Куточок Японії в Козятині, де квітнуть сакури й магнолії

Куточок Японії в Козятині, де квітнуть сакури й магнолії
  • Про алею сакур у Вінниці козятинчани добре знають і часто їздять туди навесні, щоб зробити гарне фото.
  • Але і в нашому рідному Козятині є місцина з такими екзотичними деревами, яка може стати чудовою фотолокацією.
  • Розповідаємо, де це і хто її зробив

Будиночок в японському стилі, оточений магноліями та сакурами, що квітнуть ніжно-рожевим цвітом. Довкола співають пташки, що ховаються поміж гілок хвої. А поруч — японський водограй. Ця локація не десь далеко, вона в Козятині. І просто не може не привертати увагу мешканців міста, які роблять фотографії поруч із квітучими деревами.

Цей мальовничий куточок створив біля свого магазину-складу місцевий підприємець Іван Боровський. Неймовірної краси сакури та магнолії не єдині екзотичні дерева у цій зоні відпочинку. Тут ростуть ще й катальпи. А ще жасмин, різні види хвойних дерев та бузку і черешня незвичної форми.

— Першою у нас зацвітає магнолія, — розповідає Іван Боровський. — Потім вже сакура. Що цікаво, те дерево, яке росте з південного боку, зацвітає на декілька днів раніше, а те, яке за приміщенням росте — на декілька днів пізніше. Після сакури зацвітає бузок. Це все вже дорослі дерева, ми їх висадили плюс-мінус в один період. Черешня, яка у нас там росте, схожа на дику, але спеціально защеплена таким чином, щоб росла донизу та утворювала щось подібне до парасольки. Катальпу, яку ще називають слоновим деревом, ми привезли з Козятинського розсадника.

Відео дня

Колись на тому місці вже був невеликий садок. Потім там зробили зону відпочинку із дитячим майданчиком. А декілька років тому підприємець вирішив висадити там ще й екзотичні дерева. Так затишний куточок перетворився на мальовничу місцину, де тепер ростуть такі незвичні для нас магнолії та сакури.

— Усім деревам там дуже комфортно, єдиний жасмин себе трохи специфічно поводить, а всі інші дуже добре ростуть, — продовжує Іван Боровський. — І я кожного разу дивуюся. Тому що буває садиш дерево на кращій ділянці і воно рости не хоче, а тут не супер сприятливі умови, але їм всім там дуже подобається і вони дуже потужно ростуть. Хоча щоб сказати, що ми їх спеціально чимось підживлюємо, то ні. 

Підприємець припускає, що, можливо, увесь секрет у тому, що поруч із деревами зовсім немає бур’янів. Адже територія садка повністю обкладена тротуарною плиткою, тож бур’янам банально немає як прорости.

— У першу чергу для хвойних, але й взагалі для всіх дерев важливо, щоб не було бур’янів, — додає Боровський. — Бо це так тільки здається, що звичайний бур’ян, але коли садиш молоді дерева, він може нашкодити.

Магнолії, які зазвичай квітнуть першими, вже майже перецвіли — практично увесь цвіт опав із дерева. Втім насолодитися красою квітучих сакур ви ще встигнете — зараз цвітіння цих дерев у самому розпалі. 

 

Читайте також:

Розчистив алею ялинок у Пиковці

У пам’ять про Героя висадили більше 250 дубів

Лісгосп передав 40 лип та 100 хвойних дерев для Козятина

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (10)
  • Ліанна Валеріївна

    Знаю Ивана Ивановича лично,человек своего дела.
    Старается как может а кто-то только обдирает и гробит
  • Аліна Яніцька

    Неймовірна краса поруч💛💙
  • Людмила Маляр

    Дійсно, дуже гарна локація. Дякуємо господарю за красу.
  • Оля Дубик

    Так,  дуже гарно

keyboard_arrow_up