У Козятині відкрили простір для молоді «PidVal»

У Козятині відкрили простір для молоді «PidVal»
  • Нарешті це сталося — молодіжний хаб, над створенням якого працювали більше року, відчинив свої двері для відвідувачів.
  • Співали разом із лідером гурту «Draft» Сергієм Гайдучком, ласували смачним тортом і передали привіт військовому, котрий врятував життя своєму побратиму.
  • А ще анонсували перший захід у новому просторі

П’ятниця, 18 жовтня. Освітяни та молодь зібралися в затишному залі Центру дитячої та юнацької творчості. Сьогодні тут відкриття молодіжного хабу «PidVal». Назва не випадкова, адже його створили у сховищі, на цокольному поверсі закладу. Дуже символічно, що відкриття стартувало в момент відбою повітряної тривоги, яка тривала майже дванадцять годин.

Привітати рідне місто із відкриттям молодіжного простору завітали волонтери фонду «Бойовий волонтер України»: фронтмен гурту «Draft» Сергій Гайдучок та звукорежисер Костянтин Гончар. Обабіч сцени скринька для донатів. Вона незвичайна — це гільза, яку гурту «Draft» подарував підрозділ «Буревій», де служать козятинські хлопці. На ній лазером випалено логотип гурту та благодійного фонду.

Відео дня

— До війни у нас було менше концертів, ніж зараз, тому що ми акумулювали нашу музику в донати, — каже Гайдучок. — Ми всі кошти з концертів відправляємо хлопцям і по всій лінії фронту вже допомогли багатьом. Це дуже приємно, що ти щось робиш для того, щоб наша держава перемогла.

Цього разу Сергій разом із командою збирає на пікап для розвідників, які перебувають на Куп’янському напрямку. Гайдучок заспівав композицію Сергія Бабкіна «Але», подарував вчительці Віті, у якої був День народження, пісню «Вінні Пух» Арсена Мірзояна, розвеселив публіку саундтреком до мультсеріалу «Кітпес», разом із глядачами півав «Не дзвонила, не заходила» гурту «Мотор’ролла» та «Гей, соколи» і «Монолог» свого гурту «Draft».

— Створення такого простору — це заслуга лише наших військових, — каже Оксана Клірішенко, директорка Центру дитячої та юнацької творчості. — Війна триває, але у нас є надія, що ми його створюємо заради майбутнього. Військові захищають нас там, а ми тут їх надійний тил, робимо все можливе, щоб вони знали, що ми їх любимо, підтримуємо, цінуємо.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто віддав своє життя за Україну. По тому Тетяна Панченко заспівала «Біля тополі».

— Символічно, що тривога знову, але ми перебуваємо у підвалі, в укритті, — продовжує Клірішенко. — І така назва нашого простору виникла саме тому, що підвал на даний момент єдине місце, де ми можемо заховатися, почуватися безпечно. Я вірю, що закінчиться війна і для дітей цей простір буде укриттям від усього поганого в світі.

Гостям показали короткий ролик про те, як створювався молодіжний хаб. Роботи у просторі, який складається з коридору та двох кімнат, проводили господарським способом. Долучилася і молодь, яка допомагала прибирати під час колективної толоки, котру влаштували цієї зими. Облаштували молодіжний хаб вдалося завдяки грантовим коштам та допомозі меценатів.

До слова запросили Тетяну Єрмолаєву, адже за її каденції почали створювати молодіжний простір. Вона розповіла передісторію, як з’явилася ідея облаштувати хаб для молоді.

— Я мала розмову з дівчиною, яка розповіла мені, що у них був квартирник, — каже Тетяна Єрмолаєва. — Вони грали в холодному будинку на вулиці Куликівського. Це був лютий 2022 року, ще до війни. Зараз цим молодим людям вже по 22-23 роки. Серед них є хлопці, які служать в армії, є хлопець, який втратив тата на війні. Це компанія з десяти друзів, у яких неймовірно великі втрати. Але тоді в 2022 році вони в холодній хаті грали на гітарі, співали пісні і після цього запитали, чи може бути в Козятині простір для молоді.

Із вітальними словами виступили начальниця управління освіти та спорту Інна Мадей, керуючий справами виконкому Костянтин Марченко, засновник благодійного фонду «Український альянс» Микола Філонов. Завітала на відкриття молодіжного простору також делегація Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної військової адміністрації. Привітання висловила Ірина Коцюбівська, заступник директора Департаменту, начальник управління молодіжної політики та документообігу.

