«Нам немає куди селити людей, якщо хтось новий приїжджає в громаду»

«Нам немає куди селити людей, якщо хтось новий приїжджає в громаду»
Фото ілюстративне
  • Понад три тисячі — стільки за офіційними даними у Козятинській громаді наразі зареєстровано переселенців.
  • Програма забезпечення житлом для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб є, однак поки що маємо тільки одну таку квартиру.
  • Чи є перспектива, що фонд тимчасового житла для ВПО розшириться — з’ясовували наші журналісти

У 2021 році Козятинська міська рада прийняла Програму забезпечення житлом для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. У її рамках у тому ж році за співфінансування державного та місцевого бюджетів придбали одну квартиру. Це було ще до повномасштабного вторгнення і на той момент за офіційними даними у Козятинській громаді було на обліку 145 внутрішньо переміщених осіб. Нині ця цифра в рази більша.

— Наразі у нашій громаді офіційно зареєстровано 3140 ВПО, — каже начальник відділу по роботі із внутрішньо переміщеними особами Управління соціальної політики Альона Ясінська. — Однак це не означає, що саме стільки осіб фактично проживають у нашій громаді. Близько 1100 із зареєстрованих ВПО отримують допомогу. Дві третіх із зареєстрованих мешканці Києва, Київської області, Одеси. Це ті райони, де вже не ведуться бойові дії. Однак навіть якщо люди виїжджають з нашої громади, вони з обліку не знімаються, а зняти їх самостійно, так само як і перевірити, ми не можемо.

Хто має право на житло першочергово

На першій у новому році сесії Програму забезпечення житлом для тимчасового проживання ВПО продовжили до 2026 року. Вона передбачає поповнення житлового фонду. За даними Управління соціальної політики, на квартирному обліку наразі перебуває 69 осіб, які звернулися із заявою через Центр надання соціальних послуг і подали необхідні документи. Але поки що у житловому фонді для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб тільки одна квартира. Саме та, яку придбали ще в 2021 році. Там вже мешкає сім’я переселенців.

Відео дня

— У рамках програми надається тимчасове житло, воно не для постійного проживання, воно дається терміном на рік, — пояснює Альона Ясінська. — Термін перебування продовжується кожного року. Якщо сім’я, яка наразі проживає у квартирі для тимчасового проживання ВПО, її звільнить, ми поселимо туди наступну з квартирної черги сім’ю, яка буде найбільше підходити за балами. Внутрішньо переміщених осіб, які стоять на квартирному обліку, ми оцінюємо за критеріями вразливості і нараховуємо бали. Але приміщення також має підходити сім’ї за площею у розрахунку 5 квадратних метрів на особу. Тобто, у квартиру площею 32 квадратних метри ми не можемо поселити сім’ю з п’ятьма дітьми, навіть якщо вони матимуть найбільшу пріоритетність за балами. 

Відповідно до порядку, який затвердила міська рада, першочергове право на забезпечення житлом мають багатодітні сім’ї; сім’ї з дітьми; вагітні жінки; особи, які втратили працездатність; особи пенсійного віку, житло яких зруйнували чи зробили непридатним для проживання внаслідок збройної агресії російської федерації. Відповідно, при вираховуванні черговості найбільше балів отримують багатодітні сім’ї і сім’ї, які мають одну чи дві дитини, сім’ї, у складі яких є вагітні жінки, особи, які втратили працездатність чи особи пенсійного віку. Однак бали нараховують також за іншими критеріями, наприклад, якщо один із батьків загинув чи зник безвісти на війні, якщо сім’я неповна, чи в сім’ї є дитина з інвалідністю.

Приміщення є, але треба партнерські кошти

У 2021 році вдалося придбати квартиру, тому що було фінансування з державного бюджету. Чи виділять кошти з держбюджету цього року — невідомо.

У Козятині є також місце компактного проживання переселенців. Це гуртожиток залізничного училища. Однак поселити всіх туди теж неможливо.

— У гуртожитку проживає 62 особи з числа ВПО, — продовжує Альона Ясінська. — Територіально це місце компактного поселення ВПО розташоване у нашій громаді, але міській раді воно не підпорядковується, тому що гуртожиток не комунальної, а державної власності. У Козятинській громаді місць для тимчасового проживання ВПО комунальної власності немає. Училище виділило для переселенців тільки один поверх гуртожитку, тому що має своїх студентів. Усі місця для ВПО там зайняті. Тому нам немає куди селити людей, якщо хтось новий приїжджає до нас у громаду, навіть якщо проводять евакуацію.

— Чи є перспективи створити у громаді нові місця компактного проживання переселенців? — запитуємо начальника відділу по роботі із внутрішньо переміщеними особами.

— Є визначені приміщення в Іванківцях та Флоріанівці, — відповідає Альона Ясінська. — Це будівлі школи. Ми маємо розроблену проєктно-кошторисну документацію, однак для того, щоб облаштувати ці приміщення, потрібно зробити ремонт. Наша громада не може самостійно профінансувати такі дороговартісні проєкти, лише за умови співфінансування. Але держава на це коштів не виділяє, так само поки що не йдуть на співпрацю міжнародні організації. Для надання фінансової допомоги міжнародні організації здебільшого обирають під проєкти більші, ніж Козятин, міста і більші за метражем приміщення, поруч із якими розвинена інфраструктура.

 

Читайте також:

Виплати на проживання переселенцям: що потрібно знати у 2024 році

Тікали від ворожих танків і бомб у Харкові і почали нове життя в Козятині

Як переселенка почала власну справу в Козятині

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up