Семикласники ініціювали створення скейт-парку у Козятині

Семикласники ініціювали створення скейт-парку у Козятині
  •  Облаштувати на Водокачці скейт парк — такий проєкт подало наше місто на конкурс «Громада на всі 100». А все почалося з того, що школяр написав листа міському голові.
  • Наразі триває онлайн-голосування. Якщо проєкт набере достатню кількість голосів, у нашої громади буде шанс отримати 4 мільйони гривень на будівництво скейт-парку.
  • Допоможемо нашим дітям втілити свою мрію

Познайомимо вас із трьома друзями. Це — Діма, Даня та Максим. Вони навчаються у 7-Б ліцею №2. Хлопці мріють про те, щоб у нашому місті зробили скейт-парк. Вони обожнюють кататися на самокатах. Максим захопився цим видом екстремального спорту три роки тому і вже вчиться кататися на скейті, а Діма з Даньою займаються рік.

— Це дає дуже багато емоцій, — пояснює Максим.

— Із чого все почалося? — запитуємо друзів.

Відео дня

— Із Максима, — в один голос відповідають Даня і Діма.

— Мені дали один раз самокат, я спробував, мені сподобалося і так я почав, — каже Максим.

— Ми бачили, як старші хлопці катаються і нам також завжди хотілося навчитися, — додає Діма.

У Козятині майданчика для такого виду спорту немає. Тож юнакам доводиться шукати хоча б більш-менш рівні ділянки тротуару. А це доволі проблематично.

— Найчастіше ми катаємося біля «Фори», у парку, інколи біля магазину «Дешевше.net», — розповідає Даня.

— І в тебе, — додає Діма.

— Так, мій тато минулого року зробив нам трамплін зі старої шафи, — каже Даня. — Ми виносимо його на вулицю і катаємося біля мого будинку.

— Коли я свій виношу, ми можемо з ним поїхати в місто, тому що він легенький, — каже Максим. 

— Він купив з татом матеріали і вони теж самі зробили трамплін, — додає Даня.

— Ми робили його з фанери, — продовжує Максим. — Минуло десь години чотири, поки ми це все повирізали, а потім скріпили.

— Ще ми біля «Дукана» колись каталися, розчистили собі там територію, — згадує Діма.

Не скрізь раді їх бачити — зізнаються хлопці. Раніше вони каталися на площі, але там почали їх гнати. Заважають вони і мешканцям будинку, що біля «Пряні». Щоб нормально покататися, школярам доводиться їхати в інші міста. Декілька разів хлопці разом із мамами їздили до Вінниці. Та найчастіше вони навідуються у Бердичів. Там скейт-парк відкрили минулого року. Спочатку їх до Бердичева возили, а потім показали дорогу і тепер школярі самі їздять електричкою.

— Влітку ми зазвичай їздили в Бердичів зранку, — розповідає Даня. — Сідали на електричку на 10:46 і приїжджали назад о 18.

— Ми їздили кататися раз на тиждень, — додає Максим.

— А якби скейт-парк був у Козятині… — підхоплює Даня.

— Я б катався кожен день, — кажуть хлопці в один голос.

— До ночі, — додає Максим.

— Поки мама не покличе додому, — додає Діма. — Так би ми могли довше кататися і не проситися у батьків, щоб поїхати електричкою, яка пізніше.

Бердичівський скейт-парк хлопцям подобається навіть більше, ніж Вінницький. Кажуть, перш за все, це ближче. По-друге, там багато класних фігур, які допомагають робити трюки. По-третє, з бердичівського квотера не боїшся впасти. Квотер — це міні-рампа із заокругленим верхнім краєм, яка використовується скейтерами для розгону. Тож хлопці хотіли б, аби в Козятині був саме такий скейт-парк, як у Бердичеві.

Минулого року Максим написав у листі тодішньому міському голові Тетяні Єрмолаєвій, що хоче, аби в нашому місті побудували скейт-парк.

— Я думав, мені не дадуть відповіді, — зізнається Максим. — Але мені прийшла відповідь. Тетяна Єрмолаєва написала, що це також її бажання.

Максимові не просто відповіли, а подали проєкт облаштування скейт-парку у Козятині на конкурс «Громада на всі 100». Це конкурс, започаткований «Starlight.Media» у партнерстві із «USAID», «Ukraine Crisis Mediacenter» та «Global Communities Ukraine» для громад України, що мають населення менше 100 тисяч осіб і не є обласними центрами.

За умовами конкурсу, двадцять фіналістів визначить експертне журі, ще двадцять оберуть шляхом інтернет-голосування, яке триватиме на сайті конкурсу до 23:59 неділі, 10 листопада. Поки що у Козятинської громади рівень підтримки 3% — за облаштування скейт-парку проголосувала 921 особа.

Загальний бюджет проєкту становить 5 мільйонів гривень. У разі перемоги в конкурсі Козятинська громада повинна буде виділити з власного бюджету мільйон гривень, решту чотири мільйони профінансує «USAID Dobre».

«Скейтпарк стане безпечним простором для занять скейтбордингом, BMX, роликовим спортом і самокатами, допоможе молоді знайти здорове хобі та знизить ризики небезпечної поведінки. Він також сприятиме згуртованості громади та підвищенню рівня фізичної активності. Створення скейтпарку зменшить небезпеку використання вулиць для тренувань, надаючи спеціалізоване місце для спорту. А також молодь отримає майданчик для відпочинку. Цей проєкт започаткує більший проєкт перетворення ландшафту на якісну зону відпочинку мешканців громади», —  йдеться на сторінці конкурсу.

Якщо Козятинська громада переможе у конкурсі і виконає всі вимоги, вже у вересні наступного року у нашому місті може бути скейт-парк. Щоб підтримати ініціативу молоді, потрібно проголосувати на сайті. Для цього потрібно два простих кроки. Перейдіть за цим посиланням. Натисніть на кнопку «Проголосувати». Важливо: проголосувати ви зможете лише у тому разі, якщо маєте зареєстровану сторінку у Фейсбук. На вашому комп’ютері або телефоні має бути здійснений вхід на вашу сторінку Фейсбук.

 

Читайте також:

У Козятині відкрили простір для молоді «PidVal»

«Нова Козятинська громада» виграла грант на 1,8 мільйона гривень. Куди підуть кошти?

У Козятині відкрили нову бібліотеку, яку самотужки зробили волонтери

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Mitsun

    Нічосє
  • oouuss ◇

    😍😍😍😍😍😍
  • 🐉 #Вайлдфаервернисьвстаю

    Наші живчики

keyboard_arrow_up