Не було жодного випадку, коли б людина померла від укусу павука-оси

Не було жодного випадку, коли б людина померла від укусу павука-оси
  • Просто павук. Останнім часом ширяться чутки, що через
  • аномальну спеку на Вінниччині з’явився небезпечний павук. Чи справді він несе загрозу для здоров'я людини? Ми зібрали
  • інформацію про павука-осу і не тільки

Про неприємну зустріч із павуком-осою написав у фейсбуці наш земляк з Ладижина.

«Через спекотну погоду облюбував природу Вінниччини павук з жовто-чорними смужками. Особисто я зустрів його у себе на присадибній ділянці, вибираючи на грядці огірки. Раптово відчув сильний біль в ділянці великого пальця руки та помітив, що укус мені наніс павук-оса. На місці укусу залишилося незначне почервоніння, а через 10–15 хвилин з’являються прояви отрути: сильні болі в області грудей, живота, попереку, судоми, запаморочення, блювота, характерне посиніння обличчя, оніміння кінцівок, і все це на грані втрати свідомості», — написав чоловік.

Відео дня

Біологи називають павука-осу Аргіопа і він вважається отруйним павуком, але його отрута для людини не смертельна. Укус може бути дуже болючим (як укус оси) і при цьому біль триває досить довго (до трьох днів). На місці укусу може утворитись нарив через дію отрути.

Кандидат біологічних наук павукознавець Ніна Полчанінова зазначає, що в Україні водиться понад тисяча видів павуків. У Карпатах фіксували понад 500 видів, а на Лівобережжі України павуків понад 700 видів.

Ці членистоногі живуть в абсолютно різних середовищах, залежно від виду — у степах, лісах, на узбережжях чи в людських оселях. Наприклад, павук-сріблянка або водяний павук — єдиний з українських видів, який пристосувався до життя під водою, де він плете павутину і ловить здобич. Трапляється в стоячих або повільно текучих прісних водоймах, людині він не загрожує.

Колопряди — поширена родина, до яких, зокрема, належать хрестовики. Ці павуки плетуть колесоподібну павутину і живуть у кронах дерев, серед заростей, на луках. Хрестовика легко впізнати, бо у нього на тілі є білі або світло-бурі плями у вигляді хреста. До цієї ж родини належить і аргіопа брюнніха з жовтим черевцем і чорно-білими смужками, якого також називають «павук-оса». Обидва не прокусують шкіру і не становлять загрози для людини.

Каракурт — один із найотруйніших павуків роду Latrodectus, розповсюджений в Азії і Європі, якого іноді називають «європейською чорною вдовою». Це єдиний вид в Україні, який може завдати серйозної шкоди здоров’ю, каже Ніна Полчанінова.

Каракурти — це чорні павуки з круглим тілом, розміри яких можуть досягати 2 см. У самців — характерний малюнок з червоних плям, оточених білим. Під час шлюбного сезону самиці також можуть мати на тілі червоні плями, які потім зникають.

В Україні каракурт проживає в Одеській, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Донецькій областях і Криму.

Водночас із каракуртом часто плутають павуків-стеатод, які живуть у людських оселях: вони також темні та округлі, але не становлять жодної загрози. А каракурт може потрапити до хати хіба що випадково.

Розрізнити цих павуків неозброєним оком важкувато, тож найкращий варіант дій, якщо бачите круглого чорного павука, — просто не чіпати його, радить павукознавиця.

Козятинський лікар-епідеміолог Костянтин Захваткін, який знається на павуках, солідарний з біологами, каже, що отрута павука-оси призначена для коників та їх родичів із ряду прямокрилих, на яких полюють павуки-аргіопи. Павук може справді вкусити людину, а завдати їй шкоди не здатен, хоча знову є одне але: організм деяких людей особливо чутливий до певних речовин, наприклад, до павучої отрути. У такому разі вона спричиняє анафілактичний шок (потужна відповідь імунної системи, яка загрожує життю).

— Тому, якщо вже геть відверто — померти від укусу аргіопи можна, але для цього її потрібно знайти та змусити його вас вкусити. Разом з тим, ваш організм має бути чутливим до отрути і поряд повинно не бути лікарів, які б боролися за ваше життя. А втім, до анафілактичного шоку може призвести вживання, скажімо, арахісу (чутливим людям потрібно зовсім небагато) А ще — укус бджоли. Тільки говорити про це зовсім не цікаво, як про аргілопу, яка встромляє своє жало. Тому що ще не було жодного випадку, коли б людина померла від укусу цього павука, — сказав лікар-епідеміолог Костянтин Захваткін. — Укус аргіопи може бути болючим, але швидко проходить. У дітей укус може бути більш болючим. На місце укусу краще покласти лід та випити антигістамінні препарати.

Інша справа алергики. У них може сильно опухнути місце укусу, піднятися температура навіть до 40 градусів, проявитися нудота та головокружіння. У такому випадку є необхідність звернутися до лікаря.  

 

«Я не розумію, чому всі шоковані від них?»

У соціальних мережах тема про павуків-ос стала вкрай обговорюваною. Люди викладають світлини павуків, яких знаходили у себе чи то на городі, чи то на подвір’ї. Поширюють на просторах фейсбуку відео жовто-чорного павука і козятинчани.

Ось деякі з коментарів на нашій сторінці в Інстаграм

vip_nsp

У мене такий в полуниці сидів.

ozoff.ms

Не лякайтеся, їх завжди було повно, з дитинства пам'ятаю ловили їх.

marina_tort_kazatin

Мене таке падло вчора вкусило. Боляче, але вчасно прийняті ліки від алергії і все наче не так страшно. Та місце укусу болить і червоно-синя пляма чимала. Нічого страшного, все ок. Вчасно прийняті ліки від алергії. Є червона пляма, але вже не турбує, немає ніяких побічних симптомів.

kulikov_leha1

 

У Донецькій області в серпні та вересні вони майже усюди. Скільки себе знаю, завжди були. А тарантули, то взагалі цікава забаванка була (раніше ловили їх з нірок смолою чи пластиліном). Лише каракуртів не чіпали. А хіракантій не побачиш, поки не вкусить.

olya_knyazivska

У Франківській області таких красунів повно. Косили сіно, то їх там по два на метр. Але, слава Богу, не кусали. Тікали собі.

wirus95andrew

Я не розумію, чому всі шоковані від них? У нас в Чернівецькій області вже роками ці павуки разом з нами живуть... У кожного біля дому є. А у кого малини, то сотнями тусують. Можу поштою переслати кілька штук, кому потрібно.

_.rextorior._

Загрозу становлять самки цього виду, самці значно менші та не кусаються, вбивати не треба, люди теж багато чого роблять поганого, навіть більше ніж отруйні створіння: тонни відходів кожного дня, війни і т.д. (я не маю на увазі, що ми прямо всі погані, просто якщо б природа думала, як ми, то нас вже б не було)

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up