Частували варениками й дерунами: Козятинчанка зробила у Німеччині свято на День незалежності України

Частували варениками й дерунами: Козятинчанка зробила у Німеччині свято на День незалежності України
  • Коли почалася повномасштабна війна, Ірина Жмурчук виїхала із сином до Європи.
  • У Бад Кенігсгофен, де зараз живе наша землячка, вона разом із волонтерами влаштувала святкування на День Незалежності України.
  • Німці їли наші страви, робили патріотичний аквагрим і зібрали кошти на допомогу нашій країні

Ірина Жмурчук родом із Махнівки, та останні двадцять років мешкала в Козятині. Повномасштабне вторгнення росії змусило жінку покинути рідний дім. Спочатку вона разом із сином потрапила до Польщі, а в листопаді 2022 року переїхала до Бад Кенігсгофен. Це невелике місто у Баварії, південно-східній частині Німеччини. Тепер Ірина опановує німецьку мову та вже знайшла собі роботу — влаштувалася масажистом у санаторій.

На цьогорічне святкування Дня Незалежності козятинчанка з допомогою німецьких волонтерів організувала справжній фестиваль української кухні. 

— Ідея зробити такий захід виникла у мене вже давно, — розповідає Ірина Жмурчук. — У нас тут є Егон Фістер, він допомагає українцям, які живуть в Німеччині. Ми хотіли разом із ним приготувати українські страви і зробити свято на Різдво, але тоді не склалося, тому вирішили організувати це все на День Незалежності України.

Відео дня

Егон Фістер знайшов спонсорів, які виділили кошти для закупівлі продуктів та налагодив співпрацю з мерією. Ірина каже, на зустріч пішли усі. Афганці, які багато років мешкають у Бад Кенігсгофен і мають кафе, безкоштовно надали кухню свого закладу. Саме там готували українські страви — деруни, вареники, борщ та голубці. Куховарили українки, які проживають у Німеччині від початку великої війни.

— У нас була офіційна частина, яка тривала годину, — продовжує Ірина. — Промови були як німецькою, так і українською. Німецькою виступали депутати, волонтер Клаус Хьон і місцевий мер. Вони вітали Україну з Днем Незалежності. Українською говорила тільки я.

Після офіційної частини почалося частування. Захід проходив на відкритому повітрі, тож кожен міг підійти, взяти собі страви і насолодитися українською кухнею. І дорослим, і дітям робили аквагрим — малювали квіти та сердечка у кольорах нашого прапора. А ще увімкнули Гімн України. Чимало німців, побачивши, що українці слухають його з рукою на серці, повторили за нашими земляками цей жест. Звучали також українські пісні. Дехто з гостей навіть танцював.

— Найбільше німцям сподобалися вареники, деруни і борщ, — розказує Ірина Жмурчук. — Щодо голубців, то у них є подібна страва. І деруни у них теж є, але наші їм дуже сподобалися. Тут українців багато і думаю ці страви вже багато хто куштував ще до нашого свята.

Усіма стравами гостей пригощали безкоштовно. Під час благодійного заходу поставили скриньку для збору коштів. Усі гроші, які задонатили німці спільно з українцями, разом із тими грошима, які залишилися від закупівлі продуктів, передали волонтеру Клаусу Хьону. Він опікується організацією Карітас в Угорщині і регулярно приїжджає в Закарпаття, аби передати допомогу українцям. За ці гроші закуплять медичні засоби.

— Ми влаштували це свято для того, щоб зблизити українців і показати німцям, що ми єдиний народ, що ми дружні і зібрані, — каже Ірина Жмурчук. — Для них це була як подяка. Це наше свято і ми вдячні їм за їхню підтримку, за те, що вони нас прийняли. Вони, в свою чергу, нас підтримують, не залишають і продовжують надалі нам допомагати. Ми хотіли показати, що неважливо, де ми народилися, де ми зараз перебуваємо, скільки нам років, важливо тільки одне — це наша спільна Батьківщина Україна. Навіть якщо ми за її межами, ми все одно з Україною в серці.

Наостанок додамо, що на День Незалежності України акції на підтримку нашої держави відбулися у багатьох містах Німеччини. Зокрема, у Ноймаркті люди, вбрані у вишиванки, зібралися біля ратуші з плакатами «Станьмо пліч-о-пліч із Україною», «Солідарні з Україною», «Зупиніть війну». А в Нюрнберзі влаштували ходу із 35-метровим українським прапором.

 

Читайте також:

На благодійному футбольному матчі молоді Козятина зібрали понад дві тисячі гривень

Бігли 2 кілометри у пам’ять про полеглих воїнів

«Вологі очі та гучні оплески»: козятинчани дивилися «Мирний 21»

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Вікторія Мей

    Втекла з Козятина вона не через війну, а через публікацію в соціальних мережах під назвою "увага шахрайка", говорилось про не маленьку суму грошей. Втекла з однією дитиною, а іншу залишила тут.

    Мені цікаво чи повернеться ця "патріотка "  на Батьківщину після перемоги, чи "війна" лише привід.
  • Ира Василишина

    Так у Козятині дуже страшно,як  у Маріуполі .
    Просто багато людей на халяву поперлись закордон,і там займають місце.
    Може людей навколо себе треба хоча би трохи бачити,є багато інших які дійсно потребують прихисток.

    Ira Melnyk reply Ира Василишина

    Ира Василишина 💯
  • Олег Петров

    Та ви шо серйозно, оце радість повні штани радощів

    Алла Ковальчук reply Олег Петров

    Олег Петров так ,радість ...людина хоч щось та робить ...Молодець ..
    Нині гарно сказано можеш воювати - воюй ,можеш допомагати- допомагай,а не можеш ні воювати ,ні допомагати ,то стули пельку і не пащекуй...

keyboard_arrow_up