У разі блекауту на вокзалі можна зарядити телефони та погрітися

У разі блекауту на вокзалі можна зарядити телефони та погрітися
  • На часі. Ще з 1 жовтня у Козятині на залізничному вокзалі запрацював Пункт незламності. У наявності тут є зарядні столи, станція, буржуйки, які «задимлять» у разі необхідності. Також є пункт обігріву, з дитячою кімнатою та теплими напоями. Зробили репортаж та розпитали, як все працює

Золота осінь добігає кінця. Спекотний вересень вже позаду, а комфортний жовтень радує своїми останніми теплими деньками. Попереду — листопад, а там вже і зима недалеко. Маємо пережити її вдруге в умовах воєнного стану. Гіркий досвід минулого року з довготривалими відключеннями електроенергії, у зв’язку з ворожим обстрілам по українській енергетиці, вже є. Тож на часі комусь дізнатися, а комусь і оновити інформацію про Пункти незламності та Пункти обігріву, які стануть у нагоді у разі холоднечі та темряви.

Днями натрапили на публікацію в обласних засобах масової інформації, де йшлося про Пункти незламності на залізничних вокзалах. Перевірили, як працює Пункт незламності на нашому залізничному вокзалі. 

Відео дня

Він знаходиться у вестибюль вокзалу, де є каси продажу квитків та довідкове бюро (вхід з привокзальної площі). Тут є засоби автономного опалення, тобто буржуйки. За словами працівників вокзалу, наразі вони ще не використовуються, так як в цьому немає необхідності, адже на вулиці тепло. Є засоби автономної генерації електроенергії — дизель-генератор потужністю 64кВт. Розташовані два столи, які облаштовані розетками для зарядки мобільних телефонів та інших гаджетів. Достатня кількість лавок для сидіння. Також є зарядна станція та доступ до Інтернету, туалет.

Згідно з паспортом Пункту незламності проєктна кількість відвідувачів — 55 осіб, об’єм запасу питної води — 50 літрів. На момент нашого візиту, біля столів з розетками були люди. Вони заряджали свої мобільні телефони. Тобто, для відвідувачів вокзалу Пункт незламності — це досить зручно. Поруч розклеєні інформаційні буклети, з контактними телефонами у разі потреби (04342) 5-24-44 — черговий по вокзалу) та адресами найближчих подібних пунктів у Козятині. Вони знаходяться на вулицях Героїв Майдану, 2, Винниченка 5 та 9. 

Пункт незламності на залізничному вокзалі з'єднаний з платним залом очікування. Загалом, він працює як платний зал, але коли будуть довготривалі відключення електроенергії — він перетворюється на Пункт обігріву. Тут зручні м'які дивани, крісла, є зона відпочинку для мам з дітками, які можуть погратися іграшками. Встановлений обігрівач. Теж є столи з зарядними пристроями та стіл, де готують теплі напої. Все чистенько та охайно, видно, що працівники вокзалу роблять свою роботу з відповідальністю та з душею. Готові приймати мешканців та гостей міста.

За словами працівників вокзалу, на випадок відсутності електроенергії використовують термопот. Це такий собі професійний термос на 20 літрів кип'ятку. Приготований чай розливають у паперові стаканчики з залізничною символікою, і виносять у Пункт незламності. Є цукор у стікерах. До слова, всім необхідним забезпечує благодійна організація «NOVA UKRAINE».

— Це вже ми в другу зиму так входимо. Минулої робили чаї, тут було дуже багато людей. Приходили мами і з немовлятами і з великими дітьми, у нас є багато іграшок. Цей зал був в основному для дітей з мамами та татами. Всі решта — були в тих залах. Звісно, зараз це не на часі. Все виключно у період блекауту, — додають працівники вокзалу.

Працюватиме Пункт незламності на залізничному вокзала до кінця зими. Все буде залежати від погодних умов. 

Що не менш важливо — у разі повітряної тривоги відвідувачі залізничного вокзалу можуть скористатися укриттями, які знаходяться зі сторони привокзальної площі та позначені відповідними вказівниками.

Довідково

Пункт незламності —  проєкт української влади, який ініціювали у листопаді 2022 року на фоні масових обстрілів критичної інфраструктури. Вони передбачають можливість для кожного українця безкоштовно зігрітись чи підзарядити гаджет навіть в умовах тривалого знеструмлення населеного пункту. Кожен Пункт незламності має у наявності джерело тепла, води, освітлення, інтернету, живлення для мобільних девайсів, місця для відпочинку, аптечки, а також забезпечення мам та дітей.

Читайте також:

Прогулянка Жмеринкою: дерево кохання, креативне ательє і багато цікавого

Пасажирів стало менше, тих, хто продає — теж. Репортаж із електрички Козятин-Жмеринка

П’ять цікавих місць області, які варто відвідати

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Alex Vasjuta

    Із стильного приміщення зробили хлів. Чому закрили залу очікування? Не вистачає коштів на прибиральницю? Не виправдовуйте жлобство війною.

keyboard_arrow_up