Безкоштовно роблять щеплення домашнім улюбленцям. Як записатися?

Безкоштовно роблять щеплення домашнім улюбленцям. Як записатися?
Фото ілюстративне
  • У Козятині стартував проєкт «Лапки в безпеці».
  • У його рамках ветклініка «Матроскін & Ко» проводить безкоштовне чіпування та вакцинацію домашніх котів і собак.
  • Розповідаємо, від яких хвороб роблять щеплення і що потрібно мати, щоб вакцинувати тварину

Амбулаторія ветеринарної медицини «Матроскін & Ко» стала учасником соціальної програми «Лапки в безпеці». Це всеукраїнський проєкт, у рамках якого проводять безкоштовну вакцинацію та чіпування домашніх тварин — котів та собак.

— Чіпування — це введення мікрочіпу під шкіру тварини, — пояснює Катерина Зайцева, власниця клініки «Матроскін & Ко». — Перед встановленням ми перевіряємо, чи він справний. Використовуються чіпи з пожиттєвою гарантією. Вони абсолютно безпечні, гіпоалергенні і не викликають жодних реакцій. Встановлюється чіп один раз на все життя тварини. Він має індивідуальний номер і при скануванні спеціальним приладом допомагає ідентифікувати тварину. Таким чином тварина реєструється на певного власника.

У рамках програми «Лапки в безпеці» домашніх улюбленців щеплюють від сказу, а також найпоширеніших інфекційних та вірусних хвороб. Що стосується котів, то це каліцивіроз (захворювання, що призводить до запалення слизової оболонки рота та очей, а прогресуючи вражає органи дихання), герпесвірусна інфекція (призводить до кон’юктивіту і виразки рогівки та спричиняє виділення з носа), панлейкопенія (котяча чумка). Для собак це парвовірус (викликає запалення слизової оболонки кишківника та шлунку, часто ускладнене кровотечею), чума м’ясоїдних, інфекційний парагрип (захворювання, що вражає органи дихання), вірусний гепатит та декілька штамів лептоспірозу (хвороба, що призводить до інтоксикації, вражає внутрішні органи і може призвести до ниркової недостатності).

Відео дня

— Яким чином козятинчани можуть скористатися цією послугою? — запитуємо Катерину Зайцеву.

— Потрібно попередньо зареєструватися і записатися на прийом. Потрібно буде привести на прийом тварину і взяти із собою паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.

— Чи потрібно мати паспорт на тварину, щоб зробити щеплення?

— Це не обов’язково, але за бажанням, особливо якщо власник домашньої тварини планує виїзд із улюбленцем за кордон, можна оформити паперовий паспорт державного зразка. На даний момент такий документ на тварину видається тільки у паперовій формі у Держпродспоживслужбі, що розташована на вулиці Білоцерківській. 

— Чи є рекомендації, яких необхідно дотримуватися перед вакцинацією? Можливо потрібно обробити тварину від глистів, тощо?

— Це не є обов’язковим. Не потрібно специфічної підготовки тварини. У будь-якому випадку перед вакцинацією тварину обов’язково оглядає лікар. Якщо тварина клінічно здорова, вона вакцинується. Якщо є зауваження до стану здоров’я, то вакцинація може перенестися.

— Яку кількість тварин будуть вакцинувати у рамках акції?

— Як таких обмежень немає. Початково нам надали сто доз на вакцинацію та чіпування ста тварин. Це 50 котів і 50 собак. Якщо буде великий попит, ми будемо робити запит на додаткове отримання препаратів.

Всеукраїнський проєкт «Лапки в безпеці» започаткували Міжнародний фонд захисту тварин та українська соціальна ініціатива «Save Pets of Ukraine» за сприяння Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужби і компанії «Novibac». Це пілотний проєкт, у якому беруть участь ветеринарні клініки різних міст України, що пройшли відбір та перевірку.

Щоб зареєструвати тварину на проведення вакцинації та чіпування, можна зателефонувати за номером (098) 412-17-47, написати за цим номером у Viber чи Telegram або в особисті повідомлення на сторінках клініки «Матроскін & Ко» у соціальних мережах Instagram чи Facebook.

Додамо, що наразі реєстрація домашніх тварин в Україні не є обов’язковою, але українців можуть зобов’язати реєструвати своїх улюбленців — відповідний законопроєкт зареєстрували у Парламенті ще чотири роки тому і поки не прийняли, але проєкт закону включили до порядку денного 11 сесії Верховної ради України ІХ скликання.

 

Читайте також:

Лиси, собаки і... кроти. Хто кусав козятинчан за останні п'ять років?

В лісах Вінниччини живуть дикі коти, лані, лосі, муфлони, зубри і олені

Самка лелека у новому гнізді висиджує потомство. Тато боцюн носить їй їсти і солому

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Рудніцька

    Напевно воєний квиток ))))

    Катерина reply Рудніцька

    Що саме ви хотіли сказати даним коментарем?

keyboard_arrow_up