Стало відомо, коли можуть початися відключення світла в Україні

Стало відомо, коли можуть початися відключення світла в Україні
  • Експерти пояснили, які наслідки атак терористів на об'єкти інфраструктури та розповіли коли можуть початися відключення світла. Деталі дізнавайтеся у цьому матеріалі.

Умови для відключень

У ДТЕК назвали чотири умови для введення погодинних графіків відключення світла в Україні, що буде способом збалансувати енергосистему. Про це заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону.

За його словами, українці можуть чекати відключення світла, якщо не буде відновлена теплова генерація.

Другою проблемою може стати підвищення споживання електроенергії через спеку. Зазвичай це відбувається в липні й серпні.

Відео дня

Третім викликом може стати нестача обсягу електроенергії, яку Україна отримує з Європи.

А також серед умов Сахарук назвав неможливість передати у певні регіони необхідний обсяг електроенергії.

"Тоді єдиний спосіб збалансувати систему — це знизити споживання. Зменшити споживання можна єдиним способом — це погодинними графіками відключення", — зазначив представник ДТЕК.

Він зауважив, що лише при здійсненні всіх вищеназваних умов є ймовірність введення погодинних графіків відключення світла по всій Україні.

Чи будуть проблеми зі світлом в Україні

Енергосистема України наповнюється з чотирьох основних джерел. Перше місце серед виробників електроенергії посідають АЕС — 55%. За ними йдуть теплові електростанції — 29%. Сектор "зеленої" енергетики виробляє 8% всієї електроенергії України, ГЕС — майже 7%. За неофіційними даними, нині 80 відсотків теплоелектростанцій в Україні зруйновані або суттєво пошкоджені. Вони здебільшого відповідали за здатність енергосистеми балансувати навантаження в години пік.

"Ми не загинемо, апокаліпсису не буде, і енергосистема працюватиме, і електрика у людей буде, нехай з певними, найімовірніше, обмеженнями. І саме тому, що ці обмеження майже неминучі, я б, чесно, не радив заморожувати полуницю, чи овочі, чи щось у ваших холодильниках, якщо у вас немає акумуляторів, які 2-3 години можуть втримати ці холодильники робочими", — пояснює в сюжеті кореспондента ТСН Ігоря Бондаренка директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Зараз в Україні період найменшого споживання електрики. З початком літньої спеки дефіцит електроенергії лише зростатиме. Найважче буде взимку, бо зруйновані ТЕС не подаватимуть тепло та гарячу воду до квартир. Швидке рішення проблеми — мобільні генерувальні станції, які працюють на газі та твердому паливі.

"Потрібно шукати інший шлях вирішення проблеми. А інший шлях — це децентралізація та розукрупнення. Це створення великої мережі станцій невеликої потужності, які працюють на місцевих джерелах енергії. І це не сонце. Це торф, це вугілля, це гідроенергія, це газовий конденсат, це природний газ, це біогаз, це біомаса", — каже експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

Замість величезних ТЕС Україні потрібні мобільні смартелектростанції – запевняють експерти. Їх можна встановлювати приховано від російських ракет. І навіть втрата кількох промислових генераторів ніяк не вплине на загальну енергосистему країни. Гроші на проєкти знову доведеться просити у іноземних інвесторів. Проте головна проблема — час.

Нагадаємо, у зв'язку із численними терористичними атаками рф по об‘єктах енергетики України, у разі необхідності у Вінницькій області можуть застосовуватись відключення електроенергії, задля збереження цілісності та стійкості об’єднаної енергосистеми України.

 

Читайте також:

Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО — збивали ворожі ударні дрони

«У нас для вас погана звістка, підходьте, ми вас вже чекаємо»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Костянтин Станіславович Нижиловський

    Диктатура ради нашого блага?!
  • Костянтин Станіславович Нижиловський

    Банальна маніпуляція злочинної влади. Скільки ми це маємо терпіти???!!!

    Олександр Заічко reply Костянтин Станіславович Нижиловський

    дурень ти Косьтя . А що ти зробив для перемоги . а те і

    робиш що обгажуеш
  • Елена Стецюк

    І поміж рядків - реклама цирку😭

    Елена Стецюк reply Елена Стецюк

    Pes Mayonez без сарказму, проти цирку не маю нічого проти

    Pes Mayonez reply Елена Стецюк

    Олена Стецюк не сарказмуйте,цирк сьогодні-галузь критичної інфраструктури

keyboard_arrow_up