У Козятині відкрили нову бібліотеку, яку самотужки зробили волонтери

У Козятині відкрили нову бібліотеку, яку самотужки зробили волонтери
  • Минулого року подружжя переселенців із Харкова вирішили створити у нашому місті «Бібліотеку Доброго Козятина».
  • Книжки для неї дарували люди з різних куточків України. Книгозбірню облаштовували сім місяців.
  • Нарешті бібліотека відчинила свої двері для відвідувачів. Розповідаємо, як записатися і коли можна взяти книгу

«Відьмак», «Гаррі Поттер» та інші відомі серії, художня література та популярні нон-фікшн, такі як «Кради як митець», «Феномен Zara» та інші, українські та зарубіжні автори — це все можна побачити на полицях «Бібліотеки Доброго Козятина». Ідея відкрити у нашому місті такий заклад належить подружжю Миколи та Лариси. Вони  приїхали до Козятина два роки тому через повномасштабне вторгнення росії. Нині чоловік із дружиною — волонтери простору «Добрий Козятин». Це благодійна спільнота, яку заснував отець Антон Борис, настоятель парафії Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви. Організація підтримує переселенців та мешканців нашого міста. 

Минулої осені Микола з Ларисою запропонували створити на базі простору «Добрий Козятин» бібліотеку, де будуть сучасні україномовні видання. Чоловік поділився цією ідеєю з подругою Іриною, яка координує книжкові проєкти у столиці. Ірина зробила на своїй сторінці у соцмережах допис про збір книг для бібліотеки у Козятині. Пост швидко розійшовся інтернетом і вже за декілька днів Миколі почали поштою надсилати книги з різних міст. Приносили видання і козятинчани. Так почав формуватися майбутній фонд бібліотеки.

Відео дня
v class="video-block">

Книгозбірню вирішили облаштувати у кімнаті поруч із простором «Добрий Козятин». Кошти на ремонт донатили небайдужі люди. Роботи проводили Микола з Ларисою, спільно з волонтерами «Доброго Козятина». Долучилися до створення книгозбірні також Олексій Новожилов, Максим Сорока, Олексій Плисак та Руслан Комісарчук. Волонтери самотужки знімали підлогу, робили стіни, фарбували, шпаклювали, рихтували старі радянські меблі, які перетворили на сучасні стелажі для книг. Ремонт тривав довгих сім місяців. І нарешті бібліотека «Доброго Козятина» запрацювала. Відкриття відбулося у суботу, 6 липня.

Почали з короткої молитви. Після цього гості переглянули відео про те, з чого все починалося

— Тут було дуже багато пилу, — згадує Микола, побачивши на відео кадр, де пилососять пусту кімнату, з якої винесли усі речі.

— Один пилосос навіть не витримав, — додає Надія, волонтерка простору «Добрий Козятин».

— На одній із наших зустрічей із волонтерами ми порадилися, що хотіли би мати місце, куди підлітки будуть приходити і проводити час і ми думали, як це зробити, — розповідає отець Антон Борис, засновник простору «Добрий Козятин». — В один момент до Миколи телефонує одна дівчина і питає: «Чи можемо ми прийти до вашого простору і пограти в ігри?» Підлітки прийшли, провели час у теплому, сухому місці, випили чаю, пограли в настільні ігри і це для нас було цінно, що ми рухаємося в правильному напрямку. Ми створили оголошення в Інстаграмі. Цю ідею підхопили десятки, сотні людей і хто слідкував за сторінкою «Бібліотеки Доброго Козятина», той бачив, як Микола постійно з «Нової пошти» носив ті книги. Як наслідок, ви бачите яка у нас чудова бібілотека стоворилася. Мрійте про велике. Ба навіть неможливе. Бо ви бачите — ця ідея у нас була майже неможлива до організації, але мрії стають реальністю.

Отець Антон подякував Благодійним фондам «Карітас-Київ», «Карітас-Бердичів», «Карітас-Вінниця», волонтерам простору «Добрий Козятин» та усім, хто дарував і продовжує дарувати бібліотеці книги. Вручили подяки Руслану Комісарчуку, Максиму Сороці, Олексію Плисаку та Олексію Новожилову, які також зробили свій внесок у створення книгозбірні.

— Те, що у нас з’явилася в місті ще одна бібліотека з такими класними виданнями — це просто супер, — ділиться враженнями Світлана Рибінська, начальник відділу культури Козятинської міської ради. — Тому що ми маємо з вами читати. Той, хто читає, розвивається, вчиться мислити і його не обдуриш. Йому буде легше жити і в особистому житті, і в соціальному. Книжки виховують розумних людей і чим більше ми читаємо, чим більше у нас буде бібліотек — тим краще.

Чимало козятинчан, які завітали на відкриття, прийшли не з пустими руками. Багато гостей дарували до фонду бібліотеки книги. Після короткої офіційної частини настав момент, на який чекали відвідувачі. Гості поспішають до стелажів, щоб погортати книжки. Той, хто вже визначився із вибором, прямує до Миколи, який заповнює формуляр і ставить у виданні штамп «Ця книга належить «Бібліотеці Доброго Козятина».

За правилами, за один раз можна взяти дві книги. Повернути до бібліотеки їх потрібно за два тижні. Якщо не встигаєте прочитати, потрібно зв’язатися з бібліотекою і продовжити термін. Для книг, які не мають фабричної тканинної закладинки (яка, до речі, називається лясе), Микола видає паперову закладку із логотипом книгозбірні.

«Бібліотека Доброго Козятина» працюватиме щонеділі з 14 до 18 години. Тут можна буде не тільки взяти книгу. В закладі проводитимуть різноманітні заняття, зустрічі та цікаві лекції, а також ігри та літературні вечори. Влаштовуватимуть кінопокази та перегляди спортивних ігор. У майбутньому в «Бібліотеці Доброго Козятина» планують організувати коворкінг, де будуть інтернет, електрика та смачна кава, тож це буде місце, де можна буде працювати за ноутбуком за відсутності світла.

 

Читайте також:

З «Водограєм», ярмарком та холі фарбами: як і коли святкуватимемо 150-річчя Козятина

Випускний вечір 2024 у Самгородоцькій громаді

Неймовірні красуні-дівчата, стрункі красені-хлопці вилетіли з гнізда ліцею № 1

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Meni Mamont

    За якою адресою розташована бібліотека?

keyboard_arrow_up