Як вберегти себе від сонячного (теплового) удару: поради від козятинських лікарів-анестезіологів

Як вберегти себе від сонячного (теплового) удару: поради від козятинських лікарів-анестезіологів
На вулиці — аномальна спека. Тривале перебування під сонячними променями або в гарячих приміщеннях може викликати сонячний (тепловий) удар. Пийте багато води та одягайте капелюхи
  • Сонячна небезпека. Перебуваючи під відкритим сонячним промінням у спекотний літній день переважно у проміжку 11 та 16 годинами коли сонце найактивніше, ми ризикуємо отримати сонячний удар.
  • Лікарі-анестезіологи Козятинської ЦРЛ розповіли чим це небезпечно, яку допомогу можна надати людині, якій стало зле через спеку та кому особливо слід бути обачним

Липневі температурні показники б’ють рекорди — на вулиці фіксують більше +40°. У таку спеку тривале перебування під прямими сонячними променями може бути небезпечним. Не менш небезпечним є і перебування у спекотних приміщеннях. Може буде сонячний (тепловий) удар. Як зазначає заступник директора Козятинської ЦРЛ з організаційно-методичної роботи Руслан Петруца — станом на 15 липня з такими діагнозами пацієнти не звертались. І це добре. Та все ж лікарі-анестезіологи медзакладу Людмила Присяжнюк та Альона  Машевська дали ряд рекомендацій та роз’яснень щодо сонячних ударів, заходів їх запобігання та першої допомоги.

— Сонячний удар — це патологічний стан. Відбувається порушення роботи головного мозку через тривалий вплив сонячних променів на не вкриту капелюхом голову, — пояснюють лікарі-анестезіологи. — Тепловий удар — це форма гіпертермії, за якої різко підвищується температура тіла. Його діагностують, спостерігаючи за симптомами й ознаками у людини, після впливу екстремальних температур. Сонячний удар вважають різновидом теплового. Різниця між ними у тому, що під час теплового удару перегрівається все тіло, а не лише голова. 

За словами лікарів, під час сонячного удару розширюються кровоносні судини мозку, що може викликати ураження нервової системи. Його провокує тривале перебування на сонці. Тепловий удар — підвищена температура повітря і надмірна вологість. При ньому порушується терморегуляція і втрата рідини організмом, який не справляється з відведенням надлишкового тепла. Як результат, всередині тіла температура піднімається до 40 С і вище, що змінює всі процеси на клітинному рівні. 

Відео дня

— Життєдіяльність організму — це налагоджена співпраця його ферментних систем, що за своєю хімічною будовою є білками. Білкові структури та мембрани клітин людського організму, особливо в головному мозку, чутливі до підвищення температури. Вони можуть змінювати свою форму, таким чином перестати якісно виконувати свою функцію. Надмірне тепло шкідливо впливає на внутрішні органи, наприклад, мозок, нирки, серце та може спричинити незворотні насідки, розвиток шокового стану а в деяких випадках навіть викликати смерть.

Ознаки теплового та сонячного удару: теплові висипання: скупчення червоних прищиків або маленьких пухирців; м’язові спазми в руках, ногах або животі; короткочасна втрата свідомості; підвищення температури тіла; нудота; блювота; втома; слабкість; головний біль; запаморочення; відсутність пітливості, гаряча, червона або рум’яна суха шкіра; швидкий пульс; утруднене дихання; галюцинації; дезорієнтація.

Разом з цим лікарі-анестезіологи наголошують — у кожної людини симптоми можуть різнитися, тому потрібно бути уважним та у будь- якому випадку зателефонувати до служби екстреної медичної допомоги (103) за підозри на тепловий чи сонячний удар.

Як вберегтися

Найважливіші заходи запобігання теплового удару — уникати зневоднення та енергійних фізичних навантажень у спекотну, вологу погоду. Немовлята, люди похилого віку, спортсмени та люди, які працюють на відкритій місцевості — найбільш вразливі групи. 

— Немовлята, діти чи тварини, яких залишили у авто мають серйозний ризик отримати

тепловий удар. Навіть у помірну погоду температура всередині закритого автомобіля може досягати небезпечних рівнів, — кажуть медики.

Перша допомога при сонячному ударі

Перш за все лікаря радять перейти чи перенести особу, що має ознаки перегрівання та початкові симптоми теплового сонячного удару у прохолодне місце, що добре вентилюється — у затінок або приміщення. Далі слід зняти зайвий одяг, особливо послабити тугі речі, такі як пояс, зав’язки, бюстгальтер, хустинка тощо. 

— Якщо особа зомліла, варто розмістити її лежачи, акуратно дещо піднявши ноги, — радять медики, — Якщо постраждалий у свідомості, дати попити прохолодної води. Оскільки потіючи, людське тіло втрачає багато солей, варто дати для пиття мінеральну воду, сольові розчини для спортсменів. У випадку холодних рук, загальної блідості шкіри — теплого чаю. Разом з тим помити постраждалому (постраждалій) обличчя, комірцеву ділянку шиї прохолодною водою. Прикласти вологий рушник до голови, шиї, у пахову й пахвинну ділянку. Прийняти прохолодний душ, включити холодний фен, кондиціонування кімнати чи автомобіля.

Коли викликати лікаря

Без допомоги медиків не обійтися якщо:

  • ознаки  перегрівання не минули за 30 хвилин перебування у прохолодному місці та наданні першої допомоги;
  • піт перестав виділятися попри високу температуру;  
  • температура тіла досягла 39-40; 
  • прискорене дихання, наприклад 20-30 видихів на хвилину;
  • відчуття порушення координації тіла;
  • судоми м'язів ніг, непритомність.

— Варто пам'ятати що діти, літні люди та особи з хронічними захворюваннями, надмірною вагою більш схильні перегрітися в спеку і отримати тепловий (сонячний) удар. Тому особливо цій групі важливо знати як вберегтися від цього у літню спеку. Уникайте тривалих прогулянок, надмірної активності у роботи у спекотні дні, носіть головний убір зі світлого матеріалу, споживайте достатню кількість рідини, щоб запобігти зневодненню. Бережіть себе та будьте здорові, — додають лікарі

Читайте по темі:

Пекельна спека у Козятині: яка насправді температура на вулицях міста

Спека буде до 42°, проте обіцяють короткочасні дощі і грози: оновили прогноз на найближчі дні

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Надежда Ствничлавчцк

    👍
  • Надежда Станиславчук

    Раджу дослухатись до поради лікарів

keyboard_arrow_up