У Козятині пропонують відмовитися від звичайних підручників. Що кажуть містяни?

У Козятині пропонують відмовитися від звичайних підручників. Що кажуть містяни?
5-класниця Анастасія любить читатти паперові та електронні підручники

Підручники. Міський голова пропонує відмовитися від звичайних паперових книг.  І з нового року придбати для школярів електронні книги. З цього приводу думки козятинчан розділилися 
 

— Розпочався новий навчальний рік. Для багатьох шкіл Козятина відкрите питання: підручник для школярів у папері чи електронна книга і електронна версія підручника.   Електронна книга, це зменшення ваги та навантаження на вашу дитину і швидкий пошук і можливість друку. Паперова версія – зменшення навантаження на очі і зручність. Можливо настав час замінити підручники на електронну версію книг? –  розпочав опитування у соціальній мережі Олександр Пузир.
Однозначної відповіді міський голова так і не отримав. Деякі  батьків справді не проти, щоб діти вчились на електронних книгах, але вони не готові купувати їх власним коштом. Керівник міста запевнив, що всі підручники придбають за кошти міського бюджету. Вчителі таку ініціативу міського голови сприйняли по-різному.
—Якщо немає паперового – це хороша альтернатива. Якщо носити 8 підручників – однозначно краще мати один електронний. Зараз є електронні книги з екраном без відблисків з ефектом паперу. Гадаю, не буде жодної шкоди. Мають багато оперативної пам'яті. Сама користуюсь теж електронною книгою. Але якщо дитина кінестетик, або візуал, тоді ліпше паперова книга, – говорить вчитель Ольга Діденко.
Ідею придбати електронні книги дехто із козятинчан сприйняв на “ура”. Мовляв, у дітей болять спини носити гору книг. І чим старші учні – тим більше доводиться носити підручників. Проте деякі все ж вважають, що класичні паперові книги – більше розвивають дитину.
— У нас діти й раніше, час від часу, використовували "електронний" варіант книг, але... Запах друкованої книги нічим не зрівняєш, паперова версія зручніше набагато. Потрібно ще зауважити, що разом з підручниками в інтернеті є ще наявні ГДЗ. Діти матимуть доступ до "халявних знань", що значно знижує оцінку їх знань. Але будьте відвертими – книг на всіх не вистачає, та й ті, що маємо, застаріли, все-таки підручники 2014 року. Якщо моїй дитині не вистачить підручників, я, звісно, завантажу з інтернету, але що то буде за "наука", навіть не маю уявлення... Ще б аудіоверсію запропонували, це зовсім для ледачих. Якщо дитина лінується взяти у руки книгу, то й буде лінуватися її читати, а звідси й впадуть показники з навчання, – міркує козятинчанка Ольга Мельник.

Альтернативне рішення 

Ще козятинчани побоюються, що електронні підручники – спричиняють проблеми із зором.  

— Зараз у дітей надмірне навантаження на очі від гаджетів, телефонів, комп'ютерів. Це  призводить до того, що окуляри потрібні малюкам ледь не з першого класу. Якщо будуть ще електронні книги, хто буде слідкувати за безпечним використанням їх учнями за відстанню від ока до поверхні та часу читання? – запитує громадський діяч та лікар Олена Іванчук.
Мама Ірина Данилевич пропонує міському голові придбати меблеву шафу для дітей, щоб вони не носили щодня підручники в школу, це й стосується електронної книги.
— Вважаю, що електронні підручники і книги повинні бути рівнозначні, але в різних ситуаціях. Наприклад – у випадку школи, тягнути на собі 8 підручників в школу однозначно гірше, ніж взяти електронну книжку. Знайомого син брав планшет з електронними підручниками в школу, а хтось з дітей в класі вдарив ногою по рюкзаку і розбив скло. Я за електронні підручники, але чи не поб'ють їх діти? Можливо ліпше придбати особисті шафи для дітей в школі, де можна залишати підручники, змінне взуття. Тоді в школі книжки, а вдома можна і по електронним підручникам робити домашні завдання. Вартість металевої шафи 1400 грн, може, це варіант, щоб діти не тягали важкі портфелі, – пропонує Ірина Данилевич.
Міський голова Олександр Пузир уже доручив усім директорам шкіл міста Козятин сформувати набір ел. книг для кожного класу школи. Якщо більшість батьків будуть за такі підручники – то вже з 1 січня 2020 року – всі учні матимуть електронну книгу.

Відео дня

 «Важливо робити перерву»


Ми запитали лікаря-офтальмолога, чи шкодить дітям електронна книга?
—  Усі діти щороку мають проходити огляд в офтальмолога. Дорослі повинні пам'ятати про гігієну зору. Слідкувати за режимом навантаження. При постійній роботі очі розтягуються і це призводить до близорукості. До 6 років навантаження на очі – не більше 30 хвилин. У школі – не більше 40 хвилин. Раніше було так: 15 хвилин працювали, потім вчителі проводили гімнастику. Електронні книги не шкодять зору, якщо дотримуватися режиму і часто робити перерви, а ще гімнастику очей, також читати на певній відстані. Неперервна робота на близькій відстані – призводить до близорукості. Ми рекомендуємо кожну годину робити перерву. Також зосередитися на далекій точці і дати очам відпочити. Правильна відстань для роботи до 30 см. Повинно бути хороше освітлення. Також батьки мають слідкувати, щоб після школи діти менше часу проводили за гаджетами, – коментує завідувач кафедри офтальмології Національного медичного університету імені О. О. Богомольця Оксана Вітовська.

Леся Кесарчук 
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Катя

    Ну що сказати, молодці! Так би усі перейшли. Бо ГДЗ давно зробили в інтернеті, наприклад https://egdz.net/ і не переймаємось.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Збиралися виділити гроші на проєкт по ремонту сходів будинку культури, але не вийшло 19:01 Козятин зібрав 122 тисячі гривень для ЗСУ на благодійному ярмарку photo_camera 17:39 У нашому районі жорстоку вбили матір двох дітей. Підозрюваний — 17-річний хлопець photo_camera 17:35 Не встигнемо розслабитися: після спеки очікується різка зміна погоди Від читача 13:58 Проект “Брама” 16:06 У Козятині медиків привітали з професійним святом photo_camera 15:05 Вилучаються з обігу 500 гривень старого зразка: що вам потрібно знати 11:35 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 11:00 Вивіз сміття з Талимонівки і майже копійчаний техогляд — що замовляла міська рада Козятина у червні 10:27 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:01 Удар прийняла сусідня область: наслідки ворожої нічної атаки для енергосистеми 09:33 Цей день, 26 липня: історія, заборони та прикмети 09:30 Буде кілька черг відключень: як вимикатимуть світло 26 липня 09:25 Микола Філонов: Самгородоцька громада отримає 80 тисяч на облаштування Стіни пам’яті (Пресслужба БФ) 08:27 Проблеми дозвілля дітей вилізли на поверхню.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up