Довше чекали, ніж мали б голосувати

Довше чекали, ніж мали б голосувати
  • За тиждень після того, як обрали секретаря міської ради, скликали позачергову сесію.
  • Але засідання знову не відбулося, хоча депутатів цього разу було більш ніж достатньо.
  • Чому сесія зірвалася — читайте у нашій публікацїі

У вівторок, 21 листопада депутати зібралися в сесійній залі на позачергову 39 сесію. У порядку денному було єдине питання — зміни до постійно діючих комісій міської ради: деякі обранці мали помінятися комісіями. Сесію скликали на 16:00, але початок затягнувся. Частина депутатів почала обурюватися тим, що їх змушують так довго чекати. Міський голова зайшла до сесійної зали, коли на годиннику було вже 16:45. Аж тоді засідання оголосили відкритим.

Після того, як порядок денний прийняли за основу, Тетяна Єрмолаєва попросила включити ще одне питання — призначення головою земельної комісії Лесю Кравчук, депутата від «Української стратегії Гройсмана».

— Питання, винесене на сесію, а саме той матеріал, який у нас на руках, не проходив розгляд комісії з регламенту, — сказав Євгеній Малащук, депутат від «Слуги народу». — Тому я прошу внести відповідні правки до рекомендацій постійно діючої комісії.

Відео дня

— Правки куди внести? — запитала міський голова.

— У рішення, — відповів Малащук.

— Ми зараз не про рішення, ми зараз про порядок денний, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — Я прошу включити в порядок денний питання під номером два про призначення голови земельної комісії. Я маю право подавати кандидатуру.

— Та не обирають депутати голову комісії, — сказав Дмитро Бернатович, депутат від «Європейської солідарності». — Ми затверджуємо склад після того, як голову обирають члени комісії.

— Персональний і кількісний склад комісії затверджує міська рада, — додав Олександр Шумський, депутат від «Слуги народу».

— У нашому регламенті прописано, що голова постійної комісії обирається радою за поданням міського голови, — зауважив Юрій Кукуруза, начальник юридичного відділу.

— Оскільки це питання не розглядалося на комісії, прошу його не підтримувати, — звернувся до колег-депутатів Євгеній Малащук.

«До чого ви закликаєте?»

— Якщо ми вже обрали секретаря, то вона повинна слідкувати за законністю, якщо ви не дотримуєтеся законності, — взяв слово Олександр Пузир, депутат від «Слуги народу». — Частина друга статті 47 основного Закону, яким ми керуємося (це Закон «Про місцеве самоврядування») говорить про те, що постійні комісії обираються радою на строк її повноважень у складі голови та членів комісії. Всі інші питання структури комісії вирішуються відповідною комісією. Те, що ви прописали в регламенті, що ви когось призначаєте і подаєте — це ваші особисті проблеми. Це суперечить закону.

— Регламент закону не суперечить, — відповіла на це міський голова.

Між Тетяною Єрмолаєвою та Олександром Пузирем почалася дискусія. Міський голова сказала, що депутат — не суддя, щоб виносити рішення, чи суперечить регламент закону, чи ні.

— Я прошу депутатів підтримати включення цього питання в порядок денний, — сказала очільниця громади.

— А я хочу попередити депутатів, що це буде незаконне рішення, — висловив свою позицію Дмитро Бернатович.

— Закликаю депутатів до єдності, — сказала Ірина Репало, секретар ради. — Леся Кравчук у нас гарний…

— Я не зрозумів, до чого ви закликаєте? — обірвав секретаря на півслові Олександр Пузир. — До єдності в порушенні закону?

Проект рішення про призначення головою земельної комісії Лесю Кравчук до порядку денного так і не включили — забракло голосів. Тож обранці перейшли до розгляду єдиного питання — внесення змін до складу постійно діючих комісій. 

