Пропоную перейменувати Пушкінський парк на парк Шевченка

Пропоную перейменувати Пушкінський парк на парк Шевченка

Спочатку трохи історії. 20 жовтня 1721 року Петро І прийняв пишний титул: “Імператор Всеросійський”, а Московію оголосив Російською імперією

Традиційно, назва національності подається іменником: хто — українець, поляк, німець, а не прикметником: який? чий? русский - той, що платить данину Русі. Московити, що нахабно назвали себе великоросами — єдиний народ у Європі, який до початку 18 століття не мав своєї назви, а звався московським людом.

Так була вкрадена у нас, законних спадкоємців Русі, українців, історична назва “Русь”. Про це історик Михайло Грушевський заявив: “Ми є народ, в якого вкрали назву.”

Пам’ятник Пушкіну в Козятині був встановлений радянською владою, як знаряддя нав’язування чужинської культури і чужинської мови. Таким він залишається і в сьогоденні, як символ імперського поневолення і імперської величі. А Росія — сучасна імперія, загарбує землю України, веде проти нас війну, жорстоко вбиває наших воїнів- захисників.

Відео дня

Захоплення, завоювання, насильство — це те, чим займалась Росія протягом століть. Іншої мети у неї не було. Про це говорить Олександр Невзоров (сучасний російський публіцист). Але вернемося до пам’ятника Пушкіну. Чи доречно зберігати, шанувати пам’ятник чужинському поетові, поетові, що звів наклеп на гетьмана Мазепу і на Україну. Поетові того народу, що вбиває наших людей?! Ні! Ні! Ні!

І це при тому, що пам’ятника славному геніальному синові Українського народу Тарасові Шевченку в Козятині немає.

Я пропоную:

1. Знести пам’ятник Пушкіну і встановити його на вулиці Пушкіна.

2. Парк Пушкіна перейменувати і назвати парком Т. Г.  Шевченка.

3. Встановити там пам’ятник Т. Г. Шевченку за кошти мешканців Козятина.

Ще трохи історії

У 1904 році у Харкові адвокат М. І. Міхновський зробив спробу підірвати пам’ятник Пушкіну (тому, що Пушкін “обмовив гетьмана Мазепу й Україну, написавши “Полтаву”).

Так, дійсно у поемі “Полтава” Пушкін возвеличує тирана та самодура Петра І, а Мазепу,  хороброго захисника гетьманської столиці Батурина, полковника Чечеля та його козаків називає зрадниками. Людей, що стали за волю України, називає зрадниками. Українців зве малоросами. А про криваву розправу над батуринцями не згадує. За наказом Меншикова, було знищено багато чоловіків, жінок дітей і кинуто у річку Сейм. Вода в цій  річці була червоною від крові батуринців...

Зі своїми пропозиціями щодо перейменування парку Пушкіна на парк Т. Г. Шевченка я звернувся до міського голови Пузиря. Він відповів мені, що коли буде розглядатися питання про парк, то моя пропозиція буде розглянута. У мене була друга пропозиція  відносно встановлення пам'ятника Шевченку: встановити його напроти міського будинку культури, але пушкінський парк перейменувати на парк імені Тараса Шевченка. Цю пропозицію Пузир категорично відхилив.

Я закликаю всіх не байдужих мешканців міста Козятина за допомогою газети “RIA-Козятин” створити ініціативну групу по збору коштів на пам’ятник Т. Г. Шевченку, а також поставити свої підписи за перейменування парку Пушкіна на парк Тараса Шевченка.

Юрій ЯРУН, поет

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (10)
  • Юрий Онищенко

    Перенести пам*ятник не проблема, але негативна оцінка Пушкіна, як поета, не є розумною, Пушкін - цє світове надбання.
  • Андрей Тимощук

    Полностью согласен с комментарием ниже, так как считаю что это не есть главной, или хотябы серьезной, проблемой нашего города. Я живу в Казатине с самого рождения и с самого рождения знаю что парк у нас ,,Пушкинский,,! Это его собственное название, зачем его менять?! Почему автор статьи не поменяет себе имя на более национальное?

