Що важливо знати про коштовності — розповідає козятинська підприємиця

Що важливо знати про коштовності — розповідає козятинська підприємиця
  • У середу, 31 січня, відзначається Міжнародний день ювеліра.
  • Із цієї нагоди ми поспілкувалися з козятинською підприємицею, що працює з коштовностями і розпитали у неї про тонкощі професії.
  • Що окрім проби карбують на ювелірних прикрасах, чому сучасні срібні вироби не темніють

Козятинчанка Алла Сизонюк 27 років працює у ювелірному бізнесі. Починала з того, що приходила продавати золоті прикраси на різних підприємствах, а потім стала співпрацювати із Київським ювелірним заводом. Це найстаріша в Україні фабрика, яка виготовляє коштовності. Вона існує на ринку вже понад 85 років.

— Так я почала привозити вироби з Київського ювелірного заводу в Козятин, — розповідає Алла. — Я приїжджала на сам завод, на виробництво, там мені надали необхідну інформацію та навички.

Лише уявіть, за 27 років вартість золота в гривнях піднялася в сто разів. У 90-их один грам цього дорогоцінного металу можна було купити за 5 доларів, за курсом це тоді було 14 гривень.

Відео дня

Ми знаємо, що будь-який ювелірний виріб повинен мати бірку та пробу. Але важливо не тільки це. Кожен ювелірний завод має також своє клеймо, яке ставить на прикрасу. Та це не єдині символи, присутні на наших обручках, сережках, браслетах і ланцюжках. На усіх виробах українського виробника на пробі є зображення тризуба. Раніше, за часів Радянського Союзу, на клеймо ставили зірку.

— Українських ювелірів найбільше хвалять у всьому світі, — каже Алла. — Тому що наша ювелірка дуже якісна. Навіть люди, які приїжджають до нас купувати прикраси з-за кордону, носять їх роками. А в Польщі купили золотий виріб, там 333 проба золота, воно дивного для нас лимонного кольору. У нас прикраси роблять зі стандартного червоного золота 585 проби.

До речі, проби золота бувають різні. Для прикрас зазвичай використовують саме 585. На це є свої причини. Коштовності саме з такої проби не зношуються швидко.

— Проба — це вміст чистого золота в кілограмі металу, — пояснює Алла Сизонюк. — Чисте золото має пробу 999,9. Це банківське золото, його можна купити навіть у подарунковій упаковці, але виробів із такої проби не роблять, тому що такий метал дуже м’який і швидко протреться. Потім йде 900 проба, із такого золота роблять монети. Із золота 850 проби колись робили зуби, але це також не товарне золото, тому що воно занадто жовте. Є ще 750 проба, такий метал використовують, коли роблять прикраси із дорогоцінним камінням, наприклад, діамантами. А ті прикраси, які купуємо ми, роблять із золота 585 проби. Колись була ще 583 проба. Виходить, що на кілограм металу чистого золота на два грами менше, але якщо ми беремо готовий виріб, ця різниця майже не відчутна.

— Як перевіряють, чи проба відповідає дійсності? — запитуємо нашу співрозмовницю.

— Для кожної проби є спеціальні хімічні реактиви. Їх наносять на виріб, витримують певний час, щоб вони вступили в реакцію і так бачать, який вміст золота в металі.

Є не тільки різні проби, а й різні способи нанесення проб. Окрім звичайного відтиску зараз застосовують ще й лазерне нанесення. Без лупи таку пробу не роздивишся — розгледіти цифри і символи нереально.

— Інколи клієнти запитують, чи справді у виробу є проба, — каже Алла. — Зараз їх роблять не такими великими, як колись. Це раніше у нас були модні обручки з «циганського золота», як казали в народі. Там були великі цифри «583» і клеймо Львівського ювелірного заводу.

Із золотом все зрозуміло, але ж бувають ще й прикраси зі срібла. Алла каже — зараз для коштовностей зі срібла беруть тільки 925 пробу, раніше була ще 875. Срібло — це теж благородний метал і він дешевший, ніж золото. Але якщо брати готовий виріб, то на його вартість впливає робота майстра, наявність каміння, а також радаж. Це спеціальне покриття родієм. Завдяки родованому покриттю сучасні прикраси зі срібла мають яскравіший колір і не темніють.

 

Читайте також:

«Я щаслива жінка, тому що на своєму місці»

Співоча козятинчанка Вікторія Бондарчук підкорює не лише Україну, а й Європу

Самгородоцький поет та майстер по дереву Дмитро Мальований взяв Гран-прі у міжнародному конкурсі

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Irina Beda

    Дуже цікаво, дякую!
  • Анастасія Котовська

    Цікава стаття!Алло, ти молодчинка!
  • Жаннет Замковая

    Красотка та дуже гарна подруга дружина та мама

keyboard_arrow_up