Новий законопроект: корупціонери зможуть уникнути тюремного ув'язнення, сплативши штраф

Новий законопроект: корупціонери зможуть уникнути тюремного ув'язнення, сплативши штраф
  • Відповідний законопроєкт дозволяє підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам укладати угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.
  • Його критики стверджують, що законопроєкт фактично легалізує «відкуп» для корумпованих чиновників, послаблює боротьбу з корупцією та суперечить принципам верховенства права.
  • Прихильники твердять, що він допоможе скоротити кількість ув'язнених та зекономити кошти на їх утриманні, а також стимулюватиме корумпованих чиновників зізнаватися у своїх злочинах.

«За» 231 нардеп

Верховна рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №11340 щодо угоди зі слідством у провадженні по корупційних злочинах. Йдеться про дозвіл підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення. За законопроєкт проголосував 231 депутат.

За даними нардепа від «Голосу» Ярослава Железняка, це сталося «попри ризики на які вказали НАБУ, САП, Антикорупційний комітет».

Відео дня

Проєкт Закону, зокрема, пропонує доповнити частину третю статті 53 Кримінального кодексу України положеннями, що передбачають щодо корупційних правопорушень застосовувати штраф як додаткове покарання у разі укладення угоди про визнання винуватості.

Розмір штрафів

Залежно від обставин, штраф може сягати:

  • від 12 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до 120 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — у разі вчинення кримінального проступку;
  • від 121 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до одного мільйона двохсот тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — у разі вчинення нетяжкого злочину;
  • від одного мільйона двохсот однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до шести мільйонів неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — у разі вчинення тяжкого злочину;
  • від шести мільйонів однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до 12 мільйонів неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Грошова сума неоподаткованого мінімуму доходів громадян встановлена п'ятим пунктом підрозділу першого розділу XX Податкового кодексу України. Її розмір у 2024 році становить 17 гривень.

Висновок Антикорупційного комітету

Антикорупційний комітет Ради відзначив у своєму висновку, що у проєкті Закону «виявлено окреме положення, що містить корупціогенний фактор». Тобто надається можливість підозрюваному чи обвинуваченому у вчиненні корупційного кримінального правопорушення отримати менш суворе покарання, ніж це передбачено санкцією відповідної статті Кримінального кодексу України, шляхом навіть часткового відшкодування завданого збитку (заподіяної шкоди) та укладання угоди про визнання винуватості. При цьому викриття таким підозрюваним чи обвинуваченим іншої особи у вчиненні злочину не вимагається.

У висновку йдеться: «Таким чином, створюються умови за яких підозрювані чи обвинувачені у корупційних кримінальних правопорушеннях, у тому числі організатори таких злочинів, можуть відкупитися від суворого покарання, не викриваючи жодних співучасників та не надаючи інформацію про інші відомі їм злочини, як це передбачено чинним положенням частини четвертої статті 469 Кримінального процесуального кодексу України... Це не сприятиме належному притягненню винних осіб до відповідальності, ефективній протидії корупційним кримінальним правопорушенням, а також меті укладання таких угод, які мають сприяти викриттю організаторів злочинів через співпрацю з іншими співучасниками».

Опитування

А що ви думаєте стосовно даного законопроєкту? Проходьте наше опитування та пишіть у коментарях свої погляди.

Опитування

Чи підтримуєте ви легалізацію «відкупу» від в'язниці для корумпованих чиновників?

 

Читайте також:

Пекельна спека у Козятині: Яка насправді температура на вулицях міста

Як вберегти себе від сонячного (теплового) удару: поради від козятинських лікарів-анестезіологів

Кількість хворих зросла більш ніж у двічі: на які кишкові інфекції хворіють козятинчани

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up