Страсна п'ятниця: про заборони в цей день та про погоду у Козятині

Страсна п'ятниця: про заборони в цей день та про погоду у Козятині
  • У Страсну або Велику п’ятницю згадуються страшні події, коли Ісуса Христа судили та розп’яли на Голгофі.
  • У Козятині сьогодні очікується +10..+17 °C, зливовий дощ, слабкий вітер. Завтра: +10..+18 °C, без опадів, туман, легкий вітер.

Страсна п’ятниця або Велика п’ятниця вважається найстрашнішим днем в історії християнства.

30 квітня 2021 року, у Велику п’ятницю, православний світ згадуватиме суд та смерть Христа на Голгофі. Цього дня навіть літургія не відбувається - на ознаку страшних подій, за якими вже через два дні прийде велика радість - Воскресіння Христове та спасіння усіх вірян - Великдень

Чого не можна робити цього дня
У Велику (Страсну) п’ятницю не можна робити важкої роботи. Взагалі, краще усі справи зробити в четвер. Пращури навіть дерева та квіти не саджали цього дня, бо нічого доброго з них не виросте. Не можна послабляти піст, не можна вживати м’ясних та молочних продуктів, яєць та алкоголю. У день великого жалю не можна голосно сміятися.

Відео дня

Що треба робити цього дня
Християнам цього дня треба молитися, каятися, плакати, згадуючи катування та смерть Спасителя. У деяких парафіях з вечірньої служби Великого Четверга приносять додому запалену свічу, і усю п’ятницю свічки горять біля ікон у домашньому кутку.

На Богослужіння у Велику п’ятницю посеред храму виносять плащаницю Господню, щоб кожен вірянин мав можливість підійти, символічно торкнутися гроба Господнього, попросити пробачення та поплакати у ніг померлого Христа. 

Про погоду у Козятині

Хмарна погода буде триматися у Козятині до самого вечора. Дрібний дощ, який розпочнеться у другій половині дня, до вечора зміниться на дощ із грозою.

Народний прогноз погоди

30 квітня вшановується пам'ять преподобного Зосими, ігумена Соловецького. Зосима і Саватій вважаються у народі заступниками бджіл і пасічників. До цього часу уже і береза, і вільха розпускаються. Якщо береза перед вільхою лист розпустила, то чекали сухого літа, а якщо вільха перед березою, то пророкували мокре літо. З 30 квітня по 5 травня можна почути перше кування зозулі.

Чи будуть на Пасху святити кошики у церквах?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:14 Воїн Олександр Петлінський з Бродецького став першим «Почесним громадянин Якушинецької громади» 08:20 Автотроща на залізничному переїзді: водій загинув, пасажирка — у реанімації 19:53 В церкві Покрови святили вербу, в цей день воїнам передової роздавали подарунки 19:06 Козятинчани в Instagram: добірка яскравих фото за тиждень, що минає photo_camera Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:02 Пройшов День відкритих дверей у Козятинському училищі. ФОТО photo_camera 17:01 Учні Непедівського ліцею та жителі Пузирок висадили 1000 саджанців сосни photo_camera 16:05 Президент відзначив орденом військового з Козятина Віктора Малая 15:18 День цивільного захисту в 3-му ліцеї: першокласники отримали урок безпеки photo_camera 14:41 Дмитро Степанюк посмертно нагороджений орденом "За мужність" 13:01 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих свят 11:01 Минув рік, як в бою з ворогом загинув наш земляк Віктор Тимощук 09:55 Де в Козятині купити сучасні, стильні та якісні меблі (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up