«Козятинська ЦРЛ заробляє на майбутніх студентах»

«Козятинська ЦРЛ заробляє на майбутніх студентах»
Фото ілюстративне
  • Син козятинчанина пішов проходити комісію для вступу у навчальний заклад, а виявилося, що це не безкоштовно.
  • Майже 500 гривень заплатив майбутній студент за проходження п’яти лікарів, флюорографію і висновок голови комісії.
  • Як це коментують у Козятинській ЦРЛ — дізнавалися наші журналісти

До редакції нашої газети звернувся козятинчанин Антон (ім’я змінене). Чоловіка обурило, що його синові довелося заплатити за медкомісію, яку він проходив, щоб вступити до вищого навчального закладу.

— Мій син пішов до сімейного лікаря, щоб взяти направлення на проходження медкомісії, — розповідає Антон. — Лікарка сказала: «Вам не пощастило, тому що синові вже є 18 років, а після 18 років комісія платна». Вона сказала, що безкоштовно йому можуть зробити тільки аналізи і дала направлення на рентген. Дружина, яка була з сином, попросила дати ще направлення до хірурга, але сімейна лікарка сказала: «Ні, я не маю права». Наш сімейний лікар зараз у декретній відпустці, замість неї інша лікарка, яка пішла у відпустку і нас тимчасово передали до іншої. Там черги страшенні. І люди говорять, що завжди було порожньо, а це не проштовхнутися.

Син Антона пішов до поліклініки Козятинської ЦРЛ проходити медичну комісію. За словами чоловіка, син пройшов двох спеціалістів, зробив флюорографію, а потім зайшов до кабінету третього лікаря, який сказав, що комісія платна і відправив хлопця до кабінету навпроти рентгену.

Відео дня

— Там сину виписали чек, в якому вказали терапевта, хірурга, офтальмолога, рентген і навіть лікаря, який робить висновок комісії, — продовжує Антон. — Навіть це вписали. Кожен прийом по 60-70 гривень. Там сім позицій, три з них виписані «зі стелі». Тому що на той момент, коли синові виписали чек, флюорографія у нього вже була пройдена, терапевт — це той самий сімейний лікар. І який висновок комісії, якщо висновок комісії дає сімейний лікар?! Сімдесят гривень взяли за голову комісії. Навіщо?

У чеку, який дали синові Антона, були зазначені терапевт, хірург, невролог, отоларинголог, офтальмолог, флюорографічне дослідження та висновок голови медкомісії. Хлопець розрахувався. Медкомісія для вступу обійшлася юнакові в 437 гривень і 70 копійок.

— Виходить, що Козятинська ЦРЛ заробляє на майбутніх студентах, — каже Антон. — Він же не на роботу влаштовується. І що це за постанова, за якою комісія на вступ до 18 років безкоштовна, а після 18 років платна? Він що, вже працює після 18 років? І це ж медична комісія для вступу в навчальний заклад, не на роботу. І то навіть при проходженні комісії на роботу підприємство потім повертає кошти, а тут бідний студент має сплатити кошти, які не заробляє. А ви спитали, в нього є кошти чи немає? Сімейна лікарка сказала: «Та це ж невеликі гроші!» До чого тут великі чи не великі гроші?! Якщо воно має бути безкоштовне. 

Як це коментують у лікарні

За роз’ясненнями ми звернулися до адміністрації Козятинської центральної районної лікарні. Ситуацію прокоментувала директорка медичного закладу Оксана Забазнова.
— Питання проходження медичних оглядів у Козятині, як і по всій Україні, наразі є актуальним. Адже з 1 серпня розпочалася вступна кампанія до вищих навчальних закладів. І у переліку документів треба обов’язково мати медичну довідку (лікарський консультативний висновок), облікову форму №086/о.
Згідно з медичним законодавством України, медогляд дітей до 18 років проводить сімейний лікар і, відповідно, довідку для вступної комісії видає безоплатно первинка. Однак, якщо молода людина перетнула 18-річний поріг, тобто, згідно з Цивільним кодексом України (частини 1 статті 34), отримала повну цивільну дієздатність, діють норми платного медогляду у вузьких спеціалістів вторинної ланки — у поліклініці Козятинської ЦРЛ.
Оксана Забазнова зауважує — у Козятинській ЦРЛ наразі чинні тарифи на платні медичні послуг,и затверджені рішенням виконавчого комітету Козятинської міської ради від 20 січня 2023 року №15, відповідно до постанови КМУ від 17 вересня 1996 року №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти».
— Національна служба здоров’я України компенсує витрати за надання медичних послуг таких як: обстеження, діагностика, лікування. Усе ж, що стосується профілактики та профоглядів, є платним, позаяк не входить до програми медичних гарантій та повинно бути оплачено за кошти замовника, — наголошує Оксана Забазнова.
Як пояснила директорка Козятинської ЦРЛ, у медичному закладі є також інші види платних медичних оглядів:

  • для отримання виїзної візи (крім службових відряджень державних службовців та при виїзді на лікування за наявності відповідних медичних документів);
  • попередні профілактичні медичні огляди при прийнятті на роботу та для отримання посвідчення водія транспортних засобів (крім випадків, коли медичні огляди проводяться за направленнями органів державної служби зайнятості);
  • медичні огляди для отримання дозволу на право отримання та носіння зброї громадянами (крім періоду дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях);
  • а також відповідні періодичні профілактичні медичні огляди.

 

 

Читайте також:

Не було жодного випадку, коли б людина померла від укусу павука-оси

Пояснили, як працює Козятинська ЦРЛ під час повітряної тривоги

В Україні змінилися правила медоглядів для зарахування дитини до школи

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Inna Kaminskaya

    Не 500,а 700. А без направлення сімейного лікаря 1500!!!

keyboard_arrow_up