Людмила Олевич зіграла на скрипці «Стефанію», із якою Україна перемогла «Євробачення» два роки тому. До речі, Людмила, яка нині мешкає в Козятинській громаді і працює керівником гуртка Центру дитячої та юнацької творчості, свого часу жила в одному під’їзді з Олегом Псюком, засновником гурту «Kalush». Катя Заїчко заспівала пісню «Перемога». 

На сцену запросили вихованців гуртка «Leaders» — активну молодь Центру дитячої та юнацької творчості.

— Із початком повномасштабного вторгнення ми активно займаємося волонтерською діяльністю, — каже Ольга Ткачук, керівник гуртка «Leaders». — Коли країна була дестабілізована і ми не знали, що робити, ми просто знімали мотиваційні ролики для військових, вітали їх зі святами. Потім почали відкривати збори для їхніх потреб. Взимку ми обігірваємо їх окопними свічками, робимо обереги. Завдяки нашому директорові Оксані Клірішенко ми маємо можливість другий рік поспіль їздити у шпиталі Вінниці та Житомира, даруємо пораненим військовим українську пісню, добре слово, гостинці та турботу. Потрібно бачити ці очі хлопців, які втратили надію. Коли заходять дівчата і починають співати — у них такі емоції, що це до мурах.

Востаннє лідери навідувалися до шпиталю декілька днів тому. Гості, які завітали на відкриття молодіжного простору, переглянули короткий відеоролик.

— Я впевнена на сто відсотків, що цей молодіжний простір — це буде потужний простір для молоді і саме завдяки цьому простору волонтерський рух Козятинської громади стане на ще вищий рівень і ми будемо допомагати, поки не буде перемога, — сказала Ткачук.

Волонтерський рух — один із напрямків роботи, який організують у Молодіжному просторі «PidVal». Планують проводити психологічні тренінги. Також тут працюватиме художній напрям, за який відповідатиме Анастасія Сироїд. На відкритті хабу вона зачитала вірш Ірини Рубець «Склади собі ціну, нарешті».

На завершення на сцену знову вийшов Сергій Гайдучок. Він заспівав пісні гурту «Draft»: «Зима», «Весела», яку глядачі співали разом із Сергієм.

— Зараз я хочу заспівати свою пісню «Кольоровий сон», — каже Гайдучок. — Вона про ведмедя, який стрибає на хмарах. Хочу, щоб всі ви всередині залишались маленькими дітьми, які вірять в чудеса, мріть, тому що мрії збуваються, а чудеса трапляються.

Це мала бути остання пісня, але Сергій зіграв ще одну. А потім попросив глядачів про маленьку послугу.

— Боєць «Вовків Да Вінчі» із позивним «Борода» передав гурту «Draft» підписний прапор і запитав, чи не могли б ми на своєму концерті подякувати його побратиму «Писарю» за те, що він врятував йому життя, — сказав лідер гурту «Draft».

Розгорнули прапор бойового підрозділу. Сергій Гайдучок разом із глядачами записав відео-привітання для військового. На всіх, хто завітав на відкриття хабу, чекав ще один сюрприз — гурток «Веселий кулінар» спільно із керівником Іриною Дятловою та волонтерами спекли два великих торти і організували фуршет. Тож гостей пригощали смаколиками.

Під час відкриття молодіжного простору в скриньку для донатів зібрали 5 800 гривень. Ці кошти спрямують на закупівлю автівки для розвідників. Додамо, що зовсім скоро у молодіжному хабі проведуть перший літературно-музичний вечір. Слідкуйте за анонсами.

 

Читайте також:

У Козятині відкрили нову бібліотеку, яку самотужки зробили волонтери

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ольга Дітрих Читач16

    Молодці слава богу що нарешті на Козятинщині є молодіжка! Бажаю вам успіхів наснаги та невичерпної енергії!!!
  • Watering Yampi

    Ухх а пиво на концертах буде?
  • Dmitri

    Гуцул, Чуля, Афон, Хряк, Ящик. Перші підвальні!
  • Олег Рябчинський

    Цікаво, хто памятає "Підвал" кінця 70-х - початок 80-х років у м.Козятині ?..

keyboard_arrow_up