Виплати на проживання переселенцям: що потрібно знати у 2024 році

Виплати на проживання переселенцям: що потрібно знати у 2024 році
  • Уряд прийняв постанову про продовження виплат на проживання для внутрішньо переміщених осіб.
  • Допомогу більшості переселенців, які отримували її до 1 лютого, автоматично продовжили до 1 березня (без додаткового звернення).
  • Але не усім і є нюанси. У матеріалі розповідаємо деталі.

1 березня 2024 року, як зазначають у Мінсоцполітики, виплати продовжать для більшості нинішніх отримувачів — ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян.

На шість місяців виплати продовжать ВПО, які не можуть працювати:

  • пенсіонерам, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії менший за 9 444 грн;
  • особам з інвалідністю I чи II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворим дітям (детальний перелік є у постанові);
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа віком до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.
  • Значна кількість ВПО також зможе отримати продовження виплат ще на 6 міс. після подання нової заяви на виплату допомоги. Звертатися по перепризначення допомоги родини можуть вже з 1 лютого.

Умова продовження виплат на додаткові шість місяців — дохід у таких родинах не має перевищувати 9 444 грн на одну особу.

Відео дня

— Ще на шість місяців зможуть отримати виплати для ВПО родини із дітьми до 14 років, які не мають змоги відвідувати виховні та навчальні заклади або навчання відбувається в гібридному форматі (офлайн та онлайн), отже батьки не мають можливості працювати, — зазначають у Мінсоцполітики. — Допомога продовжуватиметься родинам, у яких працездатні особи працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа-підприємець, розпочали відповідну діяльність, отримали мікрогрант тощо.

Державну соціальну допомогу зможуть отримати сім’ї, навіть якщо хтось із її працездатних членів не працює. Проте вони обов'язково мають зареєструватися в центрі зайнятості як безробітні або як особи, що шукають роботу.

—  Якщо людина не сприятиме своїй зайнятості, її виплати будуть припинені, — відзначають у повідомленні. — Таким чином, механізм виплат поєднано зі стимулюванням ВПО до працевлаштування і отримання власних джерел доходів для родини. Адже родина має стати на ноги після переміщення, інтегруватись у нову громаду, отримати можливість жити самостійно економічним і незалежним життям.

 

Читайте також:

Він жив за правилами правди. В останню дорогу провели Артема Сизонюка

У Самгородоцькій громаді Героям-землякам відкриють меморіальні дошки

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up