Про секс з 11 січня. За вимогу виконати подружній обов’язок можуть покарати, як за зґвалтування

Про секс з 11 січня. За вимогу виконати подружній обов’язок можуть покарати, як за зґвалтування
  • Європейські норми тепер і у нас забороняють вимагати сексу, якщо законний партнер чомусь не хоче.
  • Торік прийняли спеціальний Закон, а зараз вводять зміни до Кримінального кодексу для протидії домашньому насиллю.
  • Як міняється підхід до подружнього обов'язку і зґвалтування?
  • Про головне нововведення року пояснюємо на прикладах.

Спеціальна стаття для сімейних кривдників з’явиться в Кримінальному кодексі України з 11 січня цього року. Вона буде стосуватися не тільки чоловіків, жінок, батьків і дітей. До суб’єктів відповідальності додали, сестер/братів, тіток/дядьків, решту можливих членів сімей, а також колишніх чоловіка/дружину. Крім того, поліція починає виносити заборонні приписи винуватцям сімейних скандалів. Таким приписом буде зобов’язувати ініціатора домашнього конфлікту залишити місце проживання незалежно від того, в чиїй власності квартира чи дім.

— Зараз ми складаємо адміністративні матеріали за скоєння сімейного насилля, а потім передаємо їх до суду для прийняття рішення про покарання, — говорить 20minut.ua заступник начальника відділу дільничних офіцерів обласної поліції Віталій Шведа.

— Якщо в потерпілого чи потерпілої є тілесні ушкодження, подряпини, синці тощо, тоді вирішується питання про порушення кримінального провадження за відповідною статтею (докладніше дивіться нижче в інфографіці, — авт.). А згідно з новим законом про протидію і запобігання домашньому насильству, у січні 2019-го року вводиться окрема стаття Кримінального кодексу України про домашнє насильство. За цією статтею будуть притягувати до кримінальної відповідальності систематичних правопорушників.

Відео дня

До 5-ти років обмеження волі або до 2-х років реального ув’язнення може отримати людина, що завдає психологічних або фізичних страждань члену своєї сім’ї, ставить його в емоційну залежність чи призводить до розладу здоров’я, втрати працездатності, погіршення якості життя. Суд може в рамках санкції цієї статті обрати й інший вид покарання за домашнє насилля. Наприклад, присудити до 240 годин громадських робіт або дати до півроку арешту.

У будь-якому варіанті — відповідальність стане знано суворіша, ніж та, що є зараз, адміністративна. Нагадаємо, що сьогодні сімейних тиранів карають штрафами або громадськими роботами. Максимальне покарання — 15 діб в ізоляторі тимчасового тримання.  

Розберемо на прикладах усі нововведення Закону про домашнє насильство. Роз'яснення брали в поліції, у правозахисник та в адвокатів. А як коментує психоаналітик реакцію чоловіків та жінок на зміни, що стосуються сексуального насильства, знайдете в публікації "Секс під розписку? Сприймати інтим як подружній обов’язок у наступному році — злочин".

 

Зміни нового року про домашнє насилля і зґвалтування

У останній редакції Кримінального кодексу України, яка набуде чинності 11 січня 2019 року, з’явилася нова стаття про домашніх кривдників. Також законотворці прописали обтяжуючі обставини для сімейних насильників і до злочину «зґвалтування» підійшли по-європейському. Що це значить?

   

      

Наталія Гончарук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:00 Збиралися виділити гроші на проєкт по ремонту сходів будинку культури, але не вийшло 19:01 Козятин зібрав 122 тисячі гривень для ЗСУ на благодійному ярмарку photo_camera 17:39 У нашому районі жорстоку вбили матір двох дітей. Підозрюваний — 17-річний хлопець photo_camera 17:35 Не встигнемо розслабитися: після спеки очікується різка зміна погоди Від читача 13:58 Проект “Брама” 16:06 У Козятині медиків привітали з професійним святом photo_camera 15:05 Вилучаються з обігу 500 гривень старого зразка: що вам потрібно знати 11:35 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 11:00 Вивіз сміття з Талимонівки і майже копійчаний техогляд — що замовляла міська рада Козятина у червні 10:27 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 10:01 Удар прийняла сусідня область: наслідки ворожої нічної атаки для енергосистеми 09:33 Цей день, 26 липня: історія, заборони та прикмети 09:30 Буде кілька черг відключень: як вимикатимуть світло 26 липня 09:25 Микола Філонов: Самгородоцька громада отримає 80 тисяч на облаштування Стіни пам’яті (Пресслужба БФ) 08:27 Проблеми дозвілля дітей вилізли на поверхню.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up