Короста актуальна і сьогодні. З початку року у нашій громаді вже є два випадки

Короста актуальна і сьогодні. З початку року у нашій громаді вже є два випадки
  • Короста — паразитарне захворювання шкіри людини. Вказана хвороба відома з давніх – давен і на жаль є досить актуальною і сьогодні, хоча інколи молодь її сприймає анекдотично. 
  •  З 2018 по 2022 роки на території  Козятинської громади зареєстрували 90 випадків захворювань на коросту, і з них 35 дітей (38,8%). В 2023 році захворіло 9 осіб, з них 6 дітей (66,63%), в січні цього року вже є 2 випадки, в т. ч. 1 дитина (50%). Як бачимо,ця хвороба не оминає, як доросле населення, так і дітей.
  • Розповідаємо що ж це за хвороба та як від неї вберегтися

Як зазначають фахівці Козятинського відділу Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, короста не становить безпосередньої загрози для життя людини, але часто супроводжується ускладненнями, а головне є високо заразною хворобою. Приносить хворим чимало неприємностей.

Крім таких ускладнень, як дерматит, мікробна екзема, піодермія. Нелікована короста може зумовити невротичні розлади, безсоння та інші психосоціальні наслідки.

— Короста виникає через паразитування на шкірі людини кліща (Sarcoptes scabiei) такого собі мікроскопічного створіння, що є внутрішньошкірним паразитом (розмір самки 0,25-0,35 мм). Доросла самка буравлячи шкіру робить в ній ходи і через декілька годин відкладає 2-3 яйця на добу та 50 за період життя. Через 3 – 4 дні з яєць виходять личинки, які на поверхні шкіри перетворюються на повноцінного кліща. Для кліщів корости характерний чіткий добовий ритм активності. Вдень самка в стадії спокою, а ввечері та вночі вона відкладає яйця та прогризає ходи в шкірі чим і пояснюється зудіння в вечірній та нічний час, — зазначають у Козятинському відділі Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб. — В зовнішньому середовищі кліщ не довговічний (14 днів). Самки витримують замороження до -20С, хоча при температурі вище +55С кліщі гинуть за 10 хвилин.

Відео дня

Відповідно прання білизни у гарячій воді, прасування приводить до загибелі кліщів. Кліщі тварин потрапивши на шкіру людини не приживаються і виникнення корости при цьому не відбувається.

Зараження людини проходить при прямому контактуванні (рукостисканні, одяганні чужої білизни, при тісному тілесному контакті). Так, зване непряме інфікування може проходити через одяг, постільну білизну, спальні мішки, предмети побуту, сидіння, перила громадського транспорту та ін.

Основними факторами в профілактиці захворювання на коросту є:

  • - в разі появи характерних ознак хвороби звертатись за медичною допомогою;
  • - виявлення хворих та санація вогнищ хвороби;
  • - дезінфекція одягу, взуття, м’яких іграшок, постільної білизни, приміщень;
  • - привчати дітей до користування індивідуальною білизною, одягом;
  • - дотримання правил особистої гігієни – а це в першу чергу миття та дезінфекція рук.

Читайте також:

На Вінниччині цьогоріч уже підтвердили 11 випадків сказу у тварин

Запишіть та збережіть: нагадали телефони для запису у відділення та підрозділи Козятинської ЦРЛ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up