Міський голова доповіла, що комісія, яка розглядала проект рішення, надала свої рекомендації, щоб змінити деякі кандидатури, а новообраних Олександра Ковтонюка та Андрія Варвальського не включати до жодної з комісій, допоки не буде рішення суду. Адже, нагадаємо, Варвальський та Ковтонюк замінили у міській раді однопартійців Сергія Матвіюка та Олександра Ковернегу після того, як двох останніх «Батьківщина» вирішила відкликати за народною ініціативою, після чого Сергій Матвіюк зробив заяву, що оскаржуватиме це у суді.

— Я ще раз наголошую, бо ви мене перебили минулого разу, — звернувся до міського голови Євгеній Малащук. — Те рішення, яке ви роздали і дуже тяжко зачитували, не пройшло комісії і не має підпису голови комісії. Це рішення зачитувати на сесії немає сенсу. Воно взагалі незаконне. Це питання має розглядатися після комісії.

— Проект рішення, який я зачитала, щойно розглянула комісія, — зауважила міський голова. — Але комісія до нього внесла зміни. Я зачитала, які зміни внесла комісія. А тепер депутати або голосують за це рішення, або не голосують.

— То подайте рекомендації комісії і поставте на голосування, — сказав Малащук.

— На сесії голосуються не рекомендація комісії, а проект рішення, — зауважила міський голова.

— Разом із рекомендаціями, — повторив Євгеній Малащук. — Тому що того рішення ніхто не розглядав.

— Навіщо тоді працювала комісія? — запитав Дмитро Бернатович.

— Комісія дала рекомендації, — відповіла міський голова.

«Ми півгодини чекали незрозуміло чого»

Дмитро Бернатович запропонував прийняти рішення за основу і голосувати за рекомендації комісії. Почалася суперечка між депутатами різних груп і фракцій.

— Давайте уточнимо, ви зараз виставляєте на голосування той проект рішення, який ви нам давали раніше? — запитав Олександр Шумський.

— Разом із вашими рекомендаціями, — сказала Тетяна Єрмолаєва.

— Тобто заяви Ковтонюка і Варвальського зараз не розглядаються? — перепитав Шумський.

— Я не знаю, — відповіла міський голова.

— Як це ви не знаєте? — запитав Шумський.

Вирішили голосувати по-одному рекомендації комісії з приводу кожного кандидата. Першим поставили на голосування питання про те, щоб вивести зі складу земельної комісії секретаря ради Ірину Репало.

— Ми за основу це рішення голосували? — запитав Олександр Пузир.

— Ні, депутат Шумський запропонував кожен пункт голосувати окремо без того, щоб приймати рішення за основу, — відповіла Тетяна Єрмолаєва.

— Давайте не так, — почав Євгеній Малащук.

— А як? — запитала міський голова.

Частина депутатів почала сміятися.

— Я не можу зрозуміти, що за сміх? — обурився Євгеній Малащук. — Вам це подобається? Комісія має бути за дві, за три години до сесії і ви маєте прийти з нормальним проектом рішення на сесію. Чому ви посміхаєтеся? Для чого робити комісію тоді, коли вже має бути сесія? Тетяна Миколаївна, це до вас питання.

— Комісію призначала не я, — відповіла Тетяна Єрмолаєва. — Секретар ради домовилася з головою комісії і призначила комісію

Першим пульт для голосування здав Дмитро Бернатович. За ним це зробили решта опозиційної більшості.

— Ми намагалися нормально спілкуватися і знайти консенсус, — сказав Олександр Шумський перед тим, як вийти із залу. — Ви на своїх емоціях і своїх принципах будуєте роботу в міській раді. Зараз вже 17 година, сесія скликалася на 16. Ми півгодини чекали незрозуміло чого і тепер не можемо домовитися. І нехай потім нас, депутатів не звинувачують у тому, що ми не хочемо співпрацювати з міським головою і робити щось для Козятина.

Опозиційна більшість покинула сесійну залу. Сесію довелося закрити, тому що обранців було замало, щоб приймати рішення.

 

Читайте також:

Чи готові козятинські комунальники до зими?

«Ми їм про діло, а вони нам про козу білу — то грошей нема, то підрядника»

«Сядь на своє місце, а то й робота буде така»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up