Самка лелека у новому гнізді висиджує потомство. Тато боцюн носить їй їсти і солому

Самка лелека у новому гнізді висиджує потомство. Тато боцюн носить їй їсти і солому
  • У лютому енергетики скинули лелече гніздо зі стовпа у селі Козятин, навесні птахи повернулися і взялися будувати нову домівку.
  • «Навіть не сподівалися, що лелеки почнуть майструвати гніздо на тому ж місці», — каже пані Світлана, біля воріт, жінки 16 років жили лелеки
  • . Працювали пернаті дуже важко, сильний вітер здував їхні будматеріали. 

Жінка розповіла, що після публікації в газеті інформації про те, що зняли лелече гніздо, до неї почали телефонувати не байдужі люди і пропонувати свою допомогу.

— Кожен день я переписувалася з ними в соцмережах. Поки визначалися з хорошим зварювальником і розмірами ковпака на електроопору, то до голого стовпа прилетіли лелеки, — каже Світлана. — Без сліз на них не можна було дивитися. Що не кладуть гілочку на верхівку стовпа, а її здуває вітер. Якось змайстрували, але тільки в такому стані гніздо, в якому є зараз, може бути тільки до осені. Основа під лелече гніздо у мене вже є. Її привезли зовсім не знайомі мені люди. Кажуть, читали публікації в газеті і вирішили допомогти. Зараз ставити конструкцію неможливо, тому що це знову стрес для птахів. Висидять лелечат, виросте їхнє потомство і вони відлетять у вирій, тоді й можна буде поставити на стовп каркас, а у нього гніздо, що лелеки змайстрували навесні.

Відео дня

Ми говорили зі Світланою про долю лелек, а зверху хтось один із лелечої пари став клацати дзьобом. Запитуємо у Світлани, чи вона за 16 років розібралася у пташиній мові і що може означати такий звук.

— Частіше він клацає, коли надворі хороша погода чи коли радіє, що у нього все добре і тривоги у нього немає, — каже пані Світлана, — Недавно над їхнім гніздом високо в небі літали пара боцюнів. Коли вони спускаються нижче, тоді ці двоє почнуть сердитись. Минулого року з однією парою вони сильно билися за гніздо.

— Так  у боцюнів, як і в людей є птахи трудяги і є ті, що не проти зазіхати на чуже? 

— Саме так, у минулому році ця пара прогнали чужинців від свого гнізда. Думаю, що і в цьому році відвоюють свою хатинку, коли ті сунуться. Коли між птахами йде війна за кубло, то б’ються вони дуже страшно. Період війни у них вже мабуть минув, самка вже сидить на яйцях, а тато боцюн носить їй їсти і солому — сказала пані Світлана на останок нашої розмови.  

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Кобернюк

    Уже збудували.

keyboard_arrow_up