Епідемія холери в Авдіївці. Є імовірність завезення інфекції на Вінниччину

Епідемія холери в Авдіївці. Є імовірність завезення інфекції на Вінниччину
  • Холера — це дуже небезпечне захворювання, яке передається через брудну воду або їжу. Якщо вчасно не лікувати, воно може призвести до смерті.
  • Нині в окупованій Авдіївці почалась епідемія холери. Росіяни закрили місто на в'їзд та виїзд.
  • Медики не виключають ймовірності завезення холери і на територію Вінницької області.

Що таке холера?

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Вона передається фекально-оральним шляхом, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу та при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Інкубаційний період хвороби складає від кількох годин до п'яти діб, в середньому 1-2 дні. Джерелом інфекції є тільки людина.

Ситуація в Авдіївці

В'їзд до тимчасово окупованої Авдіївки, що на Донеччині, закрито через епідемію холери. Про це повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш в ефірі телемарафону.

Відео дня

«Розказують, що в місті сильний сморід від тіл людей, що загинули. І ніхто нічого не розбирає. Тому, мабуть, і сталася ця епідемія холери. Там відбувається епідеміологічна катастрофа», — повідомив очільник.

Барабаш зазначив, що окупанти завозять харчові продукти в спецкостюмах і протигазах, викидають цю гуманітарну допомогу і звідти швидко виїжджають.

Місто залишилось в руїнах. Жодної вцілілої будівлі не було. І руйнування по самому місту наближені до 100%. Всі будівлі, інфраструктура, всі комунікації були зруйновані. Нині там може перебувати до 500 людей.

Небезпека для Вінниччини

Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України опублікував таке повідомлення:

«Активні міжнародні зв’язки, інтенсивне транспортне сполучення, інтенсивна міжнародна міграція населення в умовах глобалізації та внутрішнє переміщення людей в Україні, спричинені війною, не виключають ймовірності завезення холери і на територію Вінницької області, а оптимальні природно-кліматичні умови у літній період сприяють циркуляції збудника цієї небезпечної хвороби в навколишньому середовищі».

Наразі в регіоні для виявлення збудника холери та своєчасної локалізації та ліквідації можливого випадку цього захворювання проводиться комплекс профілактичних заходів.

Ситуація у регіоні

Лабораторією «Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з 1 червня здійснюється лабораторний моніторинг циркуляції збудника холери в об’єктах довкілля насамперед води відкритих водойм.

За цей період дослідили 180 проб — 167 проб води відкритих водоймищ і 13 проб стічних вод. Збудників холери не виявили.

Враховуючи, що холера відноситься до кишкової групи захворювань і має клінічні прояви подібні іншим гострим кишковим інфекціям, хворих цієї групи при необхідності обстежуються на холеру.

З початку 2024 року на території Вінницької області обстежили 22 людини на наявність холерного вібріона:

  • 12 хворих з тяжкими формами гострих кишкових інфекцій,
  • 10 — з дисфункцією кишкового тракту, які поступали в установи спеціального режиму, та з дисфункцією кишкового тракту в інфекційних, соматичних стаціонарах.

Результати обстежень були негативні.

Як уберегтися від холери?

Лікар-епідеміолог Світлана Кушнір розповіла, що робити аби запобігти захворюванню на холеру:

  • дотримуватись правил особистої гігієни, особливо гігієни рук;
  • використовувати воду для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо лише з перевірених безпечних джерел;
  • не вживати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів;
  • під час купання у відкритих водоймах намагатись не ковтати воду;
  • не купувати на стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб будь-які морепродукти, рибу та страви, що швидко псуються;
  • уникати відпочинку в невстановлених місцях.

 

Читайте також:

 

Магнітні бурі липня-2024: календар небезпечних дат та як вберегти здоров'я

Світло подорожчало на 61%, але є нюанси — хто платитиме трохи менше

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наталия Токовая

    А що ймовірності завезення в інші області немає, тільки у Вінницьку? Ця область що, найближче? Чи ви вже знаєте як це сюди потрапить?
  • Яна Дьяченко

    Зашибись, тільки цього нам не вистачило

keyboard_arrow_up