Як козятинчани Махаринецький ліс прибирали

Як козятинчани Махаринецький ліс прибирали
  • Вихідними відбулася екологічна акція «Чистий Козятин».

  • Мешканці міста вирішили очистити колицю Махаринецького лісу.

  • Сміття там зібралося більш ніж на два десятки великих пакетів

Минулого тижня громадська організація «Краплина турботи» спільно з товариством з обмеженою відповідальністю «Козятинський м’ясокомбінат» вирішила організувати екологічну акцію «Чистий Козятин». Мешканців міста запросили долучитися до прибирання Махаринецького лісу. Його захаращують сміттям вже не вперше. Зібратися запропонували на неділю, 31 березня.

Про екологічну акцію організатори писали в соцмережах, роздрукували і повісили оголошення в магазині на посьолку, де мав відбутися збір. Публікували новину про це і ми не лише в газеті, а й на своєму сайті. Попри те, що читачів ця інформація зацікавила, враховуючи кількість переглядів, стати учасником екологічної акції забажали в десятки разів менше людей, ніж тих, хто про неї дізналися. Можливо, деяким людям не сподобалася дата проведення, адже того дня християни західного обряду святкували Великдень.

У неділю, 31 березня ближче до 12 години козятинчани почали приходити до місця збору — магазину на посьолку. Серед тих, хто вирішив долучитися до акції — Маріанна із синами Данею і Владиславом. Вони мешкають на посьолку.

Відео дня

— Ми вже давно б хотіли привести до ладу наш ліс, щоб там відпочивати, — каже Маріанна. — Тепер знайшли таку можливість. Побачили оголошення про екологічну акцію і вирішили долучитися.

Поруч із Маріанною крутиться песик.

— Буся теж із нами піде? — запитує Даня свою маму.

— Не знаю, — відповідає Маріанна.

Долучилися до екологічної акції і Тіна разом із синочком Ромою. Він серед усіх учасників наймолодший.

— Рома теж прибиратиме? — запитуємо Тіну

— Сподіваюся, — відповідає мама хлопчика і посміхається. — Ми взагалі вперше беремо участь у подібній акції.

— Всім екопривіт! — вітається Тетяна Міщук, співорганізаторка екологічної акції «Чистий Козятин». Тачка, яку вона везе перед собою, наповнена інвентарем, необхідним для прибирання.

Під магазином чекають ще декілька хвилин, допоки зберуться усі учасники акції, адже серед тих, хто вирішив прибрати ліс, є мешканці центру та інших мікрорайонів Козятина. Хтось добирається пішки, хтось на велосипеді, а хтось їде «четвіркою». Коли всі нарешті зібралися, рушають в дорогу. Тачка доволі важка, тому її по-черзі кілька метрів везе кожен. 

— Ого, — каже Ваня, коли береться везти тачку.

— Це як заняття в спортзалі, — підбадьорює його Тетяна.

Учасники екологічної акції доходять до невеликої посадки, що на околиці посьолка. Вона вся захаращена сміттям.

— Три роки тому ми тут вже прибирали, — розповідає Тетяна Міщук. — Спочатку тут було чисто, а потім знову почали викидати сміття. Тепер самі бачите, що тут робиться.

Учасники екоакції рушають далі, до локації, де відбуватиметься прибирання. За декілька хвилин вони дістаються до потрібного місця.

— Це куточок Махаринецького лісу, але ми його вважаємо нашим, козятинським, — каже Тетяна. — Пропонуємо збирати сміття не просто так, а з наміром, якщо у вас є, наприклад, якась мрія, або бажання. Постійте, подумайте. Сміття — це будуть просто бар’єри на шляху до ваших мрій. Збираєте сміття — розчищаєте собі шлях. Я вдячна, що всі ми свідомі і сьогодні зробимо добру справу. Тепер давайте вирішимо, як ми будемо прибирати. Ліс йде вздовж цієї доріжки і там йде викид сміття довгоногими тваринами.

Співорганізаторка екологічної акції, менеджерка-екологиня «Козятинського м’ясокомбінату» Марина Жмурко роздає усім матеріали, необхідні для прибирання — рукавички та великі мішки для сміття.

— Є два види рукавиць: гумові та тканинні, — показує Марина. — Мабуть спочатку одягнемо гумові, а поверх тканинні.

— Скло беріть обережно, — наголошує Алла. Козятинчанка долучається до екологічних акцій вже не перший раз.

— Якщо будуть попадатися гілки, залишаємо їх в лісі, — продовжує Марина. — Збираємо тільки сміття.

Учасники екоакції розбиваються на невеликі групи і без зайвих зволікань беруться до роботи, адже її реально багато. Вони пильно приглядаються до кожного кущика. На самому краєчку лісу дещо чистіше, трохи далі все завалено сміттям. Склалося таке враження, що його сюди просто зносять, замість того, щоб винести на машину для збору твердих побутових відходів, яка вивозить сміття з посьолка кожного тижня.

За декілька годин плідної праці козятинчани назбирали більш ніж два десятки величезних мішків для сміття, повних по вінця. Учасники екоакції не лише прибрали з лісу непотріб, а й розклеїли на деревах таблички з нагадуваннями, що у лісі смітити не можна.

 

Читайте також:

«При Діденко такого не було. Поїдьте і сфотографуйте все, що бачать очі»

Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад

За порушення правил благоустрою козятинчан каратимуть штрафами

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Олександр Курц

    Не соромно? На таке місто 10 чоловік і з них 5 дітей. Капець. Чисте місто Козятин.)))))) Серуть усі а прибирають десять дітей.)))))) Позорище.
  • Людмила Годинник

    Не там чисто де прибирають,а де не смітять.
  • Irina Malkovskay

    Просто проплачувати вивіз сміття,а не ховати попід кущами,причому навколо себе!
  • Irina Malkovskay

    Нажаль,наш "народ",чужий не прийшов,мешканці самі захаращують сміттям свій район,якби вони не смітили,то не потрібно було б і прибирати!

keyboard_arrow_up