Козятинський лікар з загальної гігієни розповіла про тютюнопаління та його шкідливі наслідки

Козятинський лікар з загальної гігієни розповіла про тютюнопаління та його шкідливі наслідки
  • Про шкоду нікотину вже сказано і написано чимало, але куріння продовжує залишатися однією з найпопулярніших шкідливих звичок людства. ВООЗ у 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну. Перед світовою спільнотою  поставили завдання — домогтися того, щоб у ХХІ столітті проблема тютюнопаління зникла.
  • ХХІ століття настало, але проблема тютюнопаління залишається. Боротьба з нікотином триває.

— Тютюнопаління —шкідлива звичка, яка полягає у вдиханні диму тліючого тютюну, це одна із форм токсиноманії, яка негативно впливає на здоров’я курців і оточуючих осіб, — розповідає Надія Глядченко, лікар з загальної гігієни. — Нікотин є наркотиком, саме він викликає пристрасть до тютюну і є однією з найнебезпечніших рослинних отрут. Він практично миттєво потрапляє в кров через альвеоли легень. Тютюновий дим, крім нікотину, містить чадний газ, синильну кислоту, сірководень. Вуглекислий газ, аміак, ефірні масла та тютюновий дьоготь, в якому міститься близько сотні хімічних сполук в т.ч. радіоактивний ізотоп калію, миш’як та ряд канцерогенів, вплив яких на організм може викликати рак.

За словами лікаря, куріння спричиняє виникнення захворювань органів дихання, онкологічні захворювання ротової порожнини, гортані, стравоходу, шлунку, підшлункової залози, нирок, товстої кишки, шийки матки, спинного мозку та ін.

Від захворювань, розвитком яких є наслідком тютюнопаління, щорічно помирає 5,4 млн. осіб, тобто одна із 10 смертей у світі спричинена саме вживанням тютюнових виробів.

Відео дня

Останнім часом набули поширення електронні сигарети, які також є небезпечними. Електронні сигарети це пристрої, функції яких випаровувати і доставляти в легені користувача хімічну суміш, яка містить нікотин та інші речовини.

— Ефективність електронних сигарет для припинення куріння наукою не доведено і вони являються не менш шкідливими ніж звичайні сигарети. Найстрашніше те, що згубна дія тютюну не обмежується змінами в організмі курця. У закритому приміщенні під час куріння скупчується велика кількість диму, які вдихають і люди, які не палять. Підраховано, що людина, яка перебуває в задимленому сигаретами приміщенні протягом години вдихає стільки тютюнового диму мовби випалила чотири сигарети. Пасивний курець потрапляє в такий же стан, що і особа, яка курить. У людини, яка довгий час перебувала в задимленому сигаретами приміщенні, з’являються ознаки нікотинової інтоксикації (отруєння) виникає головна біль, нудота, кволість, — каже Надія Глядченко.

Згідно Закону України « Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» визначений перелік місць де забороняється куріння тютюнових виробів, електронних сигарет та кальянів ( ліфти і таксофони, приміщення та території навчальних закладів, дитячих майданчиків, під’їзди будинків, підземні переходи, транспорт загального користування, приміщення закладів ресторанного господарства та ін.).

— Бережіть здоров’я з молодих літ, зміцнюйте і примножуйте його. Пам’ятайте, Ваше здоров’я значною мірою залежить від Вас.


Читайте:

Безкоштовно роблять щеплення домашнім улюбленцям. Як записатися?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up