Лікарі вже отримали гроші за пацієнтів

Лікарі вже отримали гроші за пацієнтів

Більше 28 млн грн — перший транш від Національної служби здоров'я — отримали медичні заклади первинної допомоги області

Альона РЯБОКОНЬ

Уперше медичні заклади отримали фінансування не за територіальним принципом, а за пацієнтів, яких дійсно обслуговують. Зокрема, перші 160 медичних закладів первинної допомоги по всій країні, які підписали договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), отримали перший транш — 254 млн грн за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Серед областей найбільше грошей за пацієнтів отримали заклади Київської  (28 медзакладів і понад 84 млн грн), Вінницької (21 та 28,289 млн грн), Полтавської (16 та 28,112 млн грн) і Дніпропетровської (14 та 26,695 млн грн) областей.

Відео дня

Гроші за новими тарифами вони будуть отримувати щомісячно. Також щомісяця ця сума буде перераховуватися,  залежно від того, наскільки буде зростати кількість декларацій, які підписують пацієнти з лікарями цих медзакладів.

У Вінницькій області пацієнти підписали майже 800 тисяч декларацій з сімейними лікарями.

Грошей стало більше

За словами Ольги Задорожної, заступника директора обласного департаменту охорони здоров'я, до кінця року медцентри будуть отримувати кошти за двома механізмами фінансування.

— На пацієнтів, які підписали декларації з лікарями, заклади отримують капітаційну ставку (370 грн + коефіцієнт, залежно від віку пацієнта), — говорить Ольга Задорожна. — Додатково буде субвенція від держави по 240 грн на рік за пацієнтів, які проживають на території обслуговування, але ще не обрали лікаря.

Сам собі хазяїн

Починаючи з наступного року, кожен заклад буде фінансуватись індивідуально, залежно від того, скільки пацієнтів вони будуть фактично обслуговувати. Також медичні заклади, працюючи за новою системою, самостійно будуть планувати свої витрати. А за рахунок цих грошей пацієнти безкоштовно будуть отримувати первинну медичну допомогу.

Завдяки нововведенням (заклади в середньому на пацієнта отримують 550 грн, це вдвічі більше, ніж раніше — авт.), медичним працівникам збільшать заробітну плату.

Капітаційна ставка по грошах

0-5 років — 1480 грн

6-17 — 814 грн

18-39 — 370 грн

40-64 — 444 грн

65+ — 740 грн

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:06 Минає рік, як ми втратили Захисника з Козятина Юрія Родюка 17:23 На Козятинщині вакцинуватимуть диких м’ясоїдних тварин від сказу 16:08 Козятинчанин у Вінниці наїхав на «зебрі» на школяра. Хлопчика доправили у травматологію 15:20 Семикласники ініціювали створення скейт-парку у Козятині Від читача 10:11 Загиблому в Маріуполі Артему був 21 рік - петиція про присвоєння звання Героя України 14:00 Живий коридор для Героя. На щиті повертається до рідної домівки Іван Білоус 13:04 У Козятині відбувся шаховий турнір. Перше місце — за першим ліцеєм photo_camera 11:39 Пам’ятнику-паровозу у Козятині «підбили око» 11:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:00 На наступному тижні знову будуть зміни в розкладі руху електропоїзда Козятин-Фастів 09:17 У Козятині полеглому Захиснику Іллі Завальному відкриють меморіальну дошку 08:04 Важко даються ігри на виїзді 08:00 На календарі 22 жовтня. Відключення світла не прогнозують (Оновлюється)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up