Мурал Максону малювала кримчанка

Мурал Максону малювала кримчанка
Мурал “Бути воїном — жити вічно” прикрашає стіну Будинку культури, яка виходить на школу №1. Саме там навчався Максим Олексюк
  • На День прапора відкрили мурал «Бути воїном, жити вічно».
  • Тепер він прикрашає бічну стіну Міського будинку культури.
  • Наші журналісти поспілкувалися із авторами патріотичного малюнка та дізналися подробиці його створення.

У четвер козятинчани та гості міста пройшли колоною до площі Героїв Майдану. Саме тут відкривали мурал загиблому у зоні проведення бойових дій Максиму Олексюку із позивним «Максон». На подію завітали побратими воїна із полку «Азов» та представники військової частини.

Близько місяця тому одинадцять активістів згуртувалися задля того, аби увіковічнити пам’ять про свого друга Максима Олексюка. Ініціаторами створення муралу стали Олександр та Ілона Злоцькі. Саме подружжя Злоцьких збирало кошти на втілення цієї ідеї у життя.

Відео дня

— Безпосередньо цей мурал торкається нашого друга, який зображений на ньому, — сказав Олександр Злоцький під час відкриття. — Він для нас був дуже дорогою людиною. Це найменше, що ми могли зробити. Він був сильною людиною. Я пишаюся тим, що я його знав. Він був мені не як друг, він був мені як брат. І так само всім нам. Я сподіваюся, що на таку тематику це перший і останній мурал.

На малюнку зображений боєць у військовій амуніції. Він стоїть серед поля. У руках тримає рушницю. Знизу підпис «Максим «Максон» Олексюк (23.11.1995 — 07.06.2019). Ліворуч імена воїнів, яких Козятинщина втратила за роки конфлікту на Сході країни.

Зверху на стіні вмонтували два ліхтаря, які підсвічуватимуть малюнок у темряві. Для роботи світлових пристроїв на дах Будинку культури встановили сонячні панелі, які вироблятимуть електроенергію.

Автор малюнка — Поліна Каліновська. Вона родом із Криму. Дівчина познайомилася із Максимом Олексюком у 2017 році у Маріуполі, коли він щойно поповнив лави бійців «Азову». Довгий час друзі не мали нагоди зустрітися, тож запланували у вересні поїхати разом до Києва. Проте Поліна побачити Максона вже не встигла.

Художниця Поліна Каліновська (ліворуч), Олександр Злоцький (у центрі) та міський голова Олександр Пузир (праворуч) на відкритті муралу

Створили величезний мурал у максимально короткий термін. На те, аби оформити малюнок, знадобилося близько місяця. Роботи почали, щойно отримали дозвіл від міської влади. Для того, аби встигнути до Дня прапора, довелося працювати зранку до ночі.

— Я приходила зранку і ми малювали, допоки не стемніє, — розповідає Поліна Каліновська. — Друзі допомагали. Дуже велику роботу зробили. Основне — це був фон. Усі приїжджали із валиками і весь день на пекельній спеці працювали. Люди приходили допомагати і їжею, і водою, і своїми фізичними силами, і морально.

Серед активістів, які допомагали створювати мурал, був Олександр Заєць.

— Наша компанія, ми всі разом малювали, — каже хлопець. — Перекривали фон. Бачите такий, як колір кінотеатру, це ж він був такий світлий. Ми перекривали це все, тони наносили. Імена допомагали писати. Що нам художниця казала, те ми і допомагали.

На створення малюнка фарби пішло дуже багато. Найбільше попітніти довелося над оформленням форми бійця.

— Ми самі купували фарбу, — додає Поліна Каліновська. — Замішували на станку. Дуже багато колерів обирали. Змішували з білим кольором, щоб робити відтінки. Особливо на формі їх дуже багато.

Ідея малюнка — увіковічнити імена усіх героїв, які народилися чи жили на Козятинщині.

— Мурал виходить на першу школу, — додає художниця. — Ми хочемо, щоб на це дивилися діти. Щоб вони знали поіменно героїв, щоб знали в обличчя Максима, нашого друга. Щоб вони це бачили і про це знали. І щоб люди про це пам’ятали і в моменти радості, і в моменти горя і були вдячні воїнам за те, що вони зробили для України.

Відкриття муралу відбулося на День прапора, 23 серпня. Подивитися на малюнок прийшло багато козятинчан

Просто під час нашої розмови до Поліни підходили люди і дякували їй за працю її та її друзів.

Людмила Кацабіна, мати героя Сергія Кацабіна, позитивно відгукується про мурал. Ім’я її сина теж увіковічнили на стіні Будинку культури.

— Правильно зробили, — каже жінка. — Молодь буде виховуватися на цьому. Обов’язково повинна бути пам’ять.

Нагадаємо, звістка про створення муралу викликала обурення у частини громадськості. Коли міський голова Олександр Пузир опублікував на своїй сторінці у Facebook допис про пропозицію створити мурал, деякі зустріли цю новину скептично. Хтось писав, що такі малюнки недовговічні, інші писали, що не варто створювати мурал лише одному герою, комусь не сподобалося місце, інші були обома руками «за».

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up