    Не понимаю почему эта тема вообще так развелась. Давайте задумываться о реальных проблемах:  о воде которую нам дают коммунальники - её даже животные не пьют!; о воздухе которым мы дишим (котельня в больнице );  и т.д.

    Друзья, давайте решать реальные проблемы!

    И.. я уважаю Пушкина за его творчество. Мне не важно кто он по национальности. А на счет поэмы ,,Полтава,, считаю так - каждый имеет право на своё мнение. Оставим его в покое с его мнением!
  • Oskar Schastlivyi

    Заняться вам бляха муха нечем!!! Займитесь им делом!!! Не важно как называется им этот скверик! Поставьте памятник хоть кому, город от этого чише не станет!!! А пиариться и как свинье валяться в гнполитическом болоте вам не надоело! Молча пошел, пошли и с метелочкой убрали сквер, улицу, переулок.... Дак нет же нужно чьерт побьери, чтоб заметили! Улицу ленина уже переименовали! В героев!? А по факту расстрелянные Пашинским люди, это ЖЕРТВЫ!!! Еще раз переименуйте!!! Что изменится! Очередной сидящий жопой в удобном кресле боров заработает на ваших идиотских идеях кеш!!!! Как тебя там зовут? Назови парк, сквер, своим именем! Тогда ты может удовлетворишь своу пыхатую натуру! Оставьте в покое, пушкиных, шевченко, шухевичей, и так далее!!! Это все напоминает идиотскую истерию!!! Метла на каждый день избавит тебя господин умник от высокомерной-шордиеливой натуры! Каждый епсель карась хочет оставить след в истории, а получается, что кроме собственного говна ничего больше не остается!!!!

    Влад Лісовий reply Oskar Schastlivyi

    Задля батьківщини треба жертвувати навіть славою.



    Латинське прислів'я



    Хто батьківщині добре слугує — вельможних предків не потребує.



    Французьке прислів'я
  • Анонім

    Погоджуюсь з паном  Юрієм  в основному - памятник Пушкіну можна перенести. Не зневажайте символами, саме на них будується свідомість більшості. Центральний сквер/парк Козятина давно потребує не тільки символічної, але і фізичної перебудови.  Питання присутності/перенесення памятника має відбутися саме в межах цього процесу. Занедбанність, неупорядкованність трьох громадських просторів міста (центральна площа, сквер, стадіон) є цілковитою поразкою не тільки місцевої влади, але і самої громади. Які би європейські ремонти не робилися у хатах, саме громадський простір свідчить про свідомість громадян міста. Інакше, то просто - населення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:51 Клуб ТАКО привезли з чемпіонату України 2 золота, срібло та 5 бронзових нагород 19:49 Більше десяти днів у Глухівцях не буде газу. Перелік вулиць та будинків 17:26 Жалоба: під час бойового завдання загинув Герой Сергій Черній 16:57 Цей тиждень погоду визначатиме антициклон — буде тепло та сонячно play_circle_filled Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 15:08 Захисник з Козятина Олександр Печевистий отримав «Золотий хрест» 13:08 У нашому ЦНАПі запровадили онлайн-запис в електронну чергу на послуги Сервісного центру МВС 12:17 На території ліцею №1 імені Шевченка висадили сакури 11:00 Кліщі атакують. Як уберегти домашніх улюбленців 10:55 Малий бізнес в Україні: який бізнес найприбутковіший в Україні (Новини компаній) 10:02 На обласних «Подільських зорях» козятинські студенти здобули Гран-прі та Дипломи І ступенів 09:14 Воїн Олександр Петлінський з Бродецького став першим «Почесним громадянин Якушинецької громади» 08:20 Автотроща на залізничному переїзді: водій загинув, пасажирка — у реанімації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up