ПЦУ перейшла на новоюліанський календар: нові дати свят

ПЦУ перейшла на новоюліанський календар: нові дати свят
  • З 1 вересня 2023 року, Православна Церква України, відповідно до рішення Помісного собору, переходить на Новоюліанський календар.
  • Шо зміниться у наступному церковному році — пояснили в пресслужба ПЦУ.

Дати нерухомих свят, постів, загальниць, дні вшанування пам՚яті святих змістяться на 13 днів назад (будуть відзначатися на 13 днів раніше).

Наприклад: 8 (а не 21) вересня відзначатимемо свято Різдва Пресвятої Богородиці, 14 (а не 27) вересня — Воздвиження Хреста Господнього, 1 (а не 14) жовтня відзначатимемо Покрова Пресвятої Богородиці. З 15 листопада по 24 грудня триватиме Різдвяний піст, а Різдво Христове святкуватимемо 25 грудня.

У 2024 році Петрів піст не буде загальним, бо Свята П’ятдесятниця буде святкуватися 23 червня, а день святих першоверховних апостолів Петра і Павла — вже 29 червня. Отже, не існуватиме визначеного періоду посту, який мав би розпочатися за тиждень після дня Святої Трійці. Але для тих, хто бажає поститися за прикладом розвʼязання цього питання в інших Помісних Церквах може бути взятим для посту період після свята святих апостолів Петра і Павла — з 1 по 5 липня.

— Великий піст триватиме з 18 березня по 4 травня. Пасха у 2024 році припадає на 5 травня. Тут нагадаємо, що ця дата є спільною і для тих, хто дотримується юліанського, і для тих, хто живе за новоюліанським календарем. Адже календарна традиція щодо обчислення Пасхалії є загальною для всіх Помісних Православних Церков, — зазначають у ПЦУ.

Відео дня

У наступній інфографіці вказані дні тижня неперехідних свят у 2024 році:

 

Читайте також:

Перше вересня у першому ліцеї: фоторепортаж з Дня знань

Частували варениками й дерунами: Козятинчанка зробила у Німеччині свято на День незалежності України

«Smagron» представив Самгородоцьку громаду на фестивалі «Покоління незалежних»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Петров

    пцу це політичний проект соросят поросят, сатанінське зборище єретиків пам'ятай що посієш тей пожнеш обов'язково!
  • Володимир Сушко

    Крутять тими календарями,як циган сонцем😆

keyboard_arrow_up