Пекельна спека у Козятині: яка насправді температура на вулицях міста

Пекельна спека у Козятині: яка насправді температура на вулицях міста
  • Останній тиждень стає все жаркіше щодня, метеорологи фіксують чергові температурні рекорди.
  • Прихопивши пірометр, наші журналісти прогулялися містом під розжареним сонцем.
  • Ми перевірили, яка температура на ринку, площі, в сквері та на вулицях. Обережно, цифри можуть вас злякати

Понеділок, 15 липня. На годиннику 13 година. За даними метеорологічних служб, за вікном має бути +34…+35 градусів. Принаймні таку температуру обіцяють ресурси «Sinoptik.ua» та «Meteofor». Вирушаємо в місто, аби це перевірити. Для цього беремо пірометр — електронний пристрій, який дозволяє на відстані виміряти температуру повітря, предметів чи тіла.

Прямуємо на вулицю Куликівського. Обрали саме її, адже після капітального ремонту на тротуарі обабіч цієї вулиці затінку практично немає. Усе через те, що видалили всі без винятку дерева (якщо пригадаєте, до цього на Куликівського росли липи, які викорчували перед тим, як класти новий асфальт на дорозі).

Відео дня
v class="video-block">

Вмикаємо пірометр і направляємо його на пішохідну доріжку. Пристрій показує +54 градуси. Настільки нагрілося покриття тротуару. Виміри ми проводили у двох точках — перед танком та за колишнім магазином кормів. У обидвох випадках температура була однаковою. Що цікаво, постамент танку мав температуру +44. Припускаємо, причина в тому, що пам’ятник частково відбиває тінь на мармурові плити.

Можливо, у приватному секторі, де немає асфальту, прохолодніше? Йдемо на вулицю Південну (колишня Бессарабова), щоб це перевірити. Направляємо пірометр на грунтову дорогу, куди світить сонце. Пристрій видає +48. Справді, дещо менша температура. На тій же вулиці під деревом взагалі райський куточок, бо там в тіні +28.

Із вулиці Південної виходимо на Незалежності. Перше, що зустрічається нам дорогою — дитячий майданчик перед п’ятиповерхівкою. Міряємо температуру. На екрані пірометра з’являється позначка +40. Не дивно, що тут практично нікого немає — на гойдалці катається тільки одна дівчинка. Ще спекотніше у сквері, де понівечена фотозона «Я люблю Козятин». Там на момент нашого візиту було +46. А в тіні під липою за кілька кроків від цього місця +25 градусів. Загалом зробили висновок, що на Незалежності трохи легше дихається, ніж на Куликівського. Можливо, причина в тому, що тут принаймні коли не коли зустрічаються дерева та росте трава?

Прямуємо на зупинку «Пошта». Зазвичай тут дуже людно, адже через неї курсують усі міські маршрути, а нині — ні душі. Направляємо пірометр на лавку, яка в затінку. Пристрій показує +33.

На черзі маленький базарчик, а саме вулиця Василя Земляка. Тут спекотно майже як на Куликівського — асфальт нагрівся до +52. Тіні практично немає, лишень біля магазинів. Йдемо до одного з них. Козятинчани називають це місце «колишня «Цукерочка». У затінку дрімає кіт. Не важко здогадатися, чому чотирилапик сховався саме сюди — під магазином температура на цілих двадцять градусів нижча і становить +32.

Рухаємося далі, до міського скверу. На старому дитячому майданчику, де завжди гамірно і багато мам із дітками, відвідувачів можна порахувати на пальцях однієї руки: четверо людей сидять на лавках у затінку, дівчинка грається у тому місці, куди падає тінь. І це зовсім не дивно, адже майже увесь майданчик під палючим сонцем. І тут не на жарт спекотно: пірометр показує аж +56.

Не набагато холодніше на площі — на сонці температура сягнула +53. Була вже 14 година дня. Натомість у затінку вдвічі прохолодніше — під райськими яблунями +26. Таку ж температуру показав пірометр в тіні на вулиці Героїв Майдану.

Додамо, що 14 липня у Вінниці зафіксували температурний рекорд. За повідомленнями обласного гідрометцентру, того дня у місті максимальна температура досягла позначки +38,4 градуси. Попереднє рекордне значення цього дня було 14 липня 1951 року. Тоді стовпчики термометра піднялися до +32,3 градусів. Вінниччина наразі перебуває в епіцентрі температурної аномалії — за даними ресурсу Climatebook, у нашій та ще декількох областях України фіксують перевищення температури на 12 градусів вище від норми. В обласному гідрометцентрі прогнозують, що найближчими днями спека ще триматиметься.

 

Читайте також:

Спека буде до 42°, проте обіцяють короткочасні дощі і грози: оновили прогноз на найближчі дні

Як пережити спекотне літо: рекомендації на випадок екстремальних температур

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (34)
  • Ксения Андреевна

    А що хтось щось змінить якщо така спека може дощиком польє хтось ?
  • Natalija Siliveistrova

    І продовжують вивозити ліс,їм же не страшно у них є гроші ,кондиціонери і т.д.

    Моя Европа reply Natalija Siliveistrova

    кондиціонери без світла не працюють
  • Людмила Захаренко

    А як їм там ?
  • Вера Клименко

    Замість старих зрізаних дерев обов,язково садити нові дерева а не покривати асфальтом чи плиткою

    Оксана Слівінська reply Вера Клименко

    Vera Klimenko 👍

keyboard_arrow_up