У Козятині виявили гепатит А. На вірусну недугу захворіло двоє залізничників

У Козятині виявили гепатит А. На вірусну недугу захворіло двоє залізничників
  • Кількість хворих на вірусний гепатит А на Вінниччині невпинно зростає. Епідеміологи щодня в середньому фіксують по 20 нових інфікованих. На жаль, вірус вже почав ширитися і по районах області.
  • Є випадки і у нашому, та у Козятині, зокрема. На вірусний гепатит захворіли залізничники. Їх госпіталізували у стані середньої важкості.
  • Про це нам розповіли у Козятинському відокремленому структурному підрозділі Вінницького обласного центру контролю і профілактики хвороб.
  • Які перші симптоми, як вберегтися, чи є вакцини  — читайте в матеріалі

Кілька днів тому у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А. 24 жовтня у МОЗ розповіли, що у Вінницькій області госпіталізували 60 осіб із підтвердженим діагнозом, серед них – 14 дітей. Наразі, станом на 27 жовтня, кількість хворих вже перевалила за сотню. Госпіталізували 135 хворих, лабораторно підтвердили вірус у 122 осіб. Окрім цього, відомо, що вірус вийшов за межі Вінниці.

За словами завідувача Козятинського відокремленого структурного підрозділу Вінницького обласного центру контролю і профілактики хвороб Леоніда Ящука вже є випадки у Хмільницькому районі. Відомо про двох хворих на гепатит А у Хмільнику та ще двох хворих у Козятині. Причина спалаху ще не встановлена. Епідемічне розслідування триває, проводяться дослідження проб води, відібраної по різних територіях вогнища, безпосередньо водопровід, інші джерела.

Відео дня

—  Всі вже знають, що в місті Вінниці зареєстрували спалах вірусного гепатиту А, в народі його ще називають хворобою Боткіна, — розповідає Леонід Ящук. Це гостра кишкова інфекція, яка передається вірусом через продукти харчування, питну воду, брудні руки. Джерело інфекції — хвора людина. На жаль, близько 30 відсотків хворих не мають проявів жовтяниці, тобто вони хворі, інфікують інших людей, збудник виділяється, але вони про це можуть не знати. І людина небезпечна для оточуючих. Серед симптомів — підвищена температура тіла, озноб, дискомфорт в шлунково-кишковому тракті, біль в правому підребер'ї (але не у всіх). Згодом спостерігається освітлення калу, темніє і піниться сеча. Вже пізніше з’являється жовтяниця (теж не у всіх). Інкубаційний період від 7 до 50 днів. Найчастіше — від двох тижнів до місяця.

— Де ще зафіксували випадки вірусного гепатиту, крім Вінниці? — запитали ми у Леоніда Ящука.

— Захворювання пішло за межі міста, в інших районах теж реєструється. В Хмільнику вже є. Це люди, які пов'язані з Вінницею — один там навчається, один — працює. Два випадки є в Козятині. Це працівники залізничного транспорту. В одного  хворого лабораторно підтверджений гепатит  А, в другого відібрали аналізи, чекаємо результат. Вони госпіталізовані до лікарні, їхній стан — середньої важкості.  Вони знаходяться в інфекційному відділенні, їм має бути сувора дієта і відповідне лікування. Проводиться епідрозслідування. Пацієнти з Козятина не пов'язують захворювання з відвідуванням Вінниці. Але, через професію, мають безліч контактів з людьми. Сьогодні відправили проби води, яку вони споживали. Це і бутильована, і колодязна, і водогінна. Відстежуються всі контакти, передали їх сімейним лікарям, щоб спостерігали за станом здоров'я. 

— Як з вакциною, чи потрібно масово вакцинуватися?

— Ні, масово вакцинуватися не потрібно. Тільки тим, хто контактує з хворими. У Вінницю вже привезли 200-250 доз вакцини. Вони безкоштовні, їх розподіляють серед контактних осіб. Будуть вирішувати кого вакцинувати. Додамо, що та людина, яка вже перехворіла на вірусний гепатит А, другий раз не захворіє, вона вже має до хвороби імунітет .

— Розкажіть будь ласка, який вік хворих на гепатит, яка ситуація в інфекційних відділеннях?

— Кожен день у Вінниці виявляють в середньому по 20 і більше осіб. Захворівші представлені різними професіями — це діти, студенти, люди працюючого віку у харчовій сфері, медики, педагоги. Ті, кому за 60, не хворіють. На мою думку пішла друга хвиля, адже фіксують сімейні вогнища. Тому дотримання особистої гігієни і контроль за якістю харчових продуктів, термічна обробка мають бути обов’язковими. Вінницьке інфекційне відділення заповнене, розгортають додаткові інфекційні ліжка, лікування забезпечується. Це ще не епідемія, це спалах. Такого давно не було у нашій області. Близько 15 років на території бувшого Козятинського району, а саме в Глухівцях, випадки гепатиту теж були. Їх пов'язували з забрудненням каналізаційними стічними водами  водогінної мережі. Наразі в Глухівцях замінені труби водогінної мережі.

— Вже встановили причину спалаху?

— Епідеміологи у Вінниці над цим працюють, приїхала група підтримки з Києва. Випадки між собою не пов'язані. Розумієте, люди хворіють з різних районів міста. Є ті, які споживали водогінну воду,  є ті, що пили колодязну воду. Вже дослідили 120 проб води у Вінниці. Поки що водний характер не підтверджується. Впевнений, що виявимо джерело інфікування. Можливо відбувся якийсь прорив каналізаційних труб, штаб у Вінниці над цим працює.

— Які дасте поради, щоб знизити ризик захворювання?

— Гепатит А дуже контагіозний. Люди в нас в основному не навчені правилам особистої гігієни і людина, коли ще не хвора, в інкубаційному періоді, вона вже контагіозно небезпечна. Ми не навчені мити руки так, як це потрібно. Після відвідування туалету має бути миття не в кілька секунд. Ми не навчені мити руки перед вживанням їжі.  Це харчова інфекція, яка передається через брудні руки. Рекомендую пити тільки кип’ячену воду і кип'ятити її потрібно 5-10 хвилин, короткочасне кип'ятіння не підходить. Ретельна гігієна рук, овочі мають бути термічно оброблені, а фрукти слід ретельно промити та обдати кип’ятком. Тому, хто їде у Вінницю, потрібно бути обережним в плані гігієни рук. Бо ж їхали в поїзді, транспорті, брались за дверні ручки, а потім купили пиріжок і з'їли його. Ось вам і інфікування. Сподіваємось, що в нас не буде спалаху, це лише перші випадки.

Як висновок — мийте ретельно руки, пийте кип’ячену воду і будьте здорові.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Евгения Дрон

    Не дивно... В електропотягах не тільки гепатит можна підчипити,а і ще в придачу купу болячок
  • Сергій Іванюта

    Ви праві не можуть задушити війною задушат гепатитом.
  • Татьяна Нікітюк

    Вже ковід закінчився тепер боткіна буде вбивати українців

keyboard_arrow_up