазі потрібно обережно, уникаючи їх контакту зі здоровою шкірою.

Мозоль спочатку розпарюють, потім накладають пластир, в якому вирізано отвір під нього. Накладають лікувальну мазь, а зверху заклеюють ще одним шматочком пластиру, що перекриває і мозоль, і перший пластир. Продаються і готові антимозольні пластирі, які вже просочені активною речовиною. Мазь і пластир залишають на мозолі на 6-8 годин, після чого розм'якшену рогову тканину обережно зішкрібають пемзою або щіточкою. Потім це місце треба змастити дезинфікуючою речовиною і живильним кремом. Цю процедуру треба повторювати до повного зникнення мозолі.

Для зменшення утворення рогових наростів корисно приймати всередину масляний розчин вітаміну А: три рази на день до їжі протягом 1,5-2 місяців. Бажано збільшити в раціоні кількість продуктів, багатих вітаміном А, — капусти, риби, масла, моркви (сирої моркви потрібно з'їдати в день не менше 300 г).

Повністю позбутися натоптишів і мозолів допоможуть професіонали в педикюрном кабінеті. Для цього достатньо регулярно відвідувати салон спочатку раз на два тижні, а потім раз на місяць.


Народні методи

Прив'яжіть до розпареного мозоля на ніч шматочок кірки лимона з м'якоттю.

На застарілий розпарений мозоль накладіть розрізаний лист алое, закріпивши пов'язкою на всю ніч. Вранці зніміть її, акуратно зіскобліть розм'якшені нашарування, а на корінь мозоля накладіть пов'язку, змочену мозольною рідиною.

Мозолі між пальцями припудрюють вдень тальком або дитячою присипкою, а на ніч наносять живильний крем. Між пальцями можна покласти марлеві прокладки.

На ніч на розпарену ороговілу шкіру на ступнях ніг прикладіть тонко нарізані скибочки цибулі, обмотайте ноги поліетиленовими мішечками і бинтом, зверху надягніть шкарпетки. Вранці вимийте ноги, зніміть розм'якшену шкіру пемзою і припудріть тальком.

Замість цибулі за тою ж схемою можна використовувати томатну пасту.

Свіжий прополіс потрібно розтовкти і прикласти до натоптиша або мозоля на весь день. Увечері попарити ноги і знову прикласти прополіс. Курс лікування — близько тижня.

Допомагають проти натоптишів і мозолів масляні компреси. Надягніть бавовняні шкарпетки, просочені рослинним маслом, зверху — целофановий мішок і ще одні шкарпетки. Залиште цей компрес на кілька годин. Потім компрес зніміть і сполосніть ноги теплою водою.

Щотижня робіть мильно-содові ванночки: в 2 літрах води розчиніть по 1 столовій ложці питної соди, наструганного мила і нашатирного спирту. Ноги тримаєте у ванночці протягом 40 хвилин.

Допомагають розсмоктати ороговілі ділянки шкіри холодні сольові ванни: 1 столова ложка солі на 1 літр води. Тривалість — 20-30 хвилин. Ванна знімає біль, печіння, робить м'якою шкіру.

Ефективна ванночка з марганцівкою (якщо знайдете). У теплій воді розведіть марганцівку так, щоб вода була рожева, додайте трохи кухонної солі. Тримайте ноги в ванночці 15-20 хвилин. Після цього ноги не витирайте.

Робіть щоденні ванни з гарячою сироваткою від кислого молока. Тривалість процедури 25-30 хвилин. Потім на ніч змащуйте натоптиші і мозолі касторовою олією навпіл з гліцерином.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:06 Минає рік, як ми втратили Захисника з Козятина Юрія Родюка 17:23 На Козятинщині вакцинуватимуть диких м’ясоїдних тварин від сказу 16:08 Козятинчанин у Вінниці наїхав на «зебрі» на школяра. Хлопчика доправили у травматологію 15:20 Семикласники ініціювали створення скейт-парку у Козятині Від читача 10:11 Загиблому в Маріуполі Артему був 21 рік - петиція про присвоєння звання Героя України 14:00 Живий коридор для Героя. На щиті повертається до рідної домівки Іван Білоус 13:04 У Козятині відбувся шаховий турнір. Перше місце — за першим ліцеєм photo_camera 11:39 Пам’ятнику-паровозу у Козятині «підбили око» 11:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:00 На наступному тижні знову будуть зміни в розкладі руху електропоїзда Козятин-Фастів 09:17 У Козятині полеглому Захиснику Іллі Завальному відкриють меморіальну дошку 08:04 Важко даються ігри на виїзді 08:00 На календарі 22 жовтня. Відключення світла не прогнозують (Оновлюється)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up