Чи можна просто так «попити чайок для схуднення?»

Чи можна просто так «попити чайок для схуднення?»
Фото ілюстративне
  • Вживати БАДи для контролю ваги — досить поширена, але не нова практика.
  • Спеціальні таблетки та чаї «для схуднення» були і 10, і 15 років тому. Є вони і зараз.
  • Та чи можна вживати подібні харчові добавки самостійно, без призначення лікаря?

Цю історію нам розповів козятинчанин. З етичних причин називати його ім’я ми не будемо. Не так давно до його дружини завітала в гості подруга, з якою вони не бачилися доволі давно. Почали говорити про одне, за тим — про інше і так поступово зайшла мова про фігуру та схуднення. Подруга дружини стала розповідати, що їй вдалося скинути вагу, бо вона приймає для цього спеціальні препарати. Це не лікарські засоби, а як звичайна харчова добавка — сказала жінка.

— Із собою вона принесла якийсь чай і запропонувала нам його спробувати, — каже козятинчанин. — Було незручно відмовляти, а з іншого боку, стало цікаво, що це таке, тому ми його заварили. Цей чай виявився дуже смачним. Не схожий на звичайний, який ми п’ємо, дуже цікавий смак і трохи солодкий, як то його підсолодили цукром.

Поки пили чай, подруга все розказувала різні історії людей, які роками страждали від зайвої ваги і не могли її зігнати і нарешті почали худнути без будь-яких занять спортом та дієт, просто попиваючи такий чай. За декілька хвилин розмови виявилося, що гостя, яка завітала до нашого співрозмовника, не просто вживає ці чудо-чаї, від яких зайві кілограми, за її словами, тануть на очах. Вона ще й сама їх розповсюджує. Розповіла, що старший менеджер, який ними керує, заробляє доволі непогані гроші, тож за бажанням можна не лише спробувати собі пити чай, а й мати додатковий заробіток, який нікому зайвим не буде.

Відео дня

— Моя дружина, наслухавшись цих розповідей, сказала подрузі, що хоче замовити собі два чаї, — продовжує козятинчанин. — Захотіла спробувати, чи буде результат. Коли подруга пішла, ми стали це обговорювати. Посиділи, подумали і замислилися — а чи варто взагалі пробувати ті чаї? По-перше, чим конкретно нас пригощала подруга моєї дружини — ми навіть не знаємо. Етикетки, де написаний склад продукту, вона не показала, тож які компоненти входять до цього чаю — одному Богу відомо. Вона сказала тільки, як називається фірма, яка продає ці чаї. По-друге, незрозуміло, як на них відреагує організм. Може ми викинемо гроші на вітер і ефекту взагалі не буде. А ще подумали: раптом цей чай може викликати звикання і його доведеться пити постійно?

Зваживши всі «за» та «проти», дружина нашого співрозмовника вирішила, що експериментувати зі своїм здоров’ям не буде, тому купувати чай із біологічно-активними добавками передумала. Можливо, ми б не писали цю публікацію, якби не одне важливе але — ми не раз чули, як козятинчанки обговорювали між собою тему схуднення за допомогою біологічно-активних добавок. Тому вирішили з’ясувати, чи взагалі безпечно для здоров’я приймати будь-які біологічно-активні добавки без призначень лікаря.

На сайті Міністерства охорони здоров’я України знайшли роз’яснення з приводу біологічно-активних добавок. БАД — це не лише таблетки та чаї для контролю ваги. Вітаміни та мінерали, імуномодулятори (препарати для зміцнення імунітету) та хондропротектори (препарати для відновлення та захисту хрящової тканини) — це також БАД.

«Попри те, що БАДи дуже популярні, існує обмежена кількість науково-обґрунтованих доказів їх користі для здоров‘я. Тобто ефективність більшості добавок навіть не підтверджена жодними клінічними дослідженнями й навіть існують докази їхньої шкоди», — йдеться на сайті МОЗ.

У Міністерстві охорони здоров’я України наголошують — біологічно-активні добавки, навіть якщо це звичайні вітаміни, категорично не рекомендується приймати «про всяк випадок». Адже дослідження довели — якщо не дотримуватись правил прийому або вживати такі речовини занадто тривалий термін, вони можуть нанести шкоду здоров’ю.

«Зважаючи на всі ризики, пов‘язані з прийомом добавок – завжди консультуйтесь з лікарем щодо їх споживання. А якщо прийшли до іншого фахівця, який не знає, що ви приймаєте БАДи, завжди кажіть йому про це. Адже взаємодія деяких добавок з ліками може мати небезпечні наслідки для здоров’я», — пишуть на сайті МОЗ.

 

Читайте також:

У Козятині виявили гепатит А. На вірусну недугу захворіло двоє залізничників

Міряли тиск, перевіряли зір, фіксували скарги на мігрені: у Кордишівці працювала виїзна бригада лікарів

У Махнівській громаді облаштували приміщення денного стаціонару

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up