Світло подорожчало на 61%, але є нюанси — хто платитиме трохи менше

Світло подорожчало на 61%, але є нюанси — хто платитиме трохи менше
Фото ілюстративне
  • Ходили чутки, що з 1 червня має подорожчати електроенергія. Експерти висували різні гіпотези — дехто називав можливу ціну чотири з копійками за кіловат, хтось прогнозував понад п’ять гривень.
  • У Кабміні повідомляли, що засідання, на якому розглянуть це питання, проведуть до кінця травня. І це сталося — рішення про здорожчання електроенергії для населення таки прийняли
  • Розповідаємо, якою буде ціна

Два тижні поспіль козятинчани жваво обговорювали одну й ту ж тему — імовірне здорожчання світла. Ніби-то з 1 червня має зрости вартість електроенергії для побутових споживачів.

Чутки про подорожчання з’явилися не на рівному місці. Фіксований тариф на електроенергію в 2,64 гривні за кіловат, за яким ми платили до сьогодні, затвердив Кабінет міністрів України ще в червні минулого року. Відповідна постанова №544 мала діяти до 31 грудня 2023. Але Положенням про накладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електроенергії термін дії цього тарифу продовжили. І чинний він був до 31 травня 2024.

Затамувавши подих, усі чекали новин з цього приводу. В Уряді повідомили, що засідання, на якому розглядатимуть тариф на електроенергію для населення, має відбутися до кінця травня. Тим часом різні засоби масової інформації впродовж останнього тижня активно «розгойдували» цю тему. Видання писали, що електроенергія, найімовірніше, зросте. Називали різні суми. Одні прогнозували чотири гривні за кіловат, інші — більше п’яти.

Відео дня

Експерти припускали, що тариф на електроенергію з 1 червня може стати диференційованим. Буцім-то за споживання до 100 кіловат ціна залишиться на тому ж рівні (2,64 гривні), а все, що більше 100 кіловат може рахуватися за тарифом 4,8 гривень. Про це, зокрема, писало видання «Forbes», посилаючись на радника одного з членів Кабінету Міністрів.

Водночас «24 канал» цитував експерта з житлово-комунальних послуг Олега Попенка, який заявив, що у п’ятницю, 31 травня буцім-то має відбутися позачергове засідання Уряду, на якому найімовірніше можуть прийняти рішення про встановлення нового тарифу на електроенергію з 1 червня або з 1 липня.

Настала п’ятниця, 31 травня. У ЗМІ з’являлася різна інформація. Одні, посилаючись на власні джерела, стверджували, що новий тариф ввели. Інші взагалі говорили, що Уряд буцім-то відклав розгляд питання про підвищення тарифів. Ми навмисне не писали нічого з приводу подорожчання електроенергії, допоки не буде офіційних заяв. 

О 16:47 на офіційному сайті Міністерства енергетики України повідомили, що світло з 1 червня все таки дорожчає. Фіксована ціна за кіловат електроенергії для побутових споживачів відтепер становить 4 гривні 32 копійки. Такий тариф діятиме до 30 квітня 2025 року. Якщо у вас двозонний лічильник, вам пощастило трохи більше, бо «нічний» тариф становитиме 2,16 гривень за кіловат. Для споживачів, які використовують електроопалення, під час опалювального сезону (3 1 жовтня 2024 по 30 квітня 2025 року) діятиме пільговий тариф — 2,64 гривні за кіловат. Але за умови, що за місяць ви використаєте не більше 2000 кіловат.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up