Скільки коштують закрутки на зиму?

Скільки коштують закрутки на зиму?
  • Готуємося до зими. У козятинчан сезон закруток пішов по другому колу. У серпні сезонні закрутки через високі ціни були мало не на вагу золота, а після серпневих дощів щедро пішла в ріст городина: помідори, кабачки, баклажани, морква, буряк, капуста.
  • То у скільки господиням обходяться заготовки на зиму із сезонних овочів?

Ще на початку цьогорічного овочево-фруктового сезону спеціалісти з моніторингу цін прогнозували, що ціни на овочі і фрукти стрімко підуть догори. Адже через війну з південних областей України врожай не везуть.

Господині кажуть: заготівлю на зиму все одно потрібно робити. Ми ж не знаємо, з якими цінами нас зустріне зима. І наводять в приклад цибулю. В минулі роки на осінь цибуля завжди дешевшала. Цього сезону вона вже довго стоїть на відмітці 30 гривень за кілограм і не думає падати в ціні. Що може подешевшати, то це червоний буряк, морква і капуста.

Зараз пора закривати помідори, чи робити салати з помідорів, перцю, баклажанів.

Відео дня

За словами козятинчанки Галини, засолити чи замаринувати на зиму можна практично будь-який фрукт чи овоч. Вона не вичитує рецепти, а вмикає свою фантазію. Іноді поєднує, здавалося б, не поєднані речі, а в результаті у неї виходить смакота в банці.

— Поки овочі є на городах у людей, потрібно робити закрутки, — каже пані Галина.

— А скільки може стояти у льоху така закрутка? — поцікавилися.

— Насамперед це залежить від того, як приготувати банку. Я в банку закладаю овочі і інгредієнти до них та 15 хвилин кип’ячу у воді, а вже потім овочі заливаю кипятком і банку закатую кришкою. Як правило, заготовки на зиму з’їдаються протягом першого сезону. Далі потрібно слідкувати. Якщо корозією вкрилася кришка, мутним став розсіл чи надулася кришка — така продукція вже непридатна до вживання. Якщо ви все правильно зробили, то закрутки можуть стояти не один рік.

З початком осені до консервації овочів приступає пані Наталія. 

— Я кожного року ягоду заморожую в червні, огірки закриваю в липні, з овочів роблю заготівлю на зиму з третьої декади серпня, — розповідає господиня з Флоріанівки. — Тоді овочі найдешевші через те, що в основному сезон закруток завершився і населення приватного сектору свою продукцію виносить на ринок.

— Так ви ж сама представниця приватного сектору. За логікою ви повинні з села перець і помідори везти на ринок, а ви овочі купуєте в місті і везете в село. Чому так?

— У мене вдома є і перець, і помідори, тільки їх мало для потреб нашої сім’ї і я овочі докуповлюю.

— Розкажіть, у скільки може обійтися трилітрова банка помідорів?

— Помідори я купила по 15 гривень за кілограм. Це — 30 гривень плюс пів чарки солі, чарка цукру та оцту, цибуля, 5 зубчиків часнику, кріп, 5 горошин перцю чорного, 2-3 лаврових листки. Якщо все це купити, то ще гривень 10 плюс, кришка на банку 3,50-3,65 як кому пощастить. Саму банку я не рахую, вона повертається вам на наступний сезон. Тож трилітрова банка помідорів на зиму обходиться 45 гривень, —  підрахувала нам пані Наталія. 

Виходить, якщо продукція вся своя, то треба рахувати тільки цукор, сіль, оцет і кришку. Наталії з Флоріанівки ми щиро подякували і пішли ще шукати у господинь рецепти консервації. 

Пані Ілона розповіла, як вона робить борщову заправу. Каже морквинку, помідор, цибулинку, перчинку, бурячок порізати соломкою. Сіль за смаком і борщова приправа готова, залишилось тільки зварити. Така борщова заправка може бути салатом.

— Пані Ілоно, а скільки може коштувати така борщова заправка?‘

— Морква, цибуля, перець болгарський — по 30, буряк і помідор в середньому — 20 гривень за кілограм. Такого набору вистачить на півлітра салату. Рахуйте самі, — з посмішкою Ілона звертається до нас.

Наостанок ми пройшли по ринку і зафіксували ціни на овочі. Отже, у  вівторок, 6 вересня, помідори коштували від 15 до 40 гривень за кілограм, кабачки 15-20, баклажани — 40, болгарський перець — 45-50, капуста — 16-18, перець гіркий — 200, цибуля — 25-33, часник — 94-106 гривень за кілограм.

Читайте також:

На смак як справжній чізкейк: Персиковий торт

Корейський фільм надихнув козятинчанку на кулінарний експеримент. Записуйте рецепт

Готуємо вдома: долма з виноградного листя

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up