Сьогодні — День пам'яті жертв Бабиного Яру. Історія страшної трагедії

Сьогодні — День пам'яті жертв Бабиного Яру. Історія страшної трагедії
  • Щороку 29 вересня в Україні проводиться День пам'яті жертв Бабиного Яру. Ця страшна трагедія стала всесвітнім символом Голокосту.
  • У цей день відзначають 82-річницю наймасовішого розстрілу в урочищі, який був проведений нацистами 29-30 вересня 1941 року. Тоді загинуло понад 33 тисячі людей.

Бабин Яр — це урочище в північній частині Києва, яке стало місцем наймасовіших розстрілів євреїв у Другій світовій війні. Розстріли проводилися з 1941 по 1943 роки, під час окупації нацистами Києва.

Точна кількість жертв Бабиного Яру невідома. Багатьох жертв нацисти не враховували. Історики називають числа від 70 до 150 тисяч розстріляних. Серед убитих були не тільки євреї, а й душевнохворі люди, цигани, військовополонені радянські солдати і звичайні мирні жителі Києва. Також нацисти знищували членів ОУН. Наприклад, в Бабиному Яру була розстріляна українська поетеса Олена Теліга з чоловіком.

Відео дня
v class="video-block">

За час розстрілів врятуватися вдалося лише 29 людям. Люди, які врятувалися з Бабиного Яру, в основному прикидалися мертвими або здійснювали втечі з концтабору.

Бабин Яр був визначений місцем масового вбивства євреїв 26 вересня 1941 року. Саме в Київському урочищі окупаційна влада Києва хотіла остаточно вирішити "єврейське питання".

Перший і наймасовіший розстріл був призначений на 29 вересня. По всій столиці були розклеєні листівки: "Наказується всім євреям міста Києва та околиць зібратися в понеділок дня 29 вересня 1941 року о 8 ранку при вул. Мельника-Доктеровський (біля кладовища). Всі повинні взяти з собою документи, гроші, білизну та інше. Хто не підкориться цьому розпорядженню буде розстріляний."

Мету збору нацисти не оголошували. По місту ж пройшла чутка, що євреїв евакуюватимуть. Люди прийшли в Бабин Яр, не здогадуючись про плани окупантів.

 

Читайте також:

У Махнівці відкрили пам'ятний знак на місці закатованих євреїв (відео)

23 мільйони українців повинні бути знищені або вивезені з країни?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up