«Ми підемо краще в Калинівку, ніж до вашого Козятина»

«Ми підемо краще в Калинівку, ніж до вашого Козятина»
  • У п’ятницю, 9 квітня відбулася 8 сесія міської ради.
  • Декілька питань, які розглядали на засіданні, стосувалися медицини.
  • Саме вони викликали жваве обговорення.

Депутати Козятинської міської ради звернуться до Самгородка, Глухівець і Махнівки щодо співфінансування комунальних послуг та капітальних видатків Козятинської районної лікарні. Відповідне рішення прийняли у п’ятницю, 9 квітня. Адже медичний заклад обслуговує не лише мешканців Козятинської територіальної громади, а жителів усього колишнього району.

Коли розглядали цей проект рішення, від депутата Віктора Заїчка надійшла пропозиція запропонувати чотирьом громадам Козятинщини об’єднати всі заклади сімейної медицини в один. Адже наразі кожна громада має свій центр первинної медико-санітарної допомоги. У Козятині — міський, який створили чотири роки тому. Глухівці зробили сімейну медицину, окрему від районної, у 2018-му. Самгородок отримав районний ЦПМСД у спадок від Козятинської райради. А Махнівка створила центр первинної медико-санітарної допомоги зовсім нещодавно — у січні цього року.

— Є один показник, який буде контролюватися — це кількість населення, яке обслуговує опорна лікарня. Для того, щоб зберегти і збільшити кількість населення, треба запропонувати іншим ОТГ реорганізувати їхню первинку на базі Козятинської міської первинки. Лікар первинної сімейної медицини при спілкуванні з людьми дає пораду, куди їхати лікуватися на вторинний рівень. Колись ми мали такі неприємності по Махнівецькій і Глуховецькій зоні, коли частина жителів нашої громади їздила лікуватися, наприклад, в Бердичів, — пояснив свою пропозицію Віктор Заїчко.

Відео дня

— Для того, щоб обирали Центральну районну лікарню, її потрібно розвивати, в неї треба вкладати, покращувати умови, якість, щоб була конкурентоспроможна лікарня. Так, сімейний лікар пише направлення, але пацієнт сам обирає, де йому будуть надавати допомогу, — зауважила Юлія Радогощина, директор Козятинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги.

— Ми минулого тижня зустрічалися з головою районної ради, головою Хмільницької райдержадміністрації і головою Самгородоцької ОТГ. Я їм (Самгородку — авт.) запропонувала в усній формі, щоб вони з нами з’єдналися. Вони сказали, що такого ніколи в житті не буде, ми підемо краще в Калинівку, ніж до вашого Козятина, — сказала міський голова Тетяна Єрмолаєва.

Коли пропозицію поставили на голосування, вона не обрала необхідної кількості голосів. Тож міська рада не буде звертатися до громад з пропозицією створити єдиний центр сімейної медицини.

Це було не єдине питання, яке стосувалося первинної ланки медицини. Самгородоцька сільська рада звернулася до міської ради з проханням дати в оренду другий поверх поліклініки ЦРЛ, де розташовується Козятинська амбулаторія сімейної медицини, що входить до структури Самгородоцького центру первинної медико-санітарної допомоги. Це вже вдруге Самгородок звертається до Козятина з приводу оренди. І вдруге Козятин відмовляє.

 

Читайте також:

Подорожчали деякі послуги Міської лікарні

Є два "Соболі", один "Фольцваген" і "Тойота": про автопарк Козятинської ЦРЛ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Віталій Креденцер

    Якщо нинішній депутатський корпус не взмозі навіть проголосувати за звернення...
    Можливо нам щось не договорюють, або жме корона надавати кнопку, але це політика безвідповідальності та усунення від цієї відповідальності. Так не можна.
    Відсутність відкритої позиції призводить до можливості таємних домовленостей, які ще ніколи, особливо в Козятині не закінчувались на користь громади. Можливо сьогодні, за наслідками виборів Козятин цього і заслуговує, але ми рубаємо своє майбутнє, своїх і сусідських дітей, амбіції добрі, якщо це на користь громади
  • Віталій Креденцер

    Питання особистих конфліктів, ніколи не підуть на користь розвитку будь-якої громади, ані Самгородка, ані Козятина, ані Калинівки. Особисті амбіції далеко не завжди співпадають з потребами населення  , Козятин має інфраструктуру, але не має ресурсів та громади, сусідні ОТГ, які територіально ближчі мають людей і трохи ресурсу,  очевидно, що потрібно шукати компроміс спільної комунальної-громадської власності, інакше амбіції "блукаючого" районного центру можна завезти до Кірікєши.
    Занадто багато ігр престолів та "коронованих" князів, громада не потягне
  • Олег Оркуша

    Тут питання дуже серйозне, не однозначне і багатогранне. Питання яке потребує фахового підходу, а не безвідповідальних емоцій та хворих амбіцій Самгородоцького голови. І взагалі хто його уповноважував робити такі заяви і на підставі чого? Може це питання обговорювалося на сесії і сесія уповноважила голову до такої позиції, чи може громадські слухання були? Які однозначно мали б відбутися для вирішення таких глобальних питань! Розкидатися заявами такого характеру може собі дозволити лише пенсіонер-гастролер, що проживає у Вінниці й до громади не має жодного відношення.  Це повне безглуздя! Тут має реагувати депутатський корпус і реагувати швидко та жостко, адже стоїть питання збереження вторинного рівня та опорної лікарні на теренах колишньої Козятинщини. З-за таких заяв населення вже скоро може дійсно зіткнутися з проблемою ДЕ?  лікуватися і почнуть скитатися по Калинівках, Погребищах, Хмільниках та Бердичівах.
    Це просто якись жах! Але, маєм те що заслуговуємо.
  • Л.Шевчук

    лановик рулить! заїчко отстой